H. K. H. Prinsesse Marie, pressen og masser af potentielle kunder mødte mandag morgen frem på Amagerbrogade 151 for at fejre åbningen af Wefood, Danmarks første butik med overskudsmad.

De frivillige medarbejdere i Wefood knoklede til sidste øjeblik for at få butikken klar til åbningen. Og hele morgenen blev der kigget langt efter posten, som skulle komme med en vigtig kode for at få Dankort-terminalerne til at virke, inden handlen gik i gang. Posten nåede ikke frem i tide, men heldigvis tager butikken mod både kontanter og MobilePay.

Den manglende Dankort-kode forstyrrede dog ikke glæden over, at Wefood, Danmarks første butik med overskudsmad, endelig er en realitet.

I sin åbningstale konstaterede generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, at omkring 700.000 mennesker verden over lever i så stor fattigdom, at de må gå sultne i seng, mens vi i Danmark hvert år smider 700.000 tons mad ud. Dette hjerteskærende modsætningsforhold er en af de helt store årsager til, at Folkekirkens Nødhjælp har taget teten i etableringen af Wefood.

Birgitte Qvist-Sørensen takkede Roskilde Fonden, som gjorde etableringen mulig ved at love en donation på 500.000 kroner, hvis Folkekirkens Nødhjælp selv kunne rejse 500.000 kroner. Dernæst takkede hun de mange, mange ’aktionærer’, som i løbet af bare tre uger købte folkeaktier for over en million kroner i ideen om Wefood. Også Wefoods leverandører, de mange frivillige – og butiksleder Bassel Hmeidan fik en tak.
”Og kom så forbi også i morgen og handl i butikken, så vi kan passe på det, vi har – så vi kan give til dem, der ikke har!” lød Birgitte Qvist-Sørensens afsluttende opfordring til de tilstedeværende.

Derpå erklærede Folkekirkens Nødhjælps protektor, Prinsesse Marie, og Birgitte Qvist-Sørensen i fællesskab butikken for åben.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen var fornøjet over at være med til åbning af en butik, der har været brug for længe. En butik, der kan sælge en del af de 700.000 tons mad, der af forskellige årsager ikke kan sælges i supermarkeder, men som sagtens kan spises. Ministeren glædede sig også over, at det fra politisk hold er lykkedes at afskaffe den regel, der frem for nogen har gjort det besværligt for supermarkeder at donere overskudsmad til velgørenhed og dermed bekæmpe madspild. Arbejdet er dog ikke slut endnu, for der er stadig EU-regler, der hindrer den optimale udnyttelse af vores mad, og den sag vil ministeren rejse i EU. Ministeren sluttede med at ønske alle til lykke med, at vi nu har fået en mulighed for at mindske madspild i Danmark.

Herefter var Prinsesse Marie på rundtur i butikken, hvor hun mødte repræsentanter for leverandører og samarbejdspartnere og hørte om ideerne bag indretningen af butikken.

Åbningsfesten fortsætter resten af dagen med musik og taler, kaffe brygget på bønner, der har overskredet sidste salgsdato, og chokoladekage bagt med ingredienser, der har overskredet sidste salgsdato eller fået klemt emballagen.

Fakta om Wefood

  • Butikken er for alle, der er imod spild af mad; for alle, der kan lide lave priser og for alle, der ønsker at bekæmpe sult.
  • Varerne sælges ca. 30-50 procent billigere end i almindelige supermarkeder, og varesortimentet bliver blandt andet brød, frugt og grøntsager, mejeriprodukter og udvalgte kolonialvarer.
  • Wefood drives af frivillige, og overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps sultbekæmpende arbejde i verdens fattigste lande.
  • Hvis den første butik bliver en succes, planlægger Folkekirkens Nødhjælp at åbne flere butikker landet over.

Læs mere på Wefoods hjemmeside

Wefoods leverandører og samarbejdspartnere
føtex, føtex Food, Dansk Supermarked, Slagter Lund, Fresh.land, Min Købmand i Classensgade, Miss Bagel, Selina Juul og Stop Spild Af Mad, Fonden Roskilde Festival, Salonsupport.dk A/S, Café Norden, Scan Global Logistics, restaurant RELÆ, Nørrebro Bryghus, Vibocold, E-smiley, Christiania cykler, Studio Fountainhead, Klahr Grafisk Design, MJ Hedengran, Carlsen&E.