Mere end hver anden dansker benytter ofte spørgsmålet ”hvad laver du?”, når de bliver placeret ved siden af en, de ikke kender til et middagsselskab. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

”Det er en kendsgerning, at vores arbejde er en meget vigtig del af vores forståelse af både vores egen og andres identitet. Men det er vigtigt, at man er meget opmærksom på den respons, man får, når man stiller spørgsmålet, og at man har en plan b, hvis samtalen går i stå eller bliver pinlig,” forklarer psykolog Anton Ege.

En af de danskere, der er vant til at blive spurgt om, hvad han arbejder med, er 25-årige Benjamin Drøscher, der arbejder som modelagent. Og han er ikke lutter begejstret for spørgsmålet.

”Det kan føle meget klaustrofobisk at blive spurgt om, for jeg er meget mere end det, jeg laver. Det er utilfredsstillende, hvis folk bare tror, at jeg er en titel, så jeg gør noget ud af at forklarer, hvad mit arbejde præcist går ud på,” fortæller han.

Ekspert i professionel smalltalk Birgitte Sally, mener, at mange mennesker har det ligesom Benjamin, fordi de ikke magter at snakke om deres job, når de har fri eller ønsker at havne i en situation, hvor de skal forsvare deres stand. Hun anbefaler derfor, at man har andre spørgsmål man hurtigt kan hive op af hatten.

”Noget af det man altid kan snakke om er ferie, sport eller familie, hvorimod sex, religion og politik er farlige smalltalkemner. Formålet med smalltalk er ikke det, vi taler om, men at skabe kontakt, og når vi har tunet os ind på hinanden, kan vi begynde at vælge emner, der er mere kød på,” fortæller hun til Søndagsavisen.