Årets udgave af Tour de France har stort set hele vejen igennem været dansk. Med grand depart i Danmark viste vi vores smukke land frem for alle verdens TV-seere, men også på det sportslige niveau er der blevet leveret. Torsdag skulle så det sidste svære slag stå: Den sidste bjergetape. Her viste Jumbo-Visma klassen – og Vingegaard sejrede stort.

Med sine 143,2 kilometer forventede ASO, organisationen bag Tour de France, at rytterne ville bruge omkring fire timer på at klare etapen. Med tre bjerge, heraf to helt uden for kategori, var der ikke andet for, end at slovenske Tadej Pogacar skulle angribe danske Jonas Vingegaard, hvis han overhovedet skulle have en chance for at genvinde den gule trøje, som Vingegaard, for efterhånden mange etaper siden, overtog.

Det endelige bjerg på dagens etape, Hautacam, har også en helt særlig dansk historie. Det var her Bjarne Riis vandt en etape i 1996, samme år som han vandt Tour de France. Selvom han siden har indrømmet brug af doping, så er hans sejr stadig noteret som gældende. Men her, 26 år senere, havde danske Jonas Vingegaard – der tilmed er født i 1996 – muligheden for at gøre Riis kunsten efter. Han tog den mulighed og udnyttede den til perfektion.

Etapen indledtes med et fladt stykke, der umiddelbart ville give anledning til udbrud. Flere forsøgte sig da også på etapens start, hvor Jumbo-Visma, Vingegaards mandskab, også forsøgte at snige en mand med. Løbets bjergtrøje, Geschke, fra Cofidis, forsøgte alt hvad han kunne på at beholde trøjen, og det betød, at hans mandskab måtte tage meget hårde føringer, til trods for deres svækkede antal ryttere tilbage i årets tour.

Der blev kørt stærkt fra Jumbo-Visma, der virkelig viste klassen. Hvor UAE var i kontrol på gårsdagens etape, så var Tadej Pogacar alene mod et meget velkørende mandskab fra Jumbo-Visma. Pogacar forsøgte at angribe, men mod Jonas Vingegaard var han chanceløs.

Dog skulle der være spænding for pengene, for på en nedkørsel var først Vingegaard ved at ryge i asfalten – og lige efter måtte Pogacar en tur i jorden. Men her viste det sig klart, at der er tale om to ægte sportsmænd – for i bedste stil ventede Vingegaard på Pogacar, og modtog også et anerkendende håndtryk for det.

På vej op af mytiske Hautacam blev der sat fart. Først var det Kuss der på foranledning af Vingegaard satte tempo på – og da de ramte Van Aert i udbruddet, tog han over, og det var hans fortjeneste, at Pogacar ikke havde en chance. Vingegaard fik det nærmest til at se let ud – han fortsatte det høje tempo og endte med at tage mere end 1 minut på Tadej Pogacar.

Det ser derfor mere end almindeligt godt ud for Jonas Vingegaard, der kan tælle dage til søndag eftermiddag og Paris.