KMD Cup endte med et stort nederlag til konceptet. Familiearrangementet som var tiltænkt som en glad aften med fede finter og lækker fodbold, blev gennemsyret af voldelige elementer som skulle have være blevet hjemme.

Når man ser en fodboldkamp i tv, sørger producerne altid for at redigere og skifte mellem kameraer så ballade, kast med fyrværkeri og andet ikke kommer med på skærmen derhjemme. Det er også valgt i sportsprogrammerne ikke at nævne ballade og risikere nogle skulle blive inspirerede eller blive beskyldt for at glorificere hooliganisme. Jeg har efterhånden oplevet mange episoder ved at være på stadions rundt omkring i landet, hvor der har været episoder som enten har været farlige eller direkte stupide, skabt af elementer, der kalder sig fans.

Smartphones gør det muligt at filme, sociale medier gør det muligt at dele og jeg tror mange har set film fra i fredags i Odense. Det er på tide at sætte spot på, at der er massive problemer med grupperinger der ønsker mere fysisk kontakt, end at kramme sin kammerat, når der er scoret.

Jeg havde som så mange andre glædet mig til at komme til Odense en fredag aften sammen med min søn, vi skulle heppe på AGF og havde fundet de hvide trøjer frem. Det var nemt og bekvemt at få en parkeringsplads og der var god stemning fans imellem på vej ind i Jyske Bank ARENA. Hallen var opdelt i fanafsnit med vagter i mellem afsnittene, men det var muligt for AGF-, AaB og OB-fans at deles om et streetfood område og barer.

Der var stadig god stemning, før arrangementet gik i gang, Brøndby var isoleret i et fjernt hjørne og kunne ikke interagere med andre fans. Den måde at adskille en fodboldklub fra andre kan virke diskriminerende, men det skulle senere vise sig at være en god ide.
Rent fodboldmæssigt startede stævnet godt, da opvarmningskampene var en blanding af ungdommen repræsenteret ved Future Stars og en sammenslutning af fans som repræsenterede deres klub blev spillet. Der var superstemning på siddepladserne og specielt Brøndby, AGF og OB havde sange, der kunne give genlyd i hallen.

KMD Cup 2020
Mens alt stadig var fryd og gammen i Odense. Foto: privat

Det var en god blanding af publikum, der var familierne med helt små børn som skulle opleve fodboldens magi for første gang, der var de lidt mere neutrale fans, de dedikerede fans og så var der de simple voldsmænd som endte med at overskygge arrangementet.

Brøndby har nok de mest dedikerede fans i landet, de kan både verbalt og visuelt skabe en international stemning med de gode og tilladte virkemidler, men desværre har de også en større gruppe, der kan ødelægge ovennævnte ros og skabe frygt og tomme tribuner på sigt.

Der var fra start en lidt hadsk stemning, hvor der blev sunget smædesange mod hinanden, og hvis Brøndby ville have respekt for deres fremmøde, når nu alle var i gult og til tider stod sammen og overskyggede alle andre, så ødelagde nogle elementer stemningen ved at begynde at kaste med kanonslag. Disse handlinger gjorde at AAB, AGF og OB pludselig kunne enes om at synge mod Brøndby.

Da Brøndby taber de første kampe sker det som ikke måtte ske, og man nok desværre også har taget forbehold for. Nogle voldelige elementer stormer vagterne og prøver med alle midler at komme i fysisk kontakt med OBs fans. Det gør at lige så tåbelige elementer fra OB, AGF og AAB vil deltage i det jeg vil kalde en altødelæggende del for dansk fodbold. Heldigvis lykkedes det ikke grupperne at få fysisk kontakt, men der kom en del vagter til skade. Det mest paradoksale var, at Brøndbys ungdomsspillere stod klar i kulissen til at spille deres finale i Future Stars, deres kamp kunne ikke afvikles i stedet kunne de se 50-60 voldelige elementer ødelægge KMD Cup.

Vagterne kan hygge sig inden de får andet at se til. Foto: privat

Det stoppede desværre ikke her, de voldelige blev presset ud af hallen og i sympati fulgte næsten resten af Brøndbys fans, hvor hovedparten ikke havde del i affæren. Det gjorde at en gruppe voldelige individer igen angreb både politi og vagter ved hovedindgangen og flere betjente blev skadede. 

Disse optøjer gjorde at mange tilskuere, som var kommet for den gode stemning simpelthen flygtede mod udgangene, flere med børn i favnen. De kom ikke tilbage og vil huske aftenen som noget man aldrig vil opleve igen.

Jeg sad foran en familie, hvor de havde to små børn med til fodbold for første gang, de havde tænkt, at det var et godt sted at starte med at skabe fodboldfans. Den oplevelse blev til tårer og den klassiske kig væk finte for at fjerne fokus fra volden, men den havde de allerede set. De virkede heller ikke overbevist da faderen sagde, “det der foregår derovre, det er noget de leger”.

Der kom heller ikke rigtigt nogle Brøndbyfans tilbage igen, så til alt held viste de andre fangrupperinger, at der findes empati. Da Brøndbys unge kometer vandt Future Stars fik de klapsalver fra alle aktører i stævnet, den hyldest havde de fortjent foran deres egne fans. Det nemmeste og mest primitive ville have været at pifte dem ud, men det skete heldigvis ikke.

Disse episoder lagde en tung sky over KMD Cup, resten af turneringen blev meget flad og da AAB kunne trække sig sejrrigt ud var alt gas nærmest gået af ballonen. Jeg er meget i tvivl om det kunne have været afviklet anderledes, fordi der var netop sikkerhed. Der var et godt værtskab fra Jyske Bank ARENA, men det kan ikke fortsætte på den her måde, hvor vold og kanonslag bliver en del af et indendørsfamiliearrangement.

Der må gøres noget for at bekæmpe det, som jeg vil betegne som hooliganisme, det kan ikke passe at Familien Danmark skal føle sig utrygge ved at se en så bred sportsgren. Jeg har ikke løsningen, men jeg kan undre mig, at det altid lykkes at have pyroteknik, fyrværkeri og kanonslag med ind på et stadion og i dette tilfælde en hal.

Man har prøvet med bøder, man har spillet for tomme tribuner, det er på tide at sætte nogle andre tiltag i brug. Jeg ser helst ikke, at man kommer ud i øjne- eller fingre scannere, men når fankulturen ikke selv kan sige fra overfor dem, der ødelægger det gode fanarbejde, som er støt voksende og ingen siger tydeligt fra, er det måske nødvendigt. Flere klubber har uskrevne regler ved f.eks. tifos, hvor pyroteknik fyres af under ordnede forhold, den slags tillid må ikke ødelægges af hooliganisme. 

Der er ikke noget som en fed kulisse, det kan til tider skaffe holdet de sidste 10 procent, men når det bliver til fyrværkeri mod modstanderfans, vold og terrorisering kan det ende med større konsekvenser end de +10 procent man vinder.

Vi er nået til tilstande, hvor man i Superligaen må stoppe op, tage nogle drastiske beslutninger, ellers kan den næste fødekæde af fodboldfans være tabte, fordi nogle få ødelægger det for andre.

Jeg skal tilføje at mine holdninger ikke kun er rettet mod Brøndby, det gælder alle hold i Superligaen som har “fans” der ødelægger det for andre, inklusiv AGF som jeg holder med.

https://lecture.dk/event/michael-teschl-6-2-2020/
0 0 stem
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer