Thøger Dixgaard er på rekordtid blevet dansk folkeeje. Turen er gået fra kollektivet i Flødeklinikken til en solokarriere med blandt andet, “Ugens Uundgåelige på P3” og deltagelse i Toppen af Poppen. Fredericia AVISEN har talt med den travle musiker på telefonen. En samtale, hvor han havde god tid.

Thøger Dixgaard gæster Tøjhuset fredag den 15. februar og i den anledning har vi talt med ham, om alt fra tiden med Flødeklinikken og frem til sin første store turné. Om det at skifte fra et stort kollektiv, som Flødeklinikken var og så til at blive solisten, Thøger Dixgaard.

“Det var syret på nogle måder. I Flødeklinikken havde vi spillet sammen i otte år og gjort alting sammen; spillet vildt mange koncerter. Så jeg tdror, at vi alle sammen havde lyst til at prøve kræfter med nogle andre ting selv – vores egne projekter. Jeg lavede min første sang, Former og det gik jo godt, selvom det var en stor omvæltning. Jeg var vant til at være ude og spille hele tiden med Flødeklinikken, men her var det mere Hukaos (Musikkollektiv, hvor også Karl William mfl. var med red.) og mange nye mennesker. Det kom hurtigt fra start, det hele var meget nyt”

Thøger Dixgaards første single

Der er kun gode vibes imellem medlemmerne fra Flødeklinikken og denne video beskriver godt det sammenhold, de havde. Efter Flødeklinikken kom han i endnu et kollektiv under navnet, Hukaos. Fra Hukaos udsprang også Karl William.

Flødeklinikken med nummeret, “Igen”, som er fuld af fællesskab og livefeeling.

Vi spørger Thøger, om hvordan det så var at skulle forlade endnu et kollektiv og stå alene som solist?

“Jeg synes stadigvæk, at jeg var i et fællesskab på en måde, men det var helt klart, at vi fik jo ikke en ugens uundgåelig med Flødeklinikken. For Flødeklinikken handlede det om noget helt andet, der var det mere at være ude og spille og livemusikken, der var i centrum. Det var det, vi gik op i og jeg tror, at jeg havde lyst til at lave noget, hvor jeg var mere i studiet og skrev sange. Det der med at spille musik live kontra at lave musik i studiet, det er virkeligt forskelligt, synes jeg. Når man spiller live, så skal man skabe en følelse og når man laver musik i et studie, så skal man ligesom fastfryse en følelse. Det gav mig en anden energi, men inspirerende, fordi jeg lærte jo alt i Flødeklinikken-tiden – det var vores alle sammens folkeskole, gymnasium og universitet. Det var der, hvor vi lærte alt sammen, det er jeg jo sindssyg taknemmelig for, vi havde de der otte år, hvor vi ligesom bare havde det pisse fedt sammen og lærte om livet og musik”.

Thøger Dixgaard

Fra det at kunne gemme sig i mængden i kollektivet, eller bag radiohits, så må det være en stor omvæltning for en kunstner pludselig træde frem i et af de mest populære tv-programmer. Thøger fortæller om oplevelsen ved at blive kendt på sit ansigt og person også:

“Det har jo ligesom gjort, at jeg tror aldrig, jeg har været den store socialmediekanon, jeg har aldrig gået op i at få mit ansigt ud på den måde. Indtil det, så vil jeg sige, at jeg tror mange har kendt mine sange, men måske ikke haft et klart billede af, hvem det var, eller hvem jeg var. Der kan jeg helt klart mærke, at Toppen af Poppen ligesom har samlet nogle tråde, hvor at man bliver genkendt og sådan noget. Det har jeg egentlig ikke sådan oplevet noget negativt ved. Jeg har jo hørt om, at det er vildt intenst og at folk ikke har et filter og derfor overskrider ens grænser, men eg har faktisk kun fået positive tilbagemeldinger på det. Jeg synes, at folk er søde men det er helt sikkert nyt for mig, at folk kender en i offentligheden, i toget eller andet. Men jeg synes jo, at jeg er kendt for noget godt, Toppen af Poppen er et program, der handler om musik. Det er en ære at være med i fordi, det sætter fokus på det, man har lavet og det er jo musik. Jeg synes, at det er mere problematisk, hvis man er med i noget ikke musikrelateret, jeg er musikmand”.

Tæt På Ækvator – Thøger Dixgaard fortolker Lis Sørensen

Det at andre kunstnere skulle fortolke Thøgers egen musik i programmet, tog han mere som en oplevelse end en frygt.

