Regeringen og Kommunernes Landsforening indgik sent i går aftes en økonomiaftale for 2022. Det blev lanceret med 1,4 milliarder kroner ekstra til den demografiske samfundsudvikling, men det holder ikke vand, siger viceborgmester i Fredericia Kommune, Susanne Eilersen (DF).

Kommunerne oplever i disse år et udgiftspres på det specialiserede socialområde, som regeringen anerkender også fremadrettet vil forudsætte vanskelige prioriteringer i forhold til de øvrige velfærdsområder i kommunerne. Det store demografiske pres er i udpræget grad på ældreområdet, mens demografien på socialområdet er svagt aftagende. Derfor er parterne enige om, at kommunerne skal blive ved med at have fokus på at styre og prioritere udgifterne på området indenfor rammen. Sådan lød det i går, da Kommunernes Landsforening og regeringen præsenterede den aftale.

Susanne Eilersen (DF)

– Det hjælper ikke, at man giver penge til demografi, når vi så presset på alle andre fronter, og i sidste ende må tage fra givne penge. Vi har heldigvis mange borgere, der bliver ældre og ældre. Det er godt, men samtidig er det specialiserede socialområde presset i Fredericia. I Fredericia mangler vi eksempelvis 12 millioner kroner. Dertil kommer, at mange handicappede også glædeligvis lever længere. Men de områder presser naturligvis økonomien generelt. Endvidere udfordres kommunerne af ændrede beregningsmodeller for dyre enkeltsager, hvilket i den grad er til ugunst for Fredericia Kommune, fortæller Susanne Eilersen.

2022-aftalen er virkelig skidt for kommunerne, og vil tvinge kommunerne til store besparelser, uddyber viceborgmesteren:

– Vi vil netop ikke se flere penge gå til den demografiske udvikling, fordi pengene skal bruges på det specialiserede socialområde, samtidig med, at vi skal lukke huller. Det vil helt klart give velfærdsforringelser i kommunerne, også i Fredericia. Jeg kan slet ikke få aftalen til at hænge sammen med, at regeringen taler om velfærd og udvikling, og så leverer man sådan en dårlig kommuneaftale. Det er direkte dårligt arbejde, lyder det fra Eilersen.

I går sagde KL-formand Jacob Bundsgaard:

– Til gengæld er vi enige med regeringen om, at økonomiske hensyn er nødt til at være en brik på linje med socialfagligheden i puslespillet på socialområdet. Det betyder, at man er nødt til at prioritere, hvis ikke udgiftsudviklingen på socialområdet skal resultere i besparelser på de brede velfærdsområder som ældre, folkeskolen og børneområdet.

Men det er Fredericias viceborgmester uenig i:

– Danmark har en socialdemokratisk regering, der taler om børn, voksne, ældre og vil velfærden, men denne aftale harmonerer ikke med den dagsorden, fordi hvis pengene ikke rækker i sidste ende, når man kommer ud i nærområderne – altså kommunerne, så kan vi kun tage dem fra børn og ældre. Det er kort sagt at stikke vælgerne blår i øjnene, at de leverer noget godt på demografi, for det gør man ikke. Nu skal vi andre knokle for at få enderne til at nå sammen. Det bliver meget svære budgetforhandlinger, og de forringelser vi vil se, er jeg absolut ikke tilfreds med. Det er meget alvorligt, slutter hun.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Karen Møberg
Karen Møberg
18:56 - 9. juni 2021 18:56

Hvis ikke der er penge til de handicappede og ældre, så må man nægte at modtage flere indvandrer og asylansøgere, da de er en stor udgift for kommunerne på alle parameter, man kunne også fratage dem, som ikke vil bidrage til den fælles kasse, nogle af deres ydelser, som danskerne bliver konfronteret med.