I fredags havde vinhandler Dennis Kappel fra Vinoble i Fredericia valgt at afholde et alternativt sommerrock, da han online serverede vin i glassene, imens et orkester med blandt andet Søren Møller.

Siddende i en stol ved siden af de tre dedikerede musikere, Søren, Christopher og Thomas med god lyd fra Thomas Lydmand, præsenterede Dennis Kappel sit udvalg af grillvine samt en lille spiritusoverraskelse. Her på Fredericia AVISEN var vi med på den anden side af skærmen, hvor vi så den lokale vinhandler som vært.

Imens Kappel sad rockende i stolen gik bandet i gang, og leverede en intimkoncert, der absolut bød vinene op til dans. Hole in the water var den første drue, vi skænkede i glasset.

Kappel fortalte, at han sad denne gang med sko på – og ikke som i dagligstuen i strømpesokker, inden vi drak Hole in The Water og lyttede til til Bon Jovis: You Want To Make a Memory.

“‘Hole In The Water’ (HITW) er en ny hvidvin som laves på Sauvignon Blanc-druer, der hovedsageligt kommer fra ejendommens vinmark ‘Island’ (hvoraf vinens navn) men også fra andre parceller i området. Markerne er beliggende på Rapaura-undergrund, nær Warau River i området Wairau Valley, og er i overgang til at blive økologisk certificeret i lighed med Konrads øvrige markbesiddelser. ‘Island’ giver altid vine med den meget klassiske karakter af hyld og passionsfrugt, som er typisk for Marlborough-vine. HITW-Sauvignon er både gæret og modnet på ståltanke for at bevare druens friske og sarte aromaer og den klingende, rene karakter. Farven er lysgylden, med grønligt skær. Duften er meget umiddelbar og aromatisk, med nuancer af stikkelsbær, citrusfrugter, passionsfrugt og litchi. I smagen er vinen tør, meget sprød, med friske, eksotiske toner. Det er en meget appetitvækkende vin. Servér den som aperitif, sammen med skaldyr eller fisk, til pasta eller retter med kylling eller kalvekød i hvide saucer – gerne asiatisk inspirerede.

“Det var ærgerligt, at sommerrock blev aflyst, selvom det er naturligt i disse tider. Jeg tog derfor fat på Søren, og setuppet her, er jeg glad for. Jeg har glædet mig hele dagen, sagde vinhandleren og roste de mange seere for deres kommentarer.” Næste vin i glasset var den franske Chateau Trilol. En lækker rød grillvin.

Château Trillol produceres af winemaker Ben Sichel, der også producerer Château Angludet i Margaux. Trillol produceres på Grenache, Syrah og Carig- nan fra vinstokke med en alder på næsten 40 år. Der foretages ”maceration” og daglig ”pumping over” i 40 dage efterfulgt af malolaktisk gæring. Herefter lagres vinen i op til 12 måneder på franske egefade, og vinen klares, men tap- pes uden filtrering for at bevare så mange aromastoffer som muligt.

Undervejs var der også konkurrencer, hvor Ulrich Nicolaisen fra EventC havde doneret koncertbilletter, blandt andet med Malurt i efteråret.

Dennis Kappel modtog også spørgsmål om vin, pris og kvalitet hænger sammen.

“Nej, det gør det ikke. Det er smag og behag. Jeg kan ikke sætte en overordnet facitliste på det. Jeg har smagt vine til flere tusinde kroner, som jeg ikke syntes var det værd, og andre til mindre, der var meget værd. Man er nødt til at smage det, før man kan vurdere. Man kan ikke vurdere en flaske vin ud fra prisen, man er nødt til at smage. Der er ingen regler indenfor vin. Der er frit slag, jeg kan ikke bestemme, hvad I kan lide og omvendt,” sagde Kappel til spørgsmålet og hældte nye dråber op i glasset.

