Når der i løbet af de kommende måneder kaldes til budgetforhandlinger i Fredericia Byråd er det med et stærkt sammenhold mellem Dansk Folkeparti og Venstre. På social- og beskæftigelsesområdet er de to partier nemlig helt enige om, at det er tid til investeringer i Jobcentret, for “omstruktureringer kan ikke stå alene”, fortæller Venstres gruppeformand, Peder Tind. “Det er kun pebernødder man har brugt tidligere. Der er behov for mere”, supplerer Inger Nielsen, Dansk Folkeparti.

Dette års budgetproces tegner til at blive mere normal end sidste år, hvor alt blev lidt forhastet. Derfor melder Dansk Folkeparti og Venstre allerede nu ud, at de er klar til en fælles kamp for flere penge til Jobcentret. 

“Vi begynder snart med forhandlingerne for næste år. Der er det klart meldt ud fra Venstre i tæt samarbejde med Dansk Folkeparti, at vi ønsker markante investeringer i jobcentret. Vi ser det som men nødvendighed, at vi investerer meget i det her område”, lyder det indledningsvist fra Peder Tind, der sammen med Inger Nielsen har taget plads ved mødebordet i Fredericia AVISENs redaktionslokale. “Sidste år fik vi det desværre ikke gennemført, selvom vi havde det med ind til forhandlingerne. Der var andre områder der fyldte markant mere, og sammenligner man med dem, ja så er det pebernødder vi fik at arbejde med”, lyder det opfølgende fra Inger Nielsen.

“Vi vil gerne sende et klart signal om, at vi skal til at investere. Vi har brugt de sidste 2,5 år på at omstrukturere meget for egne midler. Vi har lavet nye strukturer og nye måder at gøre tingene på, det har været rigtigt og det har været godt. Nu skal vi skifte gear og investere nyt i det her. Det skal vi blandt andet fordi vi har rigtig mange på overførsel. Hvis den kurve skal knækkes, så skal der investeres yderligere i vores jobcenter”, fortæller Tind og fortsætter:

“Det er for at levere hurtigere samtaler og bedre samtaler. Vi skal også se på hvad vi byder vores medarbejdere. Nu har Coronakrisen givet næsten 400 nyledige, men der er ikke tilført flere midler. Så vores medarbejdere skal løbe endnu hurtigere. Det er derfor vigtigt at mængden af sager er på et niveau hvor vi kan sikre, at vi kan opretholde det antal samltaler vi gerne vil. Det kræver flere penge”.

“Medarbejderne løber stærkt. Som Peder sagde, at med 400 ledige mere kan vi ikke leve op til vores målsætninger. Vi vil altid blive udskammet, for det kan menneskeligt ikke lade sig gøre. Jeg er sikker på, at vi har mange gode medarbejdere. Nu skal der ro på, der skal flere personaleenheder til. Ikke kun 2-3 ansatte. Andre kommuner har investeret store millionbeløb, det har vi ikke. Det er en fejl. For mig at se, så er det en stor fejl at vi ikke har tænkt i den retning. Man kan sige sig selv, at med 400 ledige og de mange samtaler vi gerne vil holde, at det ikke er muligt som det ser ud nu”, siger Dansk Folkepartis Inger Nielsen.

“Vi har altid haft relativt mange på overførsel i Fredericia, langtidsledige. Vi er nødt til at knække den kurve. Når jeg drømmer om fremtiden, så er det et Fredericia med endnu flere i arbejde, at den historiske sky omkring det her forsvinder. Det sker ikke kun med omstruktureringer. Det er et greb, men nu skal vi investere i vores jobcenter. Når vi får folk i arbejde sker der to ting. For det første går folks drømme i opfyldelse. Det næste er, at den økonomi der frigives kan bruges på alle mulige andre områder. Så det handler egentlig om at investere for at give mere velfærd. Jeg hæfter mig ikke ved et beløb, men massive investeringer i jobcentret vil være naturligt. Det vi give flere i arbejde og et andet råderum, det er jeg helt overbevist om”, slår Venstres gruppeformand, Peder Tind, fast.

“Det er ikke nok som det er nu. Vi er kommet langt, men for at tage det næste skridt, så skal der også investeres. Der skal investeres i borgernes uddannelse, for noget af det vi kan se er, at uddannelsesniveauet ikke er godt nok. Vi skal også arbejde mere i revalidering, end det er tilfældet i dag. For mig at se er det for mange borgere vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Der er mange der kan få glæde af det, så det redskab tænker jeg at vi skal bruge meget mere”, siger Inger Nielsen.

Pengene, hvor skal de komme fra? Nu er der kommet flere penge til kommunen med udligningsreformen, men servicerammen er ikke hævet, ikke endnu i hvert fald?

“Du kan ikke lave en udligningsreform med fem milliarder yderligere, uden at hæve rammerne. Noget andet er, at jeg også tænker at det her er en investering i en periode, for at opleve at man investerer, men at pengene også kommer tilbage. På den måde får man besparelser på overførsler. At økonomien på det område vil falde. Jeg tænker det er en rentabel business case, der tilmed opfylder drømme”, svarer Tind indledningsvist, inden han fortsætter:

“Så er der altid råderum i budgetforhandlingerne. Der er det et spørgsmål om hvem der skal have. Der er det naturligt at kigge på jobcentret, for det gavner alle. Nu er vi på et tidligt stadie, så vi kender ikke rammerne. Men det vi får lov at råde over, der skal helt sikkert prioriteres penge til jobcentret”.

“Vi skal også tænke over hvor de skal være. Med arbejdsforhold handler det også om de ydre rammer, det handler ikke kun om flere, men også om at finde de rette lokaler. Min drøm et at vi har et jobcenter i stedet for at de er på flere adresser. Det virker håbløst. Måske skal vi genoverveje eller genopfinde kompetencecenteret. Vi har folk der er så dårlige at vi ikke kan sende dem ud. Der er folk med det behov kompetencecenteret opfyldte. Det er min drøm. Men skal vi have bunden løftet, så skal der også komme noget til dem. Det lyder lidt hårdt, men det er jo sådan det er”, forklarer Nielsen.

“Det her er ikke noget man gør over en nat eller over et budget. Vi skal se ud i fremtiden”, siger Tind og bliver fulgt op af Inger: “Jeg tænker at det her er i hvert fald 3-5 år. Det kommer til at koste. Det koster før det afkaster”.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Hans Thomassen
Hans Thomassen
5 måneder siden

Lad nu fagforeningerne tage sig af de nyledige. Det er de meget bedre til.
Derimod går der alt for mange ledige på kontanthjælp. Få dem igang.

Vi hører gang på gang borgmesterene udtale, hvor helt utroligt godt det går i Fredericia. Men før corona var ledigheden over 4% langt over landsgennemsnittet. I Middelfart er den på ca. 2%.
Vores ledighed i Fredericia er noget af det højeste i landet.
Hvem er det så der besætter vore arbejdspladser i Fredericia.
Jo det gør de 47% der hver dag indpendler til arbejdsplads i Fredericia og tager penge retur til deres kommune og betaler skat og bruger dem der.