Danskerne holder på formerne, når det prikker i tårekanalerne. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen. Her svarer 62 procent, at de prøver at stoppe tårerne, når de er ved at begynde at græde.

Selvom det i mange tilfælde er godt og respektfuldt at vise sine følelser, er det i visse situationer fornuftigt at bevare kontrollen, især hvis det er chefen, der fremkalder tårerne, forklarer psykolog Jacob Mosgaard.

”Når man får fugtige øjne, viser man, at man er berørt, men når man bryder fuldstændig sammen, signalerer man et slip af kontrol, og det er ikke altid en god ting. I nogle tilfælde vil man kunne betragtes som svag, hvis man græder, og her vil det være bedre, hvis man viser vrede,” fortæller han til Søndagsavisen.

Der er dog ikke alle, der slår bremseklodsen i, når tårerne presser sig på. 22 procent af danskerne lader nemlig tårerne løbe ned ad kinderne, når gråden melder sig.

Sidder du overfor en person, der begynder at græde, kan det virke alt andet end trøstende, hvis du begynder at uddele kram, påpeger psykolog Jacob Mosgaard.

”Det kræver, at man kender folk godt nok til at vide, om de vil bryde sig om det. Nogle mennesker vil nemlig opleve det som en krænkelse og dybt grænseoverskridende, hvis de får et kram i en situation, hvor de i forvejen er sårbare,” forklarer han til Søndagsavisen.