En meget lækker og velsmagende Zinfandel fra Lodi-regionen i Californien. Vinen er mørk, fed, tæt og koncentreret med et dejligt lille aftryk fra fadlagringen med skønne toner af vanilje. Vinen hedder: Wollridge Zinfandel Reserve

“Det går lidt op og ned med det amerikanske salg. Nogle vil ikke købe vinen grundet en vis herre, jeg vil ikke nævne hans navn, men de stejler næsten. Men det må stå for deres regning, for når vi taler om amerikansk vin, så har vi absolut at gøre med noget, der rammer danskernes smag. Vi har at gøre med en klassisk zinfandel her – og den smager godt,” sagde Kappel.

Californiens vinstolthed er uden sammenligning Zinfandeldruen. Og regionen Lodi i Central Valley betragter sig selv som hovedstaden for Zinfandel. Der produceres da også omkring 40% af den bedste californiske Zinfandel i Lodi – heraf mange på “old vines” – så der er noget om snakken. Nogle af vinstokkene i regionen kan dateres helt tilbage til 1880´erne.

Wollridge Zinfandel reserve er et meget fyldigt og velsmagende glas vin. I duften fornemmes toner af sødmefuld frugt, peber, vanilje og brombær. Farven er tæt og mørk. I munden føles vinen fed, tæt og koncentreret med et dejligt lille aftryk fra fadlagringen med skønne toner af vanilje. Det er ZIN i den bedste udgave af “value for money”. Serveringtemperaturen bør ligge mellem 16-18 grader. Wollridge Zinfandel er velegnet til retter med rødt oksekød, lam, kraftige og let krydrede kødretter som andesteg, flæskesteg. Den er også anvendelig til gode oste, herunder kraftige blåskimmeloste.

Den sidste grillvin var Bodegas Montecastro, 2015 – Ribera del Duero. Det var en spansk verdensklasse vin fra ”kult-winemaker” Carlos de la Fuente, der i mange år har været Peter Sissecks højre hånd bl.a. på Hacienda Monasterio. 2014 er den tredje årgang med Carlos ved roret.

Det er en yderst spændende, elegant og meget charmerende Ribera del Duero, som oser af klasse. Absolut en vin med en selvsikker udstråling. Der er masser af aromaer af kirsebær, lakrids og blomster samt friske mineralske undertoner, der balancerer den imponerende fylde og det høje alkoholindhold på smukkeste vis.  Når Tempranillo (Tinto Fino) virkelig tøjles kan det blive mesterligt. Med 2014-årgangen overgår Carlos sig selv og lægger sig med denne pragtvin lige i slipstrømmen af de allerbedste vine fra Ribera del Duero.

Vinen produceres i overvejende grad af Tempranillo (lokalt kaldet Tinto Fin) og små mængder Cabernet Sauvignon og Merlot, der høstes fra vinstokke, der er plantet i 2002 på 5 forskellige små højt beliggende parceller. Vinstokkene kultiveres efter økologiske principper og uden kunstvanding. Druerne plukkes ved håndkraft i de tidlige morgentimer med en sortering allerede i vinmarken. 

Vinen lagres i hele 17 måneder på overvejende franske fade. Dog anvendes også 10% amerikanske egefade. 40% af fadene er helt nye fade. Undervejs i lagringsprocessen omstilles vinen adskillige gange således at vinen kan tappes på flaske uden klaring og med en kun ganske let filtrering. Serveringtemperaturen bør være mellem 16-18 grader. Vinen egner sig godt til kraftige kødretter eksempelvis velkrydret, mørt og saftigt kød. Prøv den til braiseret lammebov med løg, chorizo, oliven og stegte artiskokker.

Og så var der ellers musik med klasikkeren fra 1990 Extremes “More Than Words“, leveret med samklang.

Til sidst var det en JUNE Gin likør fra G’Wine i Frankrig, der var aftenens overraskelse.

Og skulle du have lyst til at smage de lækre vine, så kan de stadig købes hos Dennis – og vil man høre hans ord, så er hele aftenens musikalske oplevelse at finde i linket ovenfor, hvor du også kan høre en sublim udgave af Mr. Bigs – Be With You.

Vi sender vores varmeste anbefalinger til det nye vinfænomen i Fredericia.

Skriv et svar