Onsdag aften havde 3F Fredericia, NNF Lillebælt/Fyn i samarbejde med SF’s Karina Lorentzen og Venstres Tobias Jørgensen inviteret til debat i 3F’s lokaler på Venusvej. Temaet var pension, et meget omdiskuteret emne i dansk politik for tiden.

Selv havde jeg fornøjelsen af at skulle være moderator på den politiske debat. Men før politikerne blev sluppet løs i debatten stod forfatter og journalist Lars Olsen for et oplæg om ‘Det forsvundne folk’. For Lars Olsen er det forsvundne folk de mange danskere med et fysisk krævende arbejde.

“Mange danskere tror at vi er et videnssamfund, hvor der ikke er mange med et fysisk krævende arbejde. Virkeligheden er bare en helt anden. 39% af danskerne har et hårdt fysisk arbejde, hvad enten det er fabriksmedarbejderen eller pædagogen”, fortalte Lars Olsen til de mere end tredive fremmødte til aftenens arrangement.

Efter en halv times oplæg fyldt med faktuelle data for den danske pensionssituation var der en kort pause, inden den politiske debat gik i gang. På forhånd havde jeg selv spået Tobias Jørgensen til at være noget i modvind i den rimelig røde debatsal, men han lagde hårdt fra land.

“Jeg er ikke en af dem, der kan følge min partilinje i denne debat. Jeg har et svendebrev, så jeg ved hvordan det står til for mig og mine kollegaer. Det er også derfor, at jeg allerede tilbage i oktober foreslog, at man skulle kunne gå på pension efter 45 år på arbejdsmarkedet”, lød det som indledende bemærkning.

Med det var rammerne for aftenen sat, for Poul Sørensen fra NNF og Karina Lorentzen kunne kun glæde sig over, at en Venstre-mand nu er med på deres vogn.

“Jeg glæder mig meget over, at Tobias er med på den gode tanke. For mig og mine medlemmer synes jeg vi skal snakke mere om forebyggelse. For vi kan tale nok så meget om hvad vi skal gøre for de nedslidte, men i virkeligheden handler det om at sikre at ingen bliver nedslidte”, supplerede Poul Sørensen.

Også Karina Lorentzen var glad for udmeldingen, men hæfter sig mere ved et behov for kursskifte hos virksomhederne.

“Virksomhederne skal også blive bedre til at sætte de rigtige forventninger. Man kan ikke forvente at en ældre medarbejder har helt samme tempo som en ung medarbejder. Men derimod har den ældre medarbejder en masse uundværlig erfaring, som kan gøre op for det lavere tempo”, lød det fra Karina Lorentzen.

Hvor kommer pengene fra?

Finansiering er altid det store spørgsmål i dansk politik, og det fik da også opmærksomhed i den politiske debat onsdag aften. Poul Sørensen indledte med at sige, at han udmærket er klar over at det koster spidsen af en jetjager, men at det altså er nødvendigt at foretage prioriteringen.

“Det er dyrt, ingen tvivl om det. Men jeg tror på, at der på sigt er færre sundhedsudgifter forbundet med det, så på den måde vil det være en god forretning. Men her og nu kunne man starte med at hive de penge hjem folk skylder i skat, så er vi rigtig langt”, lød det fra Poul Sørensen, der blev fulgt op af Karina Lorentzen:

“Jeg er helt enig med Poul her. Der ligger mange penge og venter hos skat, og når vi nu taler skat, så skal de mulitnationale selskaber også betale deres andel af skat her i landet. Det er ikke en kamp vi kan vinde i Danmark, men jeg tror på at der snart kommer initiativer fra EU til det”.

Venstres Tobias Jørgensen vil ikke give afkald på skattelettelser eller hæve skatten for selskaber.

“Jeg vil meget nødigt undgå at give afkald på skattelettelser. Hele baggrunden for det bliver en lang liberal fortælling, som I nok allerede kender. Jeg har ikke styr på finansieringen af det her i et regneark, men jeg ved hvad jeg synes er anstændigt – og så må vi finde pengene bagefter”, lød det fra Tobias Jørgensen.

Styrkelse af arbejdstilsynet

Poul Sørensen indledte debatten med at tale om forebyggelse, og dette blev igen løftet i debatten – denne gang forklædt som flere penge til arbejdstilsynet.

“Der er blevet skåret alt alt for meget i arbejdstilsynet. De har ikke ressourcerne til at foretage de nødvendige tilsyn, og det er altså vigtigt at virksomhederne bliver kontrolleret”, indledte Karina Lorentzen.

“Vi skal også have legitimeret Arbejdstilsynet. Når de er på besøg nu lyder det tit ‘at nu skal vi kontrolleres’, i stedet for at vi ser dem som muligheden for endnu bedre arbejdsvilkår. At vi går til arbejdstilsynet hvis vi har udfordringer”, supplerede Poul Sørensen.

Tobias Jørgensen har selv gode erfaringer med arbejdstilsynet, så han var ikke umiddelbart meget for at kaste ekstra penge den vej.

“Jeg er typen der ringer efter arbejdstilsynet, hvis jeg eksempelvis ser kollegaer gå på et stillads uden gelænder”, lød det fra Tobias inden en herre i salen udbrød “Men de kommer bare aldrig! Undskyld jeg ikke markerede, men jeg har bare prøvet det her så mange gange. Jeg arbejder som tagdækker, og der ser vi meget af det her. Når vi så ringer efter arbejdstilsynet bliver vi bedt om at tage billeder eller videoer, og hvis de endelig kommer derud, ja så er det når byggeriet er slut”.

“Det skal jeg ikke kunne sige noget om, jeg kan kun gå ud fra mine egne erfaringer, og alle de tre gange jeg har haft ringet efter arbejdstilsynet er de kommet ud og har tjekket”, lød det fra Tobias Jørgensen.

Debatlysten var stor, men tiden knap. Vi sluttede debatten af med en hurtig ja/nej-runde om differentieret pension og lempelse af seniorførtidspension. Alle tre var helt enige om, at en differentieret pensionsordning er en rigtig god ide, men for Tobias Jørgensen skal man ikke kigge på seniorførtidspension, i stedet skal man reformere hele systemet. Poul Sørensen bakkede fuldt op om den idé, hvor Karina Lorentzen var lidt mere tøvende.

https://mikeno.dk/t262/M%C3%B8d%20og%20lyt%20til%20foredrag%20med%20Umahro%20Cadogan%20fra%20%22Spis%20dig%20rask%22
Annonce – køb billet her