Ældre i dag er sunde og sociale. Halvdelen af de 82-97-årige er sammen med venner mindst en gang om ugen. Ny rapport fra VIVE kortlægger ældrelivets sociale relationer.

Ældre danskere er meget sociale. De ser venner, hjælper børn og børnebørn, og langt de færreste føler sig ensomme. Det viser en ny VIVE-rapport, der analyserer familiære og sociale relationer blandt danskere over 51 år. Rapporten beskriver altså både nuværende og fremtidige ældre.

“Ældre har bedre helbred og er mere rørlige i dag, end de var for bare 20 år siden. Det gør, at de kan være mere aktive og for eksempel hjælpe med at passe børnebørnene,” siger seniorforsker Anu Siren.

Hun er hovedforfatter bag rapporten, som viser, at ældre i dag har et rigt socialt liv. Knap halvdelen er sammen med venner eller bekendte én eller flere gange om ugen, mens kun tre procent svarer, at de enten ikke har kontakt med deres venner eller slet ingen venner har. Det gælder både i “det sene voksenliv” og langt ind i alderdommen.

Stor opbakning til og fra familien

Danske ældre finder også tid til familien. Seks ud af ti ser deres børn mindst én gang om måneden, og 84 procent af bedsteforældrene er sammen med deres børnebørn mindst én gang om måneden – blandt andet fordi halvdelen af bedsteforældrene hjælper med at passe børnebørn.

I det hele taget viser rapporten, at de 52-97-årige i dag oftere hjælper andre, end de selv får hjælp. Færre end hver tiende har fået hjælp til at vedligeholde bolig eller have inden for den seneste måned. Og det er ellers det, flest ældre får hjælp med.

Til gengæld er den ældste del af befolkningen selv parate med en hjælpende hånd. For 20 år siden havde hver fjerde 77-årige hjulpet deres børn med praktiske gøremål; i dag er det hver tredje. Ud over at passe børnebørn hjælper ældre også deres egne børn med blandt andet kørsel (28 procent) og vedligeholdelse af bolig eller have (16 procent).

“En ting er praktisk hjælp, noget andet er den følelsesmæssige opbakning fra familie og venner,” siger Anu Siren og fortsætter:

“Også her går det godt for den ældste del af befolkningen. De fleste oplever et højt niveau af social støtte fra deres omgivelser, og kun et mindretal oplever konflikter og at deres relationer af og til kræver for meget af dem eller gør dem alvorligt bekymrede.

“Færre enker i 2017Et tegn på at det går godt for ældre danskeres sociale liv er, at kun meget få ældre i dag er ensomme. Otte ud af ti føler sig sjældent ensomme, mens kun tre procent ofte føler sig ensomme, viser rapporten.Samtidig betyder den stigende levealder for mænd, at kvinder lever en betydeligt kortere periode som enker, end de gjorde tidligere. For eksempel var andelen af enker blandt 67-årige kvinder 31 procent i 1997 og kun 11 procent i 2017.

“Der er sket et bemærkelsesværdigt fald i andelen af enker de seneste 20 år. Og det kan være en af årsagerne til, at færre ældre i dag føler sig ensomme,” siger Anu Siren.’

Ældres familiære og sociale relationer

  • Rapporten er baseret på en undersøgelse blandt 10.062 danskere i alderen 52-97 år
  • Det er femte gang, undersøgelsen bliver foretaget, siden Ældredatabasen blev grundlagt i 1997
  • VIVE står bag Ældredatabasen.
http://www.lecture.dk/kommende-arrangementer/
Annonce. Køb billetter – klik på annoncen