Fyraftensmøde med Business Fredericia og Mind Your Own Business bød på et indblik i, hvordan en social indsats blandet med iværksætteri kan være givende for flere parter.

Med iværksætteri som omdrejningspunkt engagerer Mind Your Own Business drenge i alderen 13 til 19 år fra udsatte boligområder i hele landet. I samarbejde med frivillige venturepiloter fra civilsamfundet og erhvervspartnere fra erhvervslivet opretter de små iværksætter grupper som de har gjort her i Fredericia.

Omdrejningspunktet på dette fyraftensmøde skulle være de unge entreprenører som projektet vel egentlig handler om, men de to grupper unge fra mikrovirksomhederne H2B-Lifted og NextGenZ fra Korskærparken i Fredericia havde meldt afbud til mødet.

Heldigvis dukkede en lidt genert fyr op ved navn Munawar Hussein Mahamed Ali på 17 år op, han kom lidt for sent, men hans smil og historie var værd at vente på. Ham vender vi tilbage til lige om lidt.

Mind Your Own Business var repræsenteret ved projektkoordinator Amalie Thygesen og projektmedarbejder Cecilie Ertmann, de fortalte om organisationen og hvordan frivillige Venturepiloter binder projektet sammen. Det var også samtidig en salgstale for at rekruttere nye Venturepiloter og hvad man kunne få ud af at koble sig på de unge med mod på at etablere mikrovirksomhed.

At være frivillig Venturepilot fungerer som et positiv forbillede over for ungegruppen, det er en voksen der møder de unge i øjenhøjde og med andre forventninger end normalt. Man vil opleve en rejse hvor unge vokser med projektet, man uddeler 25.000 og hjælper, guider og samarbejder sig frem til en virksomhedsplan.

Der tages udgangspunkt i drengene fra NextGenZ som har været i gang i to år, gennem ugentlige møder på 2 timer, sammen med en række af Venturepiloter.

Den frivillige Venturepilot Benjamin Bosman Knutsson som til dagligt driver virksomheden TRIBE Media i Kolding har været koblet på projektet. Han er virkelig en god fortaler for at involvere sig i denne type frivillighed.

– Jeg brugte mine kompetencer, jeg gik ind til det med høje forventninger og kunne hjælpe med hjemmesider, billeder og den slags. Jeg blev godt modtaget fra start og jeg blev accepteret som en del af deres vennegruppe ved bare at give lidt. Jeg har lært at sætte mine egne ambitioner bagerst og se hvordan jeg også selv voksede. Det skal være drengene der hiver kompetencerne ud af en og jeg har lært meget til min egen måde at lede på. Jeg ville gerne et år mere med de drenge her, men to år har været helt perfekt, siger Benjamin Bosman Knutson.

(Foto: AVISEN)

Det var nu tid til at overlade talerækken til Munawar Hussein Mahamed Ali, selvom han virkede genert så kunne man føle stoltheden i den unge mand.

– Vi har altid haft et specielt forhold til de ældre i Korskærparken, nogle gange hjalp vi med at bære varer op af trapperne, så fik man måske en is som belønning. Vi blev enige om at udvikle en måtte som kunne gøre det nemmere og mindre belastende at gå på trapper.

Selvom der var tolv unge og tolv ideer i den nye mikrovirksomhed så blev drengene enige om produktet.

– Vi kender hinanden fra skolen så det var nemt at finde sammen, når vi kom fra skole var vi altid klar med nye ideer.

Afsluningsvis kom den unge entrepanør med et godt råd til kommende Venturepiloter, kodeordet er at tage det roligt.

Maria Ladegaard, seniorkonsulent i Rambøll, fortalte om samarbejdet som mentorvirksomhed, det er noget der giver mening og vækst for et stort foretagende, med mange medarbejdere. De inviterer de unge over i deres hovedsæde i Vejle og får direktører og andre i store stillinger til at møde de unge og deres ideer med respekt.

– Jeg har set en flok fnisende teenagedrenge vokse til forretningsmænd med brede skuldre. Vi understøtter vores egen vision og mission, det er ikke nogen hemmelighed at det også handler om kampen for fremtidens arbejdskraft og så ligger der også en personlig motivation i det, siger Maria Ladegaard.

Sidst i rækken var Anni Lindum fra Den Boligsociale Helhedsplan i Fredericia, hendes begejstring for projektet var slet ikke til at tage fejl af. Hun var yderst positiv og for hende som arbejder i de nærområder kunne hun på egen hånd se hvordan det gjorde en stor forskel og løftede de unge.

Skulle du selv have lyst til at blive Venturepilot så kan du læse mere på www.myob.dk