Fredericia AVISEN går en tur på biblioteket i Prinsessegade for at se på kunstbøger. Vi finder et par gode bud på inspiration, langt fra hinanden med udspring fra samme kultur og livet på gaden.

På Fredericia Bibliotek er der et hav af bøger, det gør sig også gældende, når det kommer til kategorien kunst. Men hvor starter man og hvor slutter man, når man gerne vil søge inspiration.

Vi kommer her med et par bud som begge udspringer fra graffitikulturen, dog døde Jean-Michel Basquiat inden Husk Mit Navn overhovedet var blevet inspireret og gået i gang.

Jean-Michel Basquiat

bibiliotek
Jean-Michel Basquiat bogen af samme navn. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Bogen er stor og med masser af flotte malerier og tegninger af en de store kunstnere fra New York, som gjorde verden farverig med sine vilde malerier. Han startede som graffitimaler, men endte med at blive et af 80’ernes store neoekspressionistiske ikoner. Bogen kan flere steder foldes ud, så man behøver ikke have de små kunstbriller på for at nyde hans flotte og til tider helt gakkede værker.

Jean-Michel Basquiat
En udfoldet side fra bogen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Han så op til og var inspireret af Andy Warhol, de to indledte et samarbejde i startfirserne. Han var kærester med sangeren Madonna, som også på det tidspunkt levede et liv på kanten. Han gik altid til grænsen og det blev også hans død, da han i 1988 kun 27 år gammel forlod verden med en overdosis heroin.

Hvis du kan lide hans stil og synes hans person virker spændende, er der flere bøger om hans liv og også dokumentarfilm, der kunne være spændende at se.

Husk Mit Navn

Husk Mit Navn er født 1975 og opvokset i Taastrup. Han er uddannet billedskolelærer og startede med graffiti i 1990’erne, men blev først kendt i 2001 under navnet, Husk Mit Navn.

Husk Mit Navn
Sort Arbejde af Husk Mit Navn. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Husk Mit Navn holder sin anonymitet og lader sine værker tale, han er blevet en af de mest respekterede kunstnere og han er meget produktiv.

Husk Mit Navn
Udsnit fra bogen Sort Arbejde. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Han har en super humor og en let genkendelig streg, han er opfindsom og varierer mellem den sorte pen alene og masser af friske farver. Alene titlen Sort Arbejde er rammende for hans talent, han kan levere en punchline så enkelt, at alle kan være med. Han er en kunstner, der er værd at gå på opdagelse i, da han har mange værker og sjove historier knyttet til sig.

Se Husk Mit Navns hjemmesiden her