Venstre har forladt budgetforhandlingerne før tid, meldte de ud søndag eftermiddag. Det var ikke mange informationer der blev meldt ud i forbindelse med deres exit – men gruppeformand Peder Tind og medforhandler Pernelle Jensen stiller nu op til interview, hvor de fortæller om situationen.

AVISENs politiske redaktør spurgte i en analyse torsdag aften, om det var bedst at være med i hulen eller ej. Det valg har Venstre nu truffet: Det er ikke bedst for dem at være med i hulen. Det står helt klart, efter de tidligt søndag eftermiddag forlod forhandlingerne. Det var to oprørte Venstre-politikere, der mødte op til interview søndag aften.

– Vi havde et møde for to uger siden, hvor vi fremlagde de ting vi mente der skulle være en del af budgettet. Vi har ikke hørt noget til det før fredag, hvor vi fik præsenteret nogle oplæg. Vi mødte lørdag eftermiddag, hvor vi fik stukket 28 færdige sider i hånden. Det fik vi kun en time til at læse. Champagnen var allerede på køl – og glassene klar, forklarer Pernelle Jensen.

– Vi forhandlede til sent i går. Vi var meget skuffede over det første udkast. Vi kunne ikke se meget af det vi har båret ind, hverken af økonomi eller andet. I hvert fald ikke i forhold til hvad andre partier fik med. Det virker til at være en meget bevidst strategi at presse Venstre ud i valgåret. Vi vil gerne et bredt forlig – og vi synes, vi før har været godt behandlet. Vi havde svært ved at se os selv i det her”, fortsætter hun.

Forhandlingerne er, ifølge Venstre, gået helt skævt. De kan kun på ganske få områder se sig selv – og det andet udkast Steen Wrist kunne fremlægge, det var dråben der fik bægeret til at flyde over.

– Det udkast vi fik præsenteret i dag, søndag, var kun endnu værre end det første. Det tager vi som et signal om, at de ikke ønsker at Venstre skal være med. Det vi har ønsket fra starten af, det var retninger i forhold til Fredericias udvikling. Vi kunne se, at vores retning ikke rigtig var der. Der er kun de midler der er – og så er det op til borgmesteren at prioritere, siger Pernelle Jensen.

Venstres mærkesager er simpelthen udeladt, lyder forklaringen fra Venstre.

– Vi vil gerne satse massivt på bosætning. I oplægget er der en strategi og en konsulent, men det har været vigtigt for os, at der også skulle være ting for børnefamilierne. Vi ser, at der investeres i sårbare børn og unge. Det er vi helt enige i. Men det er det ensidige fokus i dette budget. Vi vil gerne række bredere. Der er ikke noget der tiltrækker nye børnefamilier, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Vi synes, at inklusionen er gået for vidt. Vi vil gerne investere i et mellemtilbud. Der så vi gerne, at der kom flere af dem – og måske også flere specialtilbud. Med fokus på, at folkeskolen skal være det naturlige førstevalg for alle. Hvis vi vil det, så skal vi investere her. Vi vil gerne, at lærerne underviser på samme niveau som de gør i andre byer. Det har man ikke ønsket. Man gik fra 1 million kroner i første udkast til 80.000 i dag. Desuden står der, at man ønsker inklusion. Det ønsker vi simpelthen ikke.

– Alt i alt, så peger alt på, at vi er blevet presset ud. Der er ikke noget der går vores vej, slår Pernelle Jensen fast.

Det er ikke kun på bosætning og uddannelse der er problemer i forhold til Venstres deltagelse i budgettet. Der er også store udfordringer med udkastet på social- og beskæftigelsesområdet.

– Jeg tror ikke på, at man kan bespare sig til bedre beskæftigelse. Jeg kan konstatere, at vi inden vi starter skal finde 4 millioner kroner på grund af Arne-pensionen. Vi vil ikke spare, vi vil finansiere. Derfor skulle der findes penge. For andet er ikke rimeligt. Men med det her udspil, der kommer man til at spare. Vi er blevet imødekommet lidt, men man er langt fra i mål, slår gruppeformand Peder Tind fast.

Forvaltningen har i budgetproceduren lavet prognoser for hvilket behov der er på det sociale område i fremtiden. Ifølge Venstre vil man i forhandlingerne kun give 10 millioner kroner til et område, som forvaltningen forudser koster 12 millioner.

– Med andre ord, så følger man ikke princippet om retvisende budgetter. Det er afgørende for Venstre, at vi afsætter de midler, der skal til. Det kan jeg ikke forstå, når vi har arbejdet så meget med retvisende budgetter, forklarer Peder Tind.

Der kommer flere ældre i fremtiden – og Venstre ville gerne tiltrække et friplejehjem. Det koster ikke noget i anlægskassen og er kun en gevinst, forklarer de.

– Det vil være godt for økonomien og giver de ældre et frit valg. De kan skabe ting, som man ikke kan gøre på de store kommunale plejehjem. Vi kan konstatere, at det ikke har været et ønske, lyder det fra Pernelle Jensen.

Kravlet op i et træ eller presset ud?

– Jeg vil gerne understrege, at det ikke er fordi vi ikke har fået noget med. Vi er blevet imødekommet på mange områder. Det er bare ikke på de store linjer. Når man ser hvad der er til de andre partier, så er det her en helt skæv fordeling. Men der er da ting heri, som vi håber overlever. Men det må vi vente og se, siger Pernelle Jensen.-

– Det bliver også interessant at se hvor mange af de ting vi gik på der egentlig ender med at komme med. Hvis vi gik på de ting vi gik på – og blev presset ud på – hvis de så er med, så skriger det til himlen, at det var af strategiske årsager. Vi har klare retninger, som vi ikke føler tilgodeset, forklarer Peder Tind.

– Vi står på syv års brede forlig. Vi har haft 7 gode år. Det ærgrer os, at processen er sådan denne gang. Især med det ansvar jeg synes Venstre har taget gennem 7 år. At det her er takken, det synes jeg er trist, siger Pernelle Jensen.

– Vi synes det var lidt i forvejen – men det blev kun værre. Der blev skruet op for de andre partiers ting, men ned for vores. Det er et klart signal. At vi kan få lidt prosatekst, det rykker ikke noget. Retningen mangler jo helt klart, lyder det afslutningsvist fra Pernelle Jensen.

– Vi har en grænse. Den er nået. Vi er meget klart skuffede. Det er både omkring proces og indhold, supplerer Peder Tind på falderebet.