9-12-årige igang med både hammer og sav er ikke noget unormalt syn i Vejle. 3.-6. klasser fra flere af kommunens skoler bruger en gang årligt en dag på Syddansk Erhvervsskole, hvor de med hjælp fra erhvervsskolens undervisere bygger et hus af træ, der er 20 gange mindre end et normalt byggeri. Og lige meget om børnene har hænderne skruet godt på eller ej, så giver det resultater.

– Det giver noget andet at stå med tingene i hænderne, frem for at læse i en bog, og her har ’byg et hus’ været en succes, da børnene lærer matematik, dansk og mange andre fag på en helt anden måde end normalt siger Charlotte Agerby Schultz, der er pædagogisk konsulent i Vejle Kommune.

Indtil nu har omkring 400 elever fra 10 skoler været igennem, siden begyndelsen i foråret 2013. Det er også blevet bemærket i byggeriet, hvor nogle af skolebørnene måske vil slå deres folder om nogle år.

– Jeg tror, det er en god måde at vise børnene, hvad en håndværkers arbejde går ud på, og hvor spændende og udfordrende det kan være, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen.

Kan skaffe fremtidens håndværkere

Husbyggeriet foregår i etaper. I 3. klasse bygges husets skal, i 4. klasse klares vinduer og døre, for 5. klasses eleverne handler om at få lagt et tag på, mens der kigges på el og vand i 6. klasse. Mellem besøgene på Syddansk Erhvervsskole tager klassen huset med hjem til skolen, hvor det bruges i den almindelige undervisning – blandt andet til at lære om familielivet, ligesom huset skal indrettes.

Udover at give eleverne læring på en ny og mere praktisk måde, er håbet, at projektet skal være med til at øge interessen for håndværkerfagene. Et håb, der deles af den lokale bygge- og anlægsbranche.

– Vi ved, at der allerede fra 2018 vil være mangel på kvalificeret arbejdskraft i branchen. Derfor håber jeg også, at ’byg et hus’ kan være med til, at flere børn og deres forældre får øjnene op for, at det giver en god fremtid, hvis man går håndværkervejen, siger Michael Mathiesen.