“Det var ikke grænseoverskridende, jeg synes, at det var en spændende oplevelse. Det var meget sådan, “hvad har du lavet?, hvad har du fået ud af det?”. Det var jo nogle rigtig dygtige kunstnere, så jeg var meget tryg ved det, jeg synes, at det var sjovt at høre”.

I Toppen af Poppen hører vi også en Thøger Dixgaard, der synger på engelsk, vi bliver nødt til at høre ham om det er et karriereskifte, der er under opsejling eller hvad der ligger bag?

Pernille Rosendahl fortolker Thøger Dixgaard.

“Jeg er en dansk sanger, men sproget hænger sammen med de sange, der var i programmet. Der har været en tradition for, at hvis folk de var danske sangere, så lavede de sangene om til dansk, jeg synes bare, at der er så meget, sprogets melodi er en stor del af sangens stemning. Jeg havde mere lyst til at putte det hen i mit univers, men at beholde de essentielle elementer, som sproget var vigtigt for mig. Så er det jo også en sjov udfordring, jeg har det lidt sådan, hvo intet vover intet vinder. Jeg havde bare lyst til at prøve at gøre det”.

Hvad er det for en tour du er på nu og hvad kan vi forvente, når du rammer Fredericia?

“Det er sådan min rigtig store første Danmarkstourné, jeg var på en tourné for to år siden, som var en mindre tour rundt i de største byer. Det er ligesom første gang, at jeg er på en stor tourné, jeg har virkelig sat et godt show sammen. Jeg har samlet mine favoritmusikere. Jeg kan enormt godt lide at tage til koncerter. Jeg har altid haft noget med, at jeg kan zoome ind på en musiker, jeg kan blive hypnotiseret af en musiker og det kan næsten være en hel koncert for mig at se på en, der er ekvilibristisk i sin spillemåde. Sådan har jeg det faktisk med alle dem i mit band. Det har været ud fra en ide om, at jeg har castet dem til bandet, alle har været nogen, som jeg har været til koncert og se og som har været nok koncert for mig, det har været min dogme for det her. Det er simpelthen bare det sprødeste band, jeg har med, det er så svedigt”

Thøger Dixgaard har lavet en ny sang, som ikke har fået en musikvideo, da vi hører sangen på redaktionen, får vi lyst til at høre om, der ligger noget bagved teksten i denne smukke kærlighedssang. Hvem er den sang til?

Thøger Dixgaard med sin nye sang “Lige Her”

“Jeg synes, at det er et spændende spørgsmål. Jeg har prøvet at koge det ned til en 1 til 1 samtaleformat, det her budskab. Det er sjovt, fordi når man hører sangen, er det gået op for mig i nyere tid, at hvis man tænker den, som den er til et menneske – som en kærlighedssang, så er billedet jo meget intenst – en erklæring. Men for mig er det egentlig en sang til mig, selvom den handler om, at jeg havde en stærk oplevelse af, at jeg skulle slappe lidt af og nyde de små situationer i livet. Jeg følte, at jeg havde haft så meget at se til hele tiden og at jeg ligesom følte, at jeg glemte at være lige der. Så det er en reminder til mig selv om, at i virkeligheden, der hvor jeg er mest glad det, er når jeg er sammen med mennesker eller har et stille øjeblik. Det kom egentlig ud fra, at jeg prøvede at tage en bustur uden min mobiltelefon, fordi jeg synes, det var så skræmmende at alle sad med deres mobiler og stod med deres mobiler alle steder. Jeg fik det sådan, at jeg gider sgu ikke være ham, der også gør det. Så lod jeg være med det og det var bare vildt at sådan en lille oplevelse sådan overrumplede mig med sådan en inspiration og lyst til at skrive en sang om den følelse, jeg fik af det, af at sidde i bussen og kigge på alle der sad med deres telefoner. Det der med at kigge i sin telefon, det er jo også meget forventning, sådan noget “likes” og virkelighedsflugt. Jeg fik den følelse, at alt jeg ville have var, “Lige Her”. Det havde jeg bare lyst til at lave en sang om, men så tror jeg bare, at jeg får mere ud af at lave en sang, hvor jeg fortæller det i et forhold, fordi det var også noget, jeg gerne ville have i et forhold. Nærvær og rummelighed, det blev bare sådan en følelse af noget jeg egentlig bare gerne ville have generelt. Så i stedet for at synge “nu står jeg i bussen, jeg bruger ikke men telefon”, så ville jeg hellere putte det ned i noget mere universelt”.

Det var en fornøjelse at høre mere om Thøger Dixgaard, en af de nyere store Aarhusstemmer. Her er i hvert tilfælde en varm anbefaling til at høre Thøger og sit band når de gæster Tøjhuset den 15. februar.