Hverken voks i håret eller smør i smilet kan afgøre succesen på din date. Det mest effektive værktøj til den gode Valentines date er øjnene. Øjenkontakten er nemlig afgørende for, om din date bliver en succes.

Om du går hjem med dit hjertes udkårne på første date kan afhænge af, hvor god du er til at holde øjenkontakt. Optikerkæden Louis Nielsen, der ser mange danskere i øjnene hver dag, guider sammen med forfatter, debattør og flirte-ekspert Jakob Olrik til den optimale øjenkontakt, der kan gøre din date til en succes.

Øjnene siger mere end ord

Øjenkontakt bliver ofte omtalt som den vigtigste sociale kompetence og indgangen til sjælen. Det er ikke uden grund. Øjnene afslører nemlig din sindstilstand og dit humør – og ifølge forfatter, debattør og flirte-ekspert, Jakob Olrik, er de dit bedste redskab til at skabe en følelsesmæssig forbindelse til din date.

– Øjnene siger mere end ord. Derigennem kan du hurtigt læse, om din date er interesseret eller ej. Øjenkontakt kan næsten føles som en berøring. Derfor kan det være grænseoverskridende at fastholde øjenkontakten i længere tid. Men gør du det, viser du din date, at du er interesseret, siger Jakob Olrik.

Øjenkontakt gør dig selvsikker

Hvis du lader andre se dig i øjnene, viser du hvem, du er. Et fast blik viser, at du står ved, hvem du er, og derfor virker mennesker, der tør se andre i øjnene mere selvsikre og ærlige.

– Når du holder en andens blik, øger du din selvtillid og dit selvværd. Du siger til verden: Her er jeg! Jeg står ved mig selv, og du må gerne se mig, fortæller Jakob.

Øjenkontakt gør dig lykkelig

Længden af øjenkontakten har en betydning. Lang øjenkontakt kan således være udtryk for, at din date er mere end almindeligt interesseret i dig.

– Holder din date øjenkontakten lige lidt længere tid end normalt, så er det et udtryk for, at han eller hun er interesseret. Normalt kigger vi mennesker hinanden i øjnene 30-60 procent af den tid, vi taler sammen, mens et forelsket par holder øjenkontakt i cirka 75 procent af tiden, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen, optometrist hos Louis Nielsen med en kandidat i optometri og synsvidenskab.

Samtidig beviser videnskaben, at et helt bestemt stof udskilles ved lang øjenkontakt.

– Ved lang øjenkontakt begynder hjernen at udskille stoffet phenylethylamin, som får os til at forelske os i hinanden og føle os forbundet. Synet er derfor vigtigt, når vi skal indgå i sociale relationer og knytte os til andre, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

De vigtigste tips til den gode øjenkontakt

• Hold øjenkontakten mere end tre sekunder, når I taler sammen
• Se med et blødt blik (ikke stirre) – der skal være en kærlig energi i dine øjne, som signalerer åbenhed
• Hold øjenkontakten både mens du taler og lytter – særligt når kvinden taler
• Mennesker, der fastholder øjenkontakt, virker mere ærlige og selvsikre på andre