Forside Fredericia Vi tager pulsen på at folk fravælger kartoflerne

Vi tager pulsen på at folk fravælger kartoflerne

DEL
madkultur
Fra undersøgelsen Madkultur18

Madkultur18 er det nye navn for Madkulturens årlige undersøgelse af danskerne mad- og måltidsvaner, tidligere kaldet Madindeks. Undersøgelsen peger vores område ud som rugbrød- og pålægsbæltet.

Vores danske kendetegn kartoflen har taget flugten over plankeværket og køkkener i hastefart. For tre år siden indgik den i 44 procent af de danske middagsretter, nu er tallet faldet til 33 procent. Er kartoflen truet og hvad er det der presser kartoflen ud i kulden?

Sidst undersøgelsen kom var i 2015 og der er sket nogle markante ændringer, når det kommer til en top 10 over de mest populære aftensmadsretter.

Fra undersøgelsen Madkultur18

Rugbrød med pålæg er stadig en slags madkulturens Ronaldo den indtager førstepladsen igen. Suppen løber helt ud i håndvasken og forsvinder på listen. De langtidstegte stege som kalve- og oksesteg er også faldet ud. Gryderetten er også faldet det ser ud som om at noget der kræver lang tid i gryde eller ovnen er upopulært.

Højde springere og hitliste debutanter er sandwich, burgeren og bøfsandwichen der rammer en henholdsvis 5 og 6 plads. Selv Bøf med tilbehør og frikadellen er steget så tendensen som flere medier og folket snakker om at vi er mere kødfri og flere spiser vegetar kan ikke ses i undersøgelsen. Selv pastaretterne har fået et fald på 1 procent.

Hvis vi isoleret ser på burgeren ,så har Fredericia siden 2015 fået endnu en Mc Donalds restaurant i Erritsø, en Backyard Burger på Vejlevej og en Hungry Dane hos Urbania Streetfood i Gothersgade. Middelfart har både fået Kitchen, Maurtitz og så har Burger King slået sig ned på den anden side af broen.

Flere af de retter som vi ser som nationalretter, så som stegt flæsk med persillesovs og flæskesteg med brun sovs og kartofler er truet på eksistensen. Det er kun det klassiske smørrebrød som holder fanen højt.

Efter at have bladret i den store nye undersøgelse kan man se hvor meget vanerne har ændret på kun tre år. Men nogle af konklusionerne kunne være at folk har mindre tid, spiser mere ude og bestiller mad til hjemmet. De retter der tager lang tid at kokkerere hjemme er på tilbagetog, og når folk køber færdigretter så er de af højere kvalitet.

En meget positiv retning er at flere børn laver mad med deres forældre, det kan være spændende at se om det får store ændringer når undersøgelsen kommer igen.

skal køre indtil 6.december
Annonce