Vi er lige nu ved at skrive verdenshistorie. Om end måske en verdenshistorie vi alle gerne ville være foruden. Det er da højst besynderligt at tænke på at vi om nogle år, kommer til at sidde og se tilbage på dengang vi alle arbejdede hjemmefra, gik med mundbind og gav ”Corona-håndtryk”. Jeg leger ofte med tanken om ”hvad mon vi tænker i fremtiden, om den tid vi lever i nu”. Jeg tror på det styrker ens parathed og robusthed om du vil, og ens fremtidsforståelse, hvis vi anskuer tingene fremad. I denne her blog springer jeg ud i at tegne et billede af den fremtidige arbejdsplads. Så hold tungen lige i munden, spænd selen og kom med på en fremtidsrejse.

Kan du huske Corona-krisen?

Kan du huske for mange år tilbage, dengang vi blev ramt af Corona-krisen. Dengang én mand med appetit for dårlig tilberedt flagermus, eller hvad det nu var, ændrede hele verden? Dengang hvor usikkerheden og ensomheden henledte vores tanker på ”hvad skal det dog ende med”. Dengang frygten kom i kølvandet på en verdensomspændende epidemi, der rykkede ved vores måde at omgås hinanden på både privat og på arbejdspladsen. Den forstyrrede vores måde at være sammen på i privaten, og hver gang en kalenderaftale meldte sig på banen, tænkte vi straks ”kan vi nu ses med dem og dem og hvad nu hvis”. Bryllupper og konfirmationer blev aflyst eller udskudt. Restaurations- og barbranchen gik i knæ, og mange virksomheder og konsulentforretninger måtte dreje nøglen om. Vi rykkede ud af kontorerne og hjem i stuerne, hvilket gjorde Netflix til endnu større gigant end de var i forvejen, med profit der næste fordoblede sig i første kvartal 2020, sammenlignet med samme periode året forinden.[1]

Vi gik fra empatisk at kunne give hånd og en krammer på kontoret, se hinanden i øjnene, fornemme stemning ”det som ikke blev sagt”, over til at blive Teams og Zoom ninjaer i et virtuelt møderum uden yderligere menneskelig forbindelse. Men vi blev effektive! Du blev effektiv, gjorde du ikke? Effektiv og alene.

Intet er så skidt, det ikke er godt for noget andet eller hva´?

Hvad gjorde din arbejdsplads i krisen for at sikre empatien og styrke sammenholdet? Hvordan løftede de tilfredsheden blandt dine kolleger og dig selv, taget distanceledelse i betragtning? Hvilke kompetenceopgraderinger og efteruddannelser blev du tilbudt midt i krisen, for at højne dit digitale beredskab og styrke dig til det fremtidige marked? Mange spørgsmål melder sig på banen i krisetider. Intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Men hvilket andet er Corona-krisen godt for I jeres virksomhed?

Velkommen til fremtiden.

Vi har nu haft et lille tilbageblik til dengang vi skrev Corona-historie. Så nu sidder vi her, på fremtidens arbejdsplads, og kigger ud på et arbejdsmarked, der i den grad er blevet forstyrret og ændret. Folk der blev fyret under krisen har for længst fået nye jobs i nye firmaer. Hvor der var virksomheder der lukkede ned midt i krisen, var der nye som startede op. Vi har i dag fået endnu flere robot-kollegaer der taler til os i kode, og vi arbejder fra projekt til projekt som underleverandør eller projektansatte i såkaldte ”gig-jobs”. Vi har på fremtidens arbejdsplads fået styr på vores indre værdier og fået langt bedre muligheder med kompetenceopgraderinger og uddannelser. Skal vi se tilbage på Mercers store talent undersøgelse fra 2020, så spåede HR-ledere og medarbejdere dengang, at vi her i fremtiden kom til at se mangel på kompetencer, som blandt andre innovation, digitalt lederskab, design thinking og globale mindset.[2]

Men det vidste vi jo godt, så derfor sidder vi nu her på fremtidens arbejdsplads og har taget vores forholdsregler og forberedt os. Vi har opgraderet vores arbejdsstyrke med de fornødne kvalifikationer og kompetencer, og elimineret et kompetence-gap for vores arbejdsplads.

