Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

Hvert år, siden økologilovgivningen trådte i kraft i 1987, har de økologiske mælkeproducenter lukket køerne ud på markerne fra april til november. Dét er dyrevelfærd og et liv, som alle køer bør have, mener Økologisk Landsforening, både for koens skyld, men også for at få et bæredygtigt landbrug.

”Vi skal have et bæredygtigt landbrug, og derfor er vi nødt til at kigge på flere parametre på samme tid: natur, klima, biodiversitet og dyrevelfærd. Her spiller koen en afgørende rolle, så snart den springer på græs til Økodag”, siger Sybille Kyed, Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening er meget optaget af at udvikle det bæredygtige fødevaresystem. Ét af de konkrete initiativer er projektet ROBUST, som er et skovlandbrugsprojekt, hvor man kombinerer træer og buske med køer på græs. Det skal både øge velfærden på marken, bidrage til mere biodiversitet og et lavere klimaaftryk. Det er vigtigt for, at jordens ressourcer udnyttes bæredygtigt.

”Det er vigtigt at undersøge nye veje, der kan gøre landbruget endnu mere bæredygtigt. Når dyrene kommer ud på græs, kan de leve det mest naturlige liv. De kan spise græs, tygge drøv og bevæge sig frit. Køer er sansende dyr, som alle andre dyr og derfor er det så vigtigt at give dem adgang til at komme på græs” siger Sybille Kyed, Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening og supplerer:

”Køer har også en anden vigtig rolle. Når de græsser på engene er de med til at sikre en efterspurgt naturtilstand, og de dyrkede kløvergræsmarker har en høj klimaeffekt, fordi de binder kulstof i jorden. Og så er køerne med til at sikre nogle sunde sædskifter, hvor der ikke skal bruges kemi til at holde ukrudt væk. Derfor er Økodag også en festdag for det bæredygtige landbrug”

De økologiske køer kommer ud på græs d. 18. april kl. 12.00.

Faktaboks Økodag

 • Økodag® er et registreret varemærke, hvilket betyder, at man altid skal nævne Økologisk Landsforening i sammenhæng med Økodag.
 • Økodag har eksisteret siden 2005
 • Økodag er en af landets største forårsbegivenheder, hvor der traditionelt set har været flere tusinder gæster ude på de enkelte gårde
 • Økodag er en fejring af dyrevelfærden, da de økologiske landmænd hvert forår lukker deres dyr ud på den frodige græsmark
 • Udesæsonen varer fra april til november
 • Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei. Økodag har fået midler fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.

For yderligere info og kontakt til gårde, der holder Økodag:

Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, 2016 4434

Økologisk Landsforening arbejder for:

 1. Danmark skal have ambitiøse mål for dansk økologi
 2. EU’s landbrugspolitik skal fremme grøn omstilling i landbruget
 3. Styrket kapitalgrundlag og nye ejerformer, der hjælper grøn omstilling på vej
 4. Skabe ligestilling i miljøreguleringen mellem konventionelt og økologisk landbrug
 5. Skabe og udbrede viden om økologi gennem uddannelser, udvikling og forskning
 6. Bedre næringsstofforsyning via forsvarlig ressourceanvendelse
 7. En klimaindsats i landbruget med fokus på jorden og helheden
 8. Stop forurening af økologiske fødevarer
 9. Det skal være nemmere for landbruget at levere til naturen
 10. En grøn omstilling i landbruget skal understøttes af en aktiv erhvervspolitik og markedsindsats
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer