En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Biotex afslører, at andres beskidte børn bliver stigmatiseret og stemplet som forsømte af mange forældre. Samtidig føler 85% af respondenterne sig flove, når deres egne børn er iført beskidt tøj blandt andre. Men er snavset virkelig så farligt?

Tanken om, at børn helst skal lege udenfor, lever stadig i bedste velgående. I en undersøgelse foretaget af YouGov for Biotex svarer 85% af de adspurgte forældre således, at de opfordrer deres børn til at lege udenfor.

Af samme undersøgelse fremgår det også, at 85% af forældrene i større eller mindre grad synes, at det er flovt, når børnene har snavset tøj på ude blandt andre mennesker. Samtidig føler over halvdelen, at de bliver set skævt til, når de små poder har pletter på tøjet.

Men at så mange forældre har følelsen af at blive set ned på, når de er ude blandt andre, og deres børn er beskidte, er måske ikke så underligt endda. Knap 70% af de adspurgte opfatter nemlig også selv et barn med snavset tøj som et forsømt barn.

”Selvom vi gerne vil have børnene udenfor at lege, er der stadig et ret kraftigt stigma om beskidte børn. Men det er paradoksalt, når to tredjedele af forældrene i vores undersøgelse samtidig slet ikke bliver irriterede, hvis børnene derhjemme er beskidte efter leg. Det tyder på, at det er snavs i det offentlige rum, hvor andre kan se det og måske dømme en som forælder, der er problemet,” siger Henrik Nyboe i en pressemeddelelse, der er marketingdirektør i Biotex. Han fortsætter:

”Det er ærgerligt, at der er en negativ opfattelse af børn med pletter på tøjet. Når børn leger udenfor, bliver de beskidte – sådan er det. Og snavs er jo hverken farligt eller svært at fjerne igen. Heldigvis kan vi i undersøgelsen også se, at langt de fleste forældre ikke rigtig er bekymrede for ikke at kunne få pletterne af børnenes tøj igen.”

Undersøgelsen viser desuden, at to tredjedele af forældrene går op i, om der er allergifremkaldende parfume i deres vaskemiddel og derfor benytter de parfumefri produkter.