“One of the most influential innovators of modern collage.” Gestalten

Sergei Sviatchenko (f. 1952) er blandt ​​de mest indflydelsesrige nulevende collage-kunstnere i verden. Sviatchenko er uddannet i kunst og arkitektur ved Kharkovs kunstakademi i Ukraine og har en Ph.d. fra arkitektskolen i Kiev. I 1990 flyttede han til Danmark og har siden boet og arbejdet med base i Viborg, hvor han i 2002 etablerede udstillingsstedet Senko Studio, hvorfra han kuraterede skiftende udstillinger med internationalt anerkendte kunstnere frem til 2009. Herefter grundlagde han bloggen Close Up and Private, der hurtigt vandt international anerkendelse.

Sviatchenko. Foto: PR

Sviatchenko voksede op i Ukraine i 1960’erne og bevidnede første hånds de revolutionære skift i det globale samfund. Sviatchenkos omfattende produktion afspejler årtier med kunstnerisk udforskning. Fra sovjetisk avantgardekunst, arkitektur og konstruktivisme til anden verdenskrigs surrealisme og amerikanske ekspressionister og popmusik i 1960’erne og film af instruktøren Andrei Tarkovsky.

Udstillingen, BETTER THAN THE MOON er en stramt kurateret præsentation af nogle af Sviatchenko mest toneangivende arbejder fra hans tidlige collager og fotomontager til hans seneste malerier. Det er en gennemgribende æstetisk labyrint af udtryk, farver, materialer og kompositioner. Udstillingen ledsages af et rigt illustreret og gennemarbejdet katalog, der, som et værk i sig selv, er trykt i et begrænset oplag og nummereret og signeret af kunstneren.

Sviatchenkos maleri og collage har bl.a. været udstillet i Danmark, Tyskland, Italien, Frankrig, England, Canada og USA. Han er blevet omtalt i internationale tidsskrifter og magasiner såsom Dazed & Confused, AnOther, Kilimanjaro, Varoom, Elephant, This is a Magazine, Rojo, Viewpoint og Blueprint.

Sviatchenko er et internationalt stilikon og var bl.a. kåret som Danmarks bedst klædte mand i magasinet Euroman i 2020.

Sviatchenkos kunst er beskrevet i en lang række antologier og i adskillige monografiske publikationer: herunder Sergei Sviatchenko: Collager af Rick Poynor (Schlebrügge, Wien, 2014), Everything Goes Right and Left if You Want it. Kunst af Sergei Sviatchenko (Gestalten, Berlin, 2012) og Sergei Sviatchenko: I AM COLLAGE, (Lindhardt & Ringhof, Danmark 2018).

Sergei Sviatchenko – BETTER THAN THE MOON udstilles fra den 21. april til den 9.maj 2021, når Fredericia Kunstforening åbner dørene i Kongensgade 111