Den 28. juni afholdes der VM i orienteringsløb i Fredericia i disciplinen knock-out. Fredericia Kommunes håb er, at der kommer mellem 3.000 – 5.000 tilskuere.

Som en markering på nedtællingen til VM, der oprindeligt skulle være afholdt i 2020, men som blev udsat grundet covid-19, er der blevet sat et nedtællingsur op ved Rådhuspladsen i Fredericia. Uret blev afsløret af borgmester Steen Wrist og Per Eg Pedersen, der er eventdirektør for World Orienteering Championship (WOC).

I forbindelse med præsentationen var der 20 elever fra talentklasser på Ullerup Bæk Skolen afdeling Nørre Allé til stede, og de gav prøver på, hvad orienteringsløb er, da de løb et kort løb med tre poster tæt på Rådhuspladsen. De unge elever gav den fuld gas i forårssolen foran byens handlende og politikerne, samt forvaltningen, der deltog i præsentationen af nedtællingsuret. For flere af dem var det første gang, at de så orienteringsløb, og på det punkt blev de sig en erfaring rigere inden, at de sammen med Fredericias øvrige borgere får muligheden for at se Verdensmesterskabet i orienteringsløb i 7000 Fredericia.

Efterfølgende gik turen ind i byrådssalen, hvor der kom en orientering om selve eventet. Direktør for børn, unge og kultur i Fredericia Kommune, Mette Heidemann, bød velkommen og overlod ordet til Keld Vestergaard (idrætschef i Fredericia Kommune) og Ole Steen Hansen (arrangement- og eventkoordinator i Fredericia Kommune). De to forklarede om VM, der er tredelt, hvor Kolding, Vejle og Fredericia har hver sin disciplin.

Løbet i Fredericia den 28. juni er den nye VM -isciplin ”Knock Out løb”, der foregår i byens gader, og hvor, der dystes i forskellige heat, som man kender det fra skiløb (sprint). Løbene er korte og varer ca. ti minutter pr. heat. De bedste kvalificerer sig til kvartfinaler, senere semifinaler og finale. Alt sammen sker på samme dag.

Der deltager løbere fra omring 50 lande, og der forventes mere end 250 eliteløbere i verdensklasse til start – både herre og damer. Nogle af de sideevents, der kommer, er blandt andet et showløb, hvor der vil være deltagelse fra eksempelvis FC Fredericia og Fredericia Håndboldklub, og der vil også blive afholdt et VM i gave-løb for familier.

Store forventninger til løbet

Keld Vestergaard lagde ud med at fortælle, at der er store forventninger til løbet fra kommunens side. Dels fordi det formenlig giver tusindevis af turister i Fredericia, men også fordi der kommer løbere i verdenseliten.

– Orienteringsløb begyndte oprindeligt i det svenske militær før det 1900 århundrede, og i dag er det særligt en skandinavisk disciplin, der dyrkes i over 60 lande, og vi har omkring 50 lande med i Fredericia, så det bliver fantastisk. Det begynder om formiddagen med kvalifikation, og om eftermiddagen og aftenen kommer der kvartfinale, semifinale og finale, og det betyder, at man får dem at se flere gange, og det er derfor et spændende løb vi får til Fredericia. Vi skal som kommune nu se på, hvordan vi kan bruge VM til at sætte fokus på orienteringsløb. Frem mod VM er tanken, at vi afprøver orienteringsløb på skoleniveau, forklarede Vestergaard.

I forbindelse med selve VM-dagen vil der være et stort setup på Ryes Plads, hvor der vil blive opsat en tribune med plads til 325 siddende tilskuere, der vil danne rammen om VM.

– Vi har lavet festlige VM-farver i alle vores blomsterbede, men vi har endnu til gode at se, hvordan det bliver. Den 7. juni sætter vi en “O-løbsby” op og laver events fra Rådhuspladsen, og der hænges 150 poster op i julebelysningstræerne, og der vil være en flagallé, sagde Ole Steen Hansen.

Finalen til knock-out-løbet i Fredericia vil blive vist direkte på TV 2 SPORT, og meldingen fra tv-stationen er, at de vil optage billeder af kvalifikationen, samt kvartfinalen og semifinalen.