27-årige Sandra Thranes veninde, Belinda Fisher, vandt helt tilfældigt et gavekort til en synstest og inviterede Sandra med. Sandra Thranes synstest viste symptomer, som skulle behandles med det samme 

27-årige Sandra Thrane havde haft ondt i nakken og hovedet i nogle måneder, da hendes veninde, Belinda Fisher, vandt et gavekort på briller og gratis synstest hos den lokale Louis Nielsen i Middelfart. Belinda Fischer vandt en gratis synstest til sig selv og et familiemedlem, ven eller veninde i en Facebook-konkurrence, som butikken havde. 

– Vi er gode veninder, så derfor valgte jeg at dele mit gavekort med Sandra, fortæller Belinda Fisher, der i dag er glad for, at hun delte sin præmie med netop Sandra.


Troede smerter skyldtes forstrækning
Sandra Thrane havde dulmet sine smerter i nakke og hoved ved besøg hos kiropraktor, og var sikker på, at nakkesmerterne skyldtes en forstrækning, hun havde fået til håndboldtræning. Hun havde ikke forestillet sig, at hendes nakkesmerter kunne være forbundet til synet og hjernen. 

– Kiropraktorens behandlinger hjalp nogle dage efter, men så kom mine smerter tilbage. Derfor levede jeg med smerterne, og gik hyppigt til kiropraktor, som kunne hjælpe mig med at udholde smerterne. Jeg havde ikke på noget tidspunkt tænkt på, at smerterne i nakken var forbundet til mit syn, fortæller hun. 

Belinda Fisher valgte at dele sit gavekort med Sandra Thrane, og de to veninder besøgte sammen Louis Nielsen i Middelfart og fik taget en synstest med sundhedstjek.

Da Sandra Thrane fik undersøgt sit syn, stod det hurtigt klart, at der var symptomer på billederne af Sandra Thranes øjne, som krævede yderligere undersøgelser. 

– Sandra kom ind til mig og fortalte, at hun så fint, men at hun døjede med hovedpine. Jeg målte hendes synsevne, og kunne konstatere, at hun havde synsforstyrrelser, hvor hun så dobbelt og havde svært ved at skelne bogstaverne fra hinanden, fortæller optiker Laura Veelmaa, der undersøgte Sandra Thranes syn.


Udover den almindelige synstest, undersøgte Laura Veelmaa også Sandra Thranes syn via et såkaldt fundus-kamera, som tager et billede af øjets nethinde og resultaterne her gjorde, Laura Veelmaa konstaterede, at der skulle handles yderligere. 

– På fundus-billederne kunne jeg se, at hendes synsnerver var hævede. Den viden sammenholdt med hendes klager om hovedpine og ondt i nakken gjorde, at jeg reagerede, fortæller Laura Veelmaa. 

“Hævede synsnerver vil kunne føre til synstab, hvis de ikke behandles i tide”, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.


“Hævede synsnerver er en følgevirkning af forhøjet tryk i hjernen, også kaldet Idiopatisk Intrakraniel Hypertension (IIH). – IHH er en sygdom, hvor væsketrykket i kraniet er for højt. Symptomerne varierer fra person til person, dog ses der hyppigt hovedpine, tågesyn, sorte pletter for øjnene, dobbeltsyn, kvalme og svimmelhed”, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, og fortsætter.


“Hvis trykket i hovedet er for højt over længere tid, kan det medføre synstab og synsfeltsdefekter. Mange af de synsfeltsdefekter patienten vil få, er endnu ikke registreret af patienten selv, og ofte er selve synsevnen normal, selv ved udtalte defekter. Derfor kan det være virkelig svært for patienten selv at opdage tilstanden”, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen og fortsætter. 

“Det er helt afgørende, at der sættes ind tidligt i forløbet, fordi man her i mange tilfælde vil kunne behandle tilstanden uden synstab. Men ved længerevarende ubehandlet sygdom vil der være en risiko for synstab”, fortæller hun. 

Klar besked fra øjenlægen: Kør direkte til hospitalet
Laura Veelmaa sendte billederne direkte videre til Louis Nielsens lukkede øjenlægenetværk, som består af ni højt specialiserede danske øjenlæger. Her var der ingen tvivl, og Sandra Thrane blev ringet op samme dag og fik at vide, at hun skulle kontakte sin øjenlæge og få en akuttid. 

“Jeg kontaktede straks min øjenlæge og fik en tid, men jeg var meget overrasket og chokeret. Det hele gik så stærkt”, fortæller Sandra Thrane. 

Øjenlægen konstaterede, at der skulle handles hurtigt og henviste Sandra Thrane til hospitalet med det samme. 

“Han sagde, at jeg skulle sætte mig i min bil og køre direkte til hospitalet. Jeg spurgte, om jeg kunne tage hjem først og vente på, de ringede, men det var ikke en mulighed, sagde han. Jeg skulle køre direkte på hospitalet, hvor de ventede på mig”, fortæller Sandra Thrane. 

Samme dag blev Sandra Thrane indlagt på Odense Sygehus, hvor hun blev undersøgt og fik konstateret IIH og et tryk i hovedet langt over normalen. Hun kom i medicinsk behandling, som holder trykket nede, og har en såkaldt åben indlæggelse på hospitalet. 

“Jeg får piller for at holde trykket nede, og min hovedpine er mindre nu. Jeg kan nu igen koncentrere mig på min uddannelse og leve et normalt liv”, fortæller Sandra Thrane, der studerer på pædagogseminariet i Odense. 

Sandra Thranes veninde, Belinda Fischer, er glad for, at hun delte sit gavekort med veninden. 

“Jeg tænker tit på, hvad der kunne være sket, hvis jeg ikke havde delt gavekortet med Sandra. Det kan jeg ikke lide at tænke på, men heldigvis gjorde jeg det, og det var med til at redde Sandras syn”, fortæller hun. 

Sandras historie er en af flere

Hos Louis Nielsen ser man en tendens hos kvinder, der får konstateret Idiopatisk Intrakraniel Hypertension (IIH) efter et besøg i synsprøverummet.

Sandra Thranes historie er således ikke enestående, men en af flere sager, der er dukket op hos optikerkæden. 

“IIH ses typisk hos overvægtige kvinder i aldersgruppen 18-35, og vi har haft seks sager hos Louis Nielsen indenfor det seneste halve år. Vi opdager flere og flere af dem takket være vores optikere og den teknologi, vi har i vores butikker”, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen. 

Hun råder kvinder i risikogruppen til at holde øje med symptomerne på IIH. 

“Det er som sagt svært at spotte det selv, men man kan være opmærksom på kraftig vedvarende hovedpine og ømhed. Hvis man så samtidig er i risikogruppen, altså er overvægtig og en kvinde i den fødedygtige alder, anbefaler vi, at man bliver undersøgt”, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

http://bit.ly/lolalecture