Kommunerne kommer til at mangle mange penge i kassen med den nye KL-aftale, og de penge kan kommunerne kun finde ved besparelser. Det mener viceborgmester i Fredericia Kommune, Susanne Eilersen (O).

– Vi bliver presset, længere er den ikke, konstaterer 2. Viceborgmester i Fredericia Kommune, Dansk Folkepartis Susanne Eilersen, da hun bliver spurgt til økonomiaftalen, som KL og regeringen indgik i sidste uge.

– Det er den dårligste aftale for kommunerne i de godt 12 år, jeg har siddet i kommunalbestyrelsen i Fredericia. Det er bekymrende. Konsekvenserne bliver store. Vi skal ud at spare i Fredericia Kommune, og det puster til den økonomiske krise, når regeringen i sin tekst skriver om opsparring og om at passe på. Det betyder, at mange vil blive nervøse, og i værste konsekvens med de anlægsrammer, der er præsenteret, at byggeriet går i stå, mener Susanne Eilersen.

– Jeg synes faktisk, at retorikken og aftalen puster til, at folk kan blive bekymret. Man kan godt se lidt bagud, måske er der pumpet for mange penge ud på kort tid under coronakrisen. Jeg er helt med på, at man skulle gøre noget, men måske spillede man lidt for højt spil, gjorde for meget, og nu bider det regeringen i halen, at man har spenderet for meget, mener DF’eren.

Regeringen har præsenteret en aftale, hvor man løfter servicerammen med 1,3 millarder, og dermed har sat penge af til den demografiske udvikling, men det er langt fra nok ifølge Fredericias viceborgmester, Susanne Eilersen:

– Jeg synes, at man prøver at fortælle borgerne, at man er god i en aftale. Man prøver at sige, at man giver til demografien, både på børne- og ældreområdet, men de penge man giver til demografien svarer ikke til de udgifter, vi har i kommunerne, hverken i Fredericia eller på landsplan. Vi har et højere efterslæb på det voksenspecialiserede område, så vil æde hele den pulje op, så der er ikke noget til demografien, når man ser på det. Det betyder kort sagt, at vi får flere ældre, men skal klare det for de samme penge, fortæller hun.

Økonomien buldrer derudaf, sagde regeringen og derfor er okay at bremse lidt op. Den observation deler Susanne Eilersen ikke:

– Der er mange kommuner, der allerede har oplevet regningen ved de stigende råvarepriser og priser generelt. Når en regeringen kommer med disse udmeldninger om at bremse op, så kan man også komme til at bremse for meget op. Jeg tror, at man vil se, at folk bliver fyret, og det hele kan gå i stå ved denne aftale. Signalværdien ved det man siger er kraftig og markant, hvilket jeg ikke tænker er godt for eksempelvis byggebranchen, siger politikeren.

Konsulentforbrug skal skæres ned

Regeringen og KL er samtidig blevet enige om at finde nogle af de manglende penge ved et mindre forbrug af konsulenter, men der viser historien, at det sker ikke alligevel, mener Eilersen:

– Der er mange regeringer før den nuværende, der har forsøgt at reducere store beløb og forbrug hos konsulenterne, og kommunerne har også prøvet. Det er fugle på taget, både med konsulenter, en effektivisering af arbejdsgangene i kommunerne og mindre bureaukrati. Det er nogle håndtag, der er meget håndgribelige, men de virker sjældent. Når man sætter så markante beløb på, så er det også fugle på taget for mig. Jeg tror ikke, at man kommer til at skære mere ned på det område, når krisen kradser har man ofte også brug for ekstra ekspert- og konsulentbistand til at løse opgaver, fortæller hun.

Velfærden vil derfor blive presset, og det kræver benhårde prioriteringer i de kommende år.

– Jeg ser ind i, at vi skal se på, at vi får en anderledes velfærd de næste mange år. En krise varer altid nogle år, inden man kommer op igen. Borgmester Steen Wrist (A) var selv ude i en artikel og fortælle, at vi bliver dobbelt så mange ældre i Fredericia, end vi er i dag, hvorfor jeg tror, at det bliver nogle helt andre servicerammer og standarder, som vi vil komme til at se ind i, slutter Susanne Eilersen