Forside Fredericia Vinylmesse i Tøjhuset – hvorfor er det federe at samle på vinyl?

Vinylmesse i Tøjhuset – hvorfor er det federe at samle på vinyl?

DEL
Plademesse
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Fredericia AVISENs kulturredaktør er kæmpe vinylelsker og vil gerne slå et slag for Vinylmesse i Tøjhuset. Skal du selv ned og rode i kasserne, køber du vinyl hos Long-Play Records eller får du dem hjem fra nettet?

Lørdag den 4. maj er der plademesse i Tøjhuset igen, det har der været mange gange også tidligere i Det Bruunske Pakhus. Jeg har selv samlet vinyl, siden jeg købte min første vinylplade i 1984, jeg husker det næsten som mit første kys, første gang jeg satte min egen plade på.

Min første vinylplade

Min første 7″ vinyl købt i 1984.

Jeg cyklede cirka fire kilometer hver vej til radio og tv-forhandleren i Auning. Jdeg var 13 år gammel og havde ikke engang min egen pladespiller, så jeg skulle høre pladen hos min storesøster. Det blev starten på min pladesamling, der tæller flere tusinde LP’er i dag.

I mange år købte jeg udelukkende helt nye plader, men så tog det en drejning og jeg begyndte at gå på kræmmermarkeder og senere messer. Det var før, internettet for alvor var slået igennem, så mange af de plader, man fandt, kendte man ikke. Nogle plader som man måske havde fundet til 5 kroner, viste sig at være flere penge værd, eller at pladen simpelthen gav en nye favoritbands. I mange år gik næsten hver weekend med at finde nye loppe- og kræmmermarkeder, hvor der måske stod en mælkekasse med plader, selv når man var på ferie, var man altid på udkig efter vinyl.

Kool & the Gang og andet funk i en mælkekasse i Aalborg

Jeg kendte godt bandet Kool & the Gang for deres discohits, det velsyngende amerikanske orkester fra New Jersey havde været soundtrack ved mange gadefester i min barndom, når der skulle danses. Men deres bagkatalog skulle byde på langt mere råt funk, end jeg havde forestillet mig, det fandt jeg ud af en søndag eftermiddag i Gigantium Aalborg.

Kool & the Gang – Spirit Of The Boogie – 1975.

Det var et stort kræmmermarked, men der var ingen plader at spotte. Det var en dag, hvor vi havde været flere steder og det var tæt på at vi vendte snuden hjemad. Så spottede mine øjne en grøn mælkekasse ud af øjenkrogen, kun en. I sådanne et tilfælde, hvor man står overfor en kvartfyldt kasse, og den forreste plade er tysk schlager, så gør man sig ingen forhåbninger. 5. kroner stod der på et papskilt på kassen, som jeg bladrede i. Her var så Kool & the Gang albummet “Spirit Of The Boogie” fra 1975, ja pladecoveret solgte næsten sig selv. I kassen var også Kool & the Gang med et livealbum tilbage fra 1971, som jeg selvfølgelig også tog med. Men kassen var slet ikke færdig med at give.

The Jimmy Castor Bunch – It’s Just Begun

Jeg havde i forvejen, The Jimmy Castor Bunch – It’s Just Begun, dog i en slidt udgave. Så det var endnu en gevinst, at den også stod i kassen. Det er lige nøjagtigt det, der gør det så spændende at grave efter vinylplader, som jeg kalder det. Måske er det man leder efter, eller ikke vidste, man leder efter, i næste stak eller kasse.

Plader der tog lang tid at finde

Der er også den velkendte situation, hvor der er plader, man gerne vil have fingrene i, men ikke er stødt på. Der er plademesser en glimrende mulighed da mange af dem, der sælger sådan en dag, er gode til at have de populære ting. Flere af sælgerne vil gøre deres ypperste for at skaffe pladen til dig. Fordelen ved at købe plader på messe er, at man med egne øjne kan se kvaliteten og måske prutte sig frem til en bedre pris.

Jeg havde hørt et kassettebånd med det danske band, Hyldemor, jeg havde siden første gang, jeg hørte nummeret, “Alt For Meget At Gøre”, haft LP’en på min ønskeliste.

Alt For Meget At Gøre en klassisk fortælling om at udvide sin horisont.

Jeg var på jagt i mange år, indtil jeg på et tidspunkt stødte på den, dog uden selve vinylen, men jeg fik et glimt af coveret. Det printede sig på nethinden og mange gange spejdede mine øjne efter coveret uden held. Jeg fik aldrig købt pladen, men efter at have ledt fem år, stødte jeg ind i en ældre herre som endte med at give mig pladen gratis på grund af min dedikation og indsats på at finde den.

Bands man ikke kendte

Første udgivelse fra 1972.

Der er en grund til, at jeg ikke har lagt video op til dette nummer, de kan simpelthen ikke findes på YouTube, jeg kendte ikke bandet, men heldigvis havde et lille loppemarked i Thorsager en grammofon, så man kunne høre pladerne, inden man købte. Første strofe jeg hørte af nummeret, “Læder Jack” gjorde at pladen blev min.

Henning Stærk, Hans Erik Lerchenfeld, Johnny Thingsager Madsen, Kresten Lassen, Sven Foged sådan var besætningen. Pladen “Mareridt Med Lykkelig Udgang” er fra 1972. Når man kigger på listen over de medvirkende og hører de to forsanger i bandet, så var det en potent samling af originaler. Så stærkt, at både Henning Stærk og Johnny Madsen er still going strong.

Jackie Boo Flight 2 fra 1973.

Da jeg så cirka 8 – 9 år efter, faktisk til plademesse i Det Bruunske Pakhus, støder på ovennævnte cover og titlen “Jackie Boo Flight 2” må jeg købe den. Pladen kostede mig 350 kroner, den er ikke helt så god som deres første, men et band, jeg ikke kendte, forelskede jeg mig i. Men jeg behøver dog ikke lede længere, fordi bandet gik i opløsning i 1975 og de udgav kun de to albums.

At samle plader er en super fed hobby, jeg er mest til, at man tager ud og leder blandt andet tingeltangel. Plademesse er et must, hvis du er samler eller også lige er startet. Der er så mange fede plader, men man kan ikke købe dem alle på engang. Nogle gange er det måske sådan, at man ser et cover, man så jagter andet steds. Uanset hvad, så kig forbi på Tøjhuset, der er gratis adgang og det starter fra klokken 10.00 og slutter klokken 15.00.

Adressen er Gothersgade 34, 2. sal.

https://www.facebook.com/events/2002682916506460/
DEL