Facilitatoren slår musen ihjel

Vi har her på fremtidens arbejdsplads også valgt at styrke vores planlægning for hvem som føler efter, det såkaldte ”successionplanning” og har sørget for en konkret talent-plan. Vi har identificeret medarbejdere som gerne vil efteruddanne sig og udvikle sig og dem har vi lavet planer for. Her i fremtiden er det jo højst umoderne at tale om at den eneste mulighed for at stige i graderne, er ved at blive leder. Du kan derfor vælge at blive specialist indenfor et bestemt område og på den måde få mere indflydelse. Det med lederskab er udfaset her i fremtiden, lederne er i stedet blevet til facilitatorer, der sørger for at medarbejderne har det de skal have, for at udføre deres arbejde. Kan du huske den gammeldags MUS evalueringssamtale? Den hvor lederen skulle sidde og fortælle medarbejderen om vedkommende var god eller dårlig? Den form for vurdering har vist sig at medføre en skæv hierarkisk fordeling og efterlade medarbejdere ineffektive, følelsesmæssigt forstyrret og i værste tilfælde drevet dem til at sige op.

MUS og lederevaluering er derfor erstattet af projektgruppe feedback og målinger. Her på fremtidens arbejdsplads bliver vi nemlig bedømt på vores resultater i de projektgrupper vi arbejder i. Her i fremtiden kan vi måle på alt, data er blevet så nemt tilgængeligt at enhver projektfacilitator kan se, hvem der leverer hvad og hvornår. Da der her i fremtiden ikke er ledere i gammeldags forstand, har det ændret ved vores måde at drive selvledelse på. Vi har sat et krav til at alle medarbejdere arbejder med selvindsigt, selvudvikling og indflydelse på eget ansvarsområde. De fleste voksne mennesker med respekt for dem selv, kan godt selv tage ansvar og bidrage til egen og virksomhedens udvikling.

Ud med gammeldags ledelse og ind med selvudvikling

Som et led i den digitale og teknologiske udvikling har vi her på den fremtidige arbejdsplads sat endnu mere fokus på empati og menneskelig udvikling. Der har vist sig at være en nødvendighed. For alt imens vores teknologiske verden har ændret sig med lynets hast og stadig udvikler sig eksponentielt, så har vores menneskelige hjerner ikke ændret sig synderligt i samme grad. Vi har derfor haft behov for at fastholde den menneskelige tilgang i alle vores processer. Der hvor robotterne kommer til kort tager menneskerne over. Robotterne har ikke et etisk kodeks at navigere efter, og derfor sikrer vi altid vores processer og produkter får vores højeste ISO-standard mærkat ”Etisk valideret”.

Etisk valideret betyder, at vi har gennemtjekket, at vi som arbejdsplads her i fremtiden, lever op til at sikre vores ansatte får mulighed for udvikling, bedre lønpakker og medindflydelse blandt meget andet.

Livsstadie tilpassede kontrakter

Vi har for længst erkendt at vores medarbejdere er vores vigtigste aktiv. Vi har erkendt, at vi længe har udsat dem for, og til stadighed udsætter dem for, konstant forandring. Ofte ændrede retningslinjer og større krav fra omverden gør, at medarbejderne skal være på forkant med målinger, data, protokoller, standarder, kodeks og optimeringer. Det har presset vores medarbejdere og derfor har vi, her på fremtidens arbejdsplads, valgt at tilpasse ansættelsesforholdet efter livsstadier. Alle ansatte gennemgår nu en tilpasset kontrakt og lønplan, der fokuserer på hvor de er henne i livet. Vi tilpasser det fuldstændigt til den enkelte og sørger for at de bliver mødt med imødekommenhed, uanset hvor de er i deres livsstadie. Ikke alle er samme sted i livet og det afspejler vi i vores aflønningspakker.

IRL teams

Kan du huske Corona-krisen? Dengang vi alle var Teams og Zoom ninjaer? Her i fremtiden har vi anerkendt at synergi og samhørighed ikke kan sættes på formel og kodes af en programmør. Vi benytter os af online møder, naturligvis, men det at mødes IRL (in-real-life) er det vigtigste parameter, for det er dér, hvor magien sker.

Klummen er skrevet af Nadja Søndergaard Fuglsang, ejer af virksomheden Optimum HR i Fredericia. Hun arbejder som konsulent med bæredygtig talent tiltrækning og rekruttering.

Læs mere på www.optimumhr.dk


[1] https://www.bbc.com/news/business-52376022

[2] https://www.mercer.dk/vores-viden/global-talent-hr-trends.html?gclid=CjwKCAjwiOv7BRBREiwAXHbv3OY8Ii_vLSXuyDWyrJyF8Qur-LMW4zL5n_PiasI-cBxgW0Bk3Ryi3BoCVXAQAvD_BwE

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer