Onsdag morgen var der valgdebat på havnen i Fredericia, hvor de faglige klubber havde inviteret borgmesterkandidaterne Steen Wrist (A) og Tommy Rachlitz (C) med overskriften havnens rolle i lokalsamfundet. Ikke overraskende blev et af temaerne ADP-sagen, hvor flere partier har argumenteret for, at man skal kunne søge aktindsigt i havneselskabet.

Pr. tradition er havnearbejderne og kranførerne på den røde fløj, og det var også noget Tommy Rachlitz mærkede, men som han sagde med et smil inden debatten, kan han godt lide at blive udfordret, og udfordret blev han. En tilhører mente, at Konservative ikke holder deres løfter, og han ville vide, om Rachlitz ville ændre på det.

Inden debatten kom så vidt startede Steen Wrist med at fortælle, hvad Socialdemokratiet og han går til valg på.

– Jeg får tit at vide i valgkrydset i gågaden, at der ikke sker noget i Fredericia, og så er jeg med på sagerne fra Rådhuset. Peger man rundt, så har vi har en flot vold, og kigger man på Kurt’s Kaffebar og Vivaldi er der fyldt med liv, og kigger man mod havnen kan man se udviklingen der. Valgkamp handler for nogle partier om juhu-projekter, som den enkelte vil lave, men sådan er vi ikke. Vi vil have hverdagen til at hænge sammen. Man skal kun i Ikea et par gange om året, og vi vil i stedet have børnene kan cykle trygt i skole og tage en uddannelse i byen og efterfølgende få et arbejde, sagde Steen Wrist.

Tommy Rachlitz fortalte også om Konservatives visioner, og han startede med at proklamere, at han har selvtilliden i orden.

– Vi har ikke været i byrådet i den seneste periode, men vi kommer tilbage fra januar. Den seneste meningsmåling siger, at vi får to mandater, men jeg tror vi får tre eller fire, sagde Rachlitz med et smil og fortsatte:

– Vi skal af med Fredericias rygter om teaterkonkursen og skandalerne. Vi vil have bedre undersøgelser om, hvad der er foregået. Borgmesteren siger, at sagerne er blevet undersøgt, men det passer ikke. Vi skal have ryddet op, men det skal ikke tegne valgkampen. Når jeg har valgt at bo i Fredericia er det, fordi byen byder på mange gode ting, som Steen også nævnte. Jeg flyttede til byen, fordi jeg stod i bymidten og kiggede rundt og så det fantastiske liv. Mange steder har ikke sådan et bynært miljø. Jeg har fået alt, hvad jeg drømte om, da jeg flyttede til byen. Jeg er træt af snak om bosætningsstrategier, og vi skal i stedet have lavet kortsigtede handlingsplaner om hvad der sker om to år, og ikke langt ude i fremtiden.

Både Wrist og Rachlitz kaldte efterfølgende havnen for et lokomotiv i Fredericia, men en tilhører spurgte, hvordan de to politikere ville ændre havnens ry, der er præget af, at det er en støjkilde, der forurener og har haft en række sager, der har været i mediernes søgelys.

– Havnen gør et ihærdigt forsøg med at vinde ejerskab. Man sponsorere flere ting og på den måde giver man noget tilbage til byens borgere, som får glæde af det på den måde, og man har også arrangeret åben havn. Vi har en A/S-konstruktion omkring åbenhed, og det bliver vi nødt til at have tillid til. Hvis der sker noget, der ikke er indenfor skiven, må vi se, hvordan vi håndterer det. Vi har lige været igennem det og håndteret det effektivt. Jeg har været ked af at høre historien om, at dem der har været inde i byen med arbejdstøj på, ikke har haft en sjov oplevelse. Vi har en opgave om at tale selskabet op, sagde Wrist og slog fast, at havnen er et vigtigt aktiv for kommunen:

– ADP vil være fossilfri i 2030. Vi investerer 30 millioner kroner i projekt ”By & Havn” med fokus på grønne løsninger. En analyse viser, at den her havn, har påvirkning af 8.000 fuldtidsstillinger i hele regionen. En eventuel ny havneudvidelse, skal ske uden klapning. Det bliver ikke på min vagt, at man dumper slam i Lillebælt. Det gavner hverken opbakningen til havnen og i særdeleshed heller ikke Lillebælt. ADP har betalt udbytte til byen gennem 20 år. Syv millioner kroner årligt + 100 millioner kroner ekstraordinært udbytte for i 2010. Alle de ting er ikke skabt af én mand eller én ledelse, men er også resultatet af den indsats jer her til stede – og jeres forgængere har bidraget med de seneste 40 år, sagde Wrist og overlod ordet til Rachlitz:
 

– Man skal have øget kommunikation med borgerne, og forsøge at skabe mere samling omkring det. Vi skal holde os fra dårlige sager, og vi har lige haft en, men jeg vil påpege, at sagen er forkert. ADP er et kommunalt ejet selskab, og man skal derfor leve op til de retningslinjer, der er. Er der begået ulovligheder, skal det anmeldes. Man skal lade politiet og statsanklageren undersøge det, sagde han.

Spørgsmålet om hvorvidt det skal være muligt at søge aktindsigt i ADP A/S blev også berørt.

– Lindø er lige kommet på listen over dem, der vil undtages for aktindsigt, og det siger sig selv, at der er en grund til det. Havnens nuværende og kommende kunder vil synes, at det ville være uheldigt, hvis deres engagement i form af møder med ledelsen ville komme ud, sagde Steen Wrist, der blev afbrudt af Tommy Rachlitz med denne kommentar:

– Konkurrenceevnen skal ikke oplyses, og det ved du godt, lød den prompte bemærkning.

Valgmødet var sat til at vare en halv time, da de fremmødte skulle ud at arbejde videre, men det stod klart, at flertallet af de tilstedeværende hælder mod den røde blok.