Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, er ikke et sekund i tvivl: Karsten Byrgesen kommer ikke til at krone en rød borgmester. Det forsikrede hun om på hendes rundtur i Fredericias gågader.

Nye Borgerlige holder deres officielle valgfest på Monjasa Park i Fredericia. Fredericia er bestemt ikke fremmed land for hverken Pernille Vermund eller andre officielle Nye Borgerlige arrangementer, de har allerede været i byen flere gange.

– Vi vil gerne være her i Fredericia for at bakke op om Karsten (Byrgesen, red.) der har gjort et eminent arbejde, både i byrådet og også her op til valget. Vi har kandidater og vælgerforeninger rundt i hele landet der har knoklet, forklarer Pernille Vermund og fortsætter:

– Da vi kom her var der et menneske der opsøgte os for at få en folder, da Karsten og jeg delte ud. Karsten har formået at skabe en stemning der gør, at folk kommer hen. Det sker også andre steder, men det var for mig helt exceptionelt at opleve det her.

10 byrådsmedlemmer er succeskriteriet

Pernille Vermund er kendt for at sige tingene som de er – og det samme gør sig gældende med hendes forventninger til kommunalvalget. Hun er ikke bleg for at sætte tal på.

– Vi har sat et mål om 10 kandidater der skal vælges i dag. Det er et mål vi satte da vi kom i Folketinget for to år siden. Nu må vi se om det holder. Jeg håber selvfølgelig at det lykkedes – og jeg håber selvfølgelig på mere. Men 10 kandidater, så er vi tilfredse, forklarer Pernille Vermund.

Hun har været i medierne flere gange med en kontant melding til kandidaterne: Kroner man en rød borgmester, så bliver man ekskluderet fra partiet. Men hun tror ikke, at det kommer så langt i Fredericia.

– Karsten er en god borgerlig og ordentlig mand, der aldrig kunne finde på at vippe et blåt flertal til de røde bare for at få gode ben at gnave på. Det er i virkeligheden årsagen til min udmelding, for vi har kunnet se i andre partier hvordan man når man er valgt ind med udsigt til et godt udvalg, et godt ben at gnave på i fire år, så glemmer man alt man har lovet danskerne og skummer fløden på egne vegne. Der må jeg bare sige, at det kommer man ikke til at gøre for Nye Borgerlige, lyder det meget sikkert fra Pernille Vermund.

Besparelser i kommunerne kan man ikke regne så let med

Nye Borgerliges økonomiske plan vil, ifølge tal fra AE Rådet, betyde at der i 2025 skal være 505 færre medarbejdere i Fredericia Kommune, et tal der skal næsten tredobles over de kommende 10 år. Men så let er det ikke at regne ud på kommuneniveau, slår Vermund fast.

– Vi kan ikke sige hvordan det ser ud per kommune. Det vi siger er, at på landsplan skal vi have flyttet folk fra ansættelser i den offentlige sektor over i den private sektor. Det er sådan, at hvis vi ønsker vækst i den private sektor – og det gør vi – så kan de samme mennesker ikke være optaget i den offentlige sektor, siger Pernille Vermund og fortsætter:

– Vi vil øge væksten i den private sektor med 233.000 stillinger. Det betyder, at cirka 100.000 af dem der arbejder i det offentlige i dag – eller kunne komme til det fremover – ikke længere skal gøre det. Nogle er folk der går på pension, nogle er folk der selv vælger at flytte over til det private – og andre, blandt andet dem der sidder i jobcentrene, som vi ønsker at lukke, skal ikke længere være ansat i det offentlige.