Villy Søvndahl og Karina Lorentzen Dehnhardt er to meget markante SF-stemmer. Den ene har skabt en storhedstid for partiet – og med sig på rejsen havde han Karina. Nu stiller Karina op til Folketinget igen – og Villy Søvndahl bakker hende op. Vi nåede langt omkring indenfor sundheds- og socialpolitik – alt fra Regioner til fremtidens udfordringer.

Både Karina og Villy er meget travle folk. Karina har en post i Kolding Byråd, og Villy Søvndahl vendte retur til dansk politik med et valg til Regionsrådet i Region Syddanmark. Alligevel lykkedes det fredag eftermiddag, at finde et hul hvor vi kunne sætte os ned og drikke en kop kaffe.

I regnvejr kom Villy lige på slaget, og lidt efter kom også Karina. Villy var på en café latte, imens Karina nappede en cola zero og jeg selv tog en americano. Villy og Karina har kendt hinanden længe, de kommer begge fra Kolding og har været en del af den samme partiforening i mange år.

De sad også i Folketinget sammen, hvor Villy-effekten sikrede Karina en plads tilbage i 2007 og indtil Villy Søvndahl måtte trække sig fra dansk politik på grund af sygdom. “Jeg kender Karina som en flittig og hårdtarbejdende politiker, der favner meget bredt. Karinas vidensfelt er kæmpe stort”, sagde Villy Søvndahl.

Der er sket et stort skift i efterspørgslen

“Sundhed fyldte ikke ret meget. Vi havde hjemmesygeplejersker som hjælp til ældre og handicappede, og så havde vi sundhedsplejersker til folk der lige havde født. Mere fokus var der egentlig ikke på sundhed”, fortæller Villy Søvndahl og fortsætter:

“Men i min tid som formand for social- og sundhedsudvalget forsøgte vi at ændre tankegangen. Ved mit sidste møde havde vi inviterede de største misbrugere og spurgte dem hvad de gerne ville. Det var en helt ny måde at tænke på”.

“De ville gerne have et overdækket sted, hvor de kunne drikke deres øl. De ville have et folkekøkken og et lille cykelværksted – og så også en årlig tur til Vesterhavet. De troede ikke, at vi ville lytte og føre deres ønsker ud i livet, men det gjorde vi. Jeg tror på, at det gælder om at række ud til dem der har det sværest”, lyder det fra Villy, inden Karina supplerer:

“Efterspørgslen inden for udsattepolitik er også blevet en hel anden. Før i tiden snakkede vi om folk der ikke havde råd til mad, de er der selvfølgelig også stadig, men ikke i samme grad. Nu efterspørger de fællesskaber, meningsfyldte fællesskaber”.

“Fattigdommen er blevet en mere markant marginaliseringsfaktor. For 30 år siden var forskellen mellem folk ikke så stor, men uligheden er i den grad steget. De her mennesker er blevet mere udsatte, og de har brug for hjælp, men på en anden måde. De er meget til overs i samfundet, og vi har brug for at hjælpe dem på vej mod de her fællesskaber, som de gerne vil være en del af”, fortsætter Karina Lorentzen Dehnhardt, Folketingskandidat for SF.

Netværk betyder meget

“Jeg er barn fra Vestjylland. Vi er fire brødre, de tre stoppede efter 7. klasse. Man kunne altid få job, det kan man bare ikke mere. Der efterspørges langt flere kompetencer. Så hvis ikke man nåede med på uddannelsesvognen, så er det meget sværere at leve i samfundet nu”, siger Villy Søvndahl.

“Manglen på netværk er mere udtalt. Mine første job var rent netværk, og mange marginaliserede mangler det her netværk. Der er ingen til at skubbe dem ind i et netværk. Der ligger en stor opgave for fremtiden”, siger Karina.

“Man står med en unik mulighed lige nu: Virksomhederne skriger på arbejdskraft, men det er faglært arbejdskraft. Jeg håber vi får et nyt flertal i folketinget, der vil satse røven ud af bukserne på det her. Vi mangler 70.000 faglærte i 2025, det når vi ikke at uddanne, ej heller hvis vi får vendt skuden på erhvervsuddannelserne”, siger Villy og fortsætter:

“Vi skal have lavet uddannelsesforløb hvor man får merit for sine kompentencer og løn så økonomien hænger sammen. De jobs de har, de bliver så ledige til nogen med færre kompetencer. Vi ender med et overskud i ufaglærte, det skal vi lave om på”.

