Hvis du synes at der har været lidt rigeligt med vand i lang tid, så tager du ikke fejl. DMI fortæller, at februar måske går hen og bliver den mest regnfulde nogensinde. Februar er ikke engang ovre endnu, og vi har allerede fået over dobbelt så meget nedbør sammenlignet med hvad vi normalt får i februar måned. Kigger vi fremad er der ikke nogen tegn på tørre tendenser.

Det ene lavtryk efter det andet har leveret mildt, blæsende og vådt vejr i usædvanlig lang tid, og det kan både ses og mærkes ude i naturen. Normalt falder der 43 mm i februar måned (reference værdi fra 2006-2015). Med over 125 mm flere steder er det pænt over normalen.

DMI’s klimatolog Mikael Scharling, har kigget nærmere på tallene og mener, at en ny nedbørsrekord er inde for rækkevidde.

”Det er helt klart den centrale og sydlige del af Jylland, som har fået mest nedbør. Billund topper med 132,9 mm, og generelt er der mange steder faldet mere end 100 mm siden 1. februar. Det er voldsomt meget for en normalt relativt tør måned, og i øvrigt en periode, hvor der næsten ikke sker nogen fordampning. Den tidligere rekord for mest nedbør i februar lyder på 109 mm i 2002. Den rekord kan godt blive udfordret i år, hvis det ustadige vejr fortsætter,” siger klimatolog Mikael Scharling.

Vejret er meget varmt for årstiden (Foto: Fredericia AVISEN)

Vagtchef Klaus Larsen, som har indblik i vejret for de næste 10 dage, forklarer at det er den milde, blæsende og våde vejrtype, som fortsat vil komme måneden ud.

”Lavtryksaktiviteten over Nordatlanten er ret aktiv for tiden og ser ud til at fortsætte med at være det, så langt frem jeg kan se. Derved vil lavtrykkene fortsætte med at komme ind mod Danmark og Skandinavien fra vest, og der følger altid en front med, som vil kaste regn af til det meste af landet. Så vi kommer til at veksle i mellem dage med spredte byger og opklaring, og så dage, hvor mere sammenhængende regnvejr og flere skyer passerer landet. Vi har ikke varsler om kraftig nedbør ude, men nedbøren vil som sagt fortsætter de kommende dage, så der vil som udgangspunkt fortsat være høj risiko for oversvømmelser i de områder, der er ramt lige nu.”

Leave a Reply