I Fredericia bor en mand få af de lokale kender. Men på søndag synes jeg, at man skal komme en tur på Tøjhuset, når han sammen Amati og Dorado Schmitt Quintet spiller ægte gypsyjazz, med start klokken 15.

Jeg besøgte Esben Stranvig, som er tilflytter til Fredericia. Han har et langt venskab med sigøjnerne, der i denne weekend har base i Fredericia.

“Ja, jeg ved godt, det er forkert at kalde folk sigøjnere i dagens Danmark” siger Esben og tilføjer, “men det er jo, hvad de er, og det er de stolte af”.

Esben siger, at de tilhører det folkeslag der hedder Sintier. De bor på grænsen mellem Tyskland og Frankrig, nærmere betegnet Lorent. Han lærte dem at kende til en sigøjnerlejr i Delft i Holland for 9 år siden. Siden er det blevet til en langt venskab, hvor man både mødes til fødselsdage, barnedåb og andre festlige lejligheder. De ses faktisk op til 4 gange om året.

Dorado – Foto: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen
Stor professionalisme

Esben fortæller mig om deres professionalisme og lyst til at spille musik som er helt unik. De kan næsten ikke lade være med at spille. Stilen er gypsyjazz i den franske stil fra 30erne. De har spillet i USA hele november og 1. maj spiller de i legendariske Carnegie Hall. Den Esben, jeg kender, underspiller altid, så jeg tør godt love at det er verdensklasse musik uden sidestykke, ja faktisk uden trommer og percussion – så der venter en speciel oplevelse.

Jeg møder hele flokken her på en kold februardag i Fredericia, inden turen går til København med Esben bag rattet. De har sovet på Hotel Postgaarden og nu går turen mod to spillejobs, inden de vender hjem til Fredericia søndag. De spiller Jazz Club i Gothersgade og Bartof Station i København så de er brandvarme på Søndag.

Varm anbefaling i en kold tid.