Af Kirsten Hassing Nielsen, byrådskandidat Det Konservative Folkeparti, kv21

En whistleblower-ordning er aktuel som aldrig før, og det bør være en fælles interesse i og sikkerhed for, at kommunen, dvs. både embedsværket og den politiske del, drives efter reglerne, med ordentlighed og ud fra en høj etisk standard. Både politikere og embedsmænd bør have en interesse i en whistleblower-ordning, da det i den grad er med til at styrke demokratiet ogfremtidssikre den kommunale opgaveleverance. En whistleblower-ordning skal ikke blive genstand for diskussion mellem politikere og embedsmænd om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt eller ej, eller hvordan det skal organiseres. En whistleblower skal netop være en garanti for, at samspillet mellem politikere og embedsmænd fungerer hensigtsmæssigt, at ”systemet” ikke lukker sig om sig selv, og at der er en grundlæggende sikkerhed for en sund kultur og lovlig forvaltning. Og så vil det samtidig være signal om godt og ansvarsfuldt (politisk) lederskab. 

Vi må aldrig se en whistleblowerordning som en modsætning til samarbejde og tillid, men derimod en garanti for, at alt det uordentlige, uetiske og brud mod regler, kan siges legitimt. Og efter nogle af de beskæmmende sager, der er kommet frem på landsplan, netop gennem en whistleblower, må vi jo anerkende, at det har en vis effektiv værdi og samfundsmæssig betydning. Det kan man ikke sidde overhørig, og man kan da slet ikke være modstander af, at den offentlige forvaltning drives ud fra en høj etisk standard, hvor overholdelse af de grundlæggende regler og principper er en selvfølge. Dét skal borgerne kunne stole på. 

Og ja, der findes allerede interne systemer, man kan gå til, hvis man som medarbejder bliver opmærksom på uhensigtsmæssigheder. Men vi er naive, hvis vi tror, at alt vil blive sagt højt i disse systemer. Det er min overbevisning, at en whistleblower-ordning kan langt mere, end det de etablerede systemer kan. Og hele formålet med en whistleblower-ordning er jo netop at legitimere, at alt det uhensigtsmæssige, uordentlige, uetiske, brud med regler og retsprincipper kommer frem gennem en uvildig kanal. En kanal man tør gå til. 

Modstand af en whistleblower-ordning kan gøre mig bekymret for, om der kan være noget af skjule, og noget man ikke ønsker skal frem. Og hvis der så kom noget frem, så skal vi kunne tåle det. Tåle at stå på mål og indgå dialog om forbedringer. 

Jeg ser dermed kun grunde til at indføre en whistleblower for alles sikkerhed, og fordi en whistleblower for mig ikke er kontrol, men derimod er ensbetydende med ansvar, ordentlighed, fremsynethed og samfundsansvar.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen
1 måned siden