Lukningen af regionerne er katastrofal

“Når man vil flytte opgaverne til et centralt hold med lukningen af regionerne. Nu får vi både ris og ros, men hvem skal de skælde ud på fremover? En anonym embedsmand. Så laver man sundhedsfællesskaber uden økonomi og uden rigtig gode rammer. Det er kæmpe centralisering”, fortæller Villy Søvndahl og fortsætter:

“Pointen er, hvordan gør man kvaliteten ved nærhed op i et regneark. Hvordan regner man den personlige kontakt ud? Jeg er helt sikker på, at det her er en kæmpe centralisering, og det bekymrer mig dybt, fordi sundhedsvæsnet er på vej i den rigtige retning”.

“Regionerne har jo endda leveret. Det er svært at finde argumenter for hvorfor det skal laves om. Systemet ender med at gå meget ned i kadence, og for at styre det indføre man en række mål. Det her føler jeg lidt er tænkt på et skrivebord, lad os se på strukturen i stedet”, supplerer Karina.

“Jeg tror ikke det er nemt for folk at købe de her reformer. Det her er underfinansieret fra starten. Det rokker ved trygheden, at man siger de foretager 50.000 for mange behandlinger. Det er vores tryghed at vi bliver henvist hurtigt og undersøgt hurtigt. Det redder liv, det er jeg sikker på”, fortsætter hun.

Der er behov for fire store ændringer

“Da jeg blev konfirmeret sendte mine forældre, som alle andre hjem, et fad med cigaretter rundt. I dag hvis vi kigger på det er det den største dræber af alle. Jeg har selv røget, og er holdt op. Men det er bare sindssygt svært. 73% af dem der ryger vil gerne stoppe, men kan ikke”, forklarer Villy Søvndahl.

“Mental usundhed har set en dramatisk og forskrækkende stigning. Især blandt unge piger. Den tredje store udfordring er overvægt. Hvis den kurve vi har set stige nu, hvor 13% af befolkningen lider af svær overvægt, hvis ikke vi gør noget, så ser vi mange følgesygdomme”, siger Villy og fortsætter:

“Den fjerde og sidste udfordringer er alkoholisme. Og det er altså alle steder i samfundet. Hvis vi kan vende kurverne der, så er vi langt. Det er svært, fordi man går meget tæt på folk. Jeg var med til at lave rygeloven, da vi begrænsede rygningen på cafeer og bodegaer. Det skabte en kæmpe debat, men i dag synes man det er det mest naturlige man har lavet”.

“Antallet af rygere falder, men det stiger for de unge. Der er klart et indsatsområde. Jeg er enig i, at de helst store udfordringer er alkohol, overvægt og rygning. Arbejdsmiljø er også et sidste vigtigt parameter. Vi skal have en indsats på vores arbejdsmiljø, nedslidning og arbejdsvilkår betyder meget. Vi blive nødt til at have jobs vi kan holde til. Der er jobs der er meget usundt skruet sammen, hvor man tænker meget kortsigtet. vi bliver nødt til at sikre jobs folk kan holde til”, lyder det fra Karina.

Der er brug for nogen der ikke er uddannet politiker

“Der er meget brug for Karina i Folketinget. Der mangler nogen der på det nationale plan er optaget af hendes dagsordener. Dem der har det svært i samfundet, dem der ikke ser perspektiverne i en uddannelse som det der afgør fremtiden. Hele miljø- og klimadebatten betyder også meget. ‘The ice is melting at the poles’ var der engang en klog mand der sagde“, siger Villy med et grin og fortsætter:

“Der har vi brug for en stærk SF-stemme i den debat. Vi har brug for nogen der er optaget af retfærdighed. Vi har brug for nogen der holder hånden under en offentlig sektor, der er totalt underfinansieret. Jeg håber virkelig, at Karina kommer med, og at det sker samtidig med et nyt politisk flertal. Meget tyder på det, men man skal ikke slappe af for tidligt”.

“Mit personlige forhold til Karina er, at vi har siddet fra 07 til jeg blev syg i 13. Og jeg tror at alle der har mødt Karina sjældent har mødt et så flittigt og hårdtarbejdende Folketingsmedlem, men også et så bredt favnende medlem. Retspolitik, socialpolitik, værdipolitik. Jeg synes også det er meget værdifuldt at have mennesker der ikke alle sammen har læst statskundskab. Vi har brug for en lidt større mangfoldighed, end det der er ved at ske i øjeblikket. Alle de folk jeg møder, dem vil jeg opfordre til at sætte krydset – ordentligt”, slutter Villy Søvndahl, inden han løber på vej mod næste aftale.

http://www.lecture.dk/kommende-arrangementer/
Annonce. Køb billetter – klik på annoncen