Hvor går man hen som veteran, når man mangler hjælp til de mange stressfyldte ting, som et hverdagsliv kræver? Det behov har veteranhjemmet nu forsøgt at dække i 10 år.

På Ansgarsvej 4 i Fredericia var der dækket op med kaffe, lagkage og kage til at tage imod gæster i anledning af stedets 10 års jubilæum. Det med at have åbent hus var en særlig ting, for normalt foretrækker brugerne ro og fred. Stedet er en oase for de veteraner, der har allermest brug for at finde sig selv efter voldsomme oplevelser.

Bestyrelsesformand Bo A. Lundgren er selv kommet til projektet, og har engageret sig med stort hjerte i at få stedet til at fungere. Siden begyndelsen for 10 år siden er veteranhjemmet blevet en etableret del af Fredercias indsats for at hjælpe veteranerne, der ofte slås med PTSD, traumer, skilsmisser, økonomi og truende nederlag på grund af de følgevirkninger der er ved at være udsendt. Han er selv frivillig, pensioneret efter 42 års tjeneste i militæret og har selv været udsendt.

Der var også en meget hjertevarm stemning ved dagens fødselsdagsarrangement, og Lundgren slog fast:

“Jeg synes det er så vigtigt, at vi har et sted som det her. For der er virkelig folk, der har brug for at vi findes. Hele den indsats mange mennesker gør, især de ildsjæle vi ser, betyder bare så meget for mig”, sagde han.

Den daglige leder af stedet, Lene Fibæk-Jensen, fortalte at der er omkring 75-100 brugere. Udover veteranerne kommer der også pårørende til veteraner.

“Vi bliver et samlingspunkt for mange mennesker. Det er ikke sådan at man skal være dårlig for at komme her. Der er mange forskellige slags brugere. Det vigtigste er fællesskabet og folk der ved, hvad det vil sige at være veteran”, siger Lene Fibæk-Jensen.

En af veteranerne, Ken Andersen, supplerede den daglige leder med stor ros til Veteranhjem Trekantsområdet.

“Jeg har virkelig haft det svært. Hele turen har jeg været igennem, og det er for mig helt fantastisk, at jeg kan komme her på veteranhjemmet og få opbakning. Nogle har brug for hjælp til helt almindelige ting som at få en tid ved lægen. Jeg synes også tit at vi veteraner kan opleve stigmatisering. Folk tænker mange tanker om os, fordi de også kan læse historier om PTST ramte. Men hernede bliver vi forstået, og vi kan finde sammen om hverdagen”, siger Ken Andersen.

Stedet ligger vægt på ordet “hjem”. Der bliver holdt fokus på at huset hele tiden skal udvikles til et hyggeligt sted, hvor der er rart at være. Formålet er især at man kan mødes med ligestillede og enten få hjælp eller bidrage med hjælp. Alle veteraner er velkomne. Definitionen på en veteran er i denne sammenhæng soldater, orlogsfolk, politifolk, nødhjælpsarbejdere, hjemmeværnsfolk, sygeplejersker, læger, tolke eller andre der har været udsendt af staten.

Stedet er afhængig af frivilliges indsats og donationer, da de offentlige midler ikke er tilstrækkelige. Vil man gerne støtte veteranhjemmet, kan man finde flere informationer på deres hjemmeside, https://www.vertanhjem.dk.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer