Efter at have væk fra Fredericia i en del år, er værnepligten mandag vandt retur til fæstningsbyen. 104 unge mennesker stod klar mandag morgen på Ryes Kaserne, og de kan se frem til en hård opstartsuge.

Fredericia er en historisk millitærby, men det er nu ikke derfor, at værnepligten nu er tilbage i byen. Det giver mening på flere parametre, at den nu er rykket fra Haderslev til Fredericia.

“For mit eget vedkommende er det dejligt, fordi jeg bor i Vejle og jeg derfor bor tæt på. Men det er rart at regimentet er her, da vi så har muligheden for at vise de værnepligtige, hvad de bliver rekurreret til,” siger René Grundtvig Jensen, der er seniorsegent, og som bød de værnepligtige velkommen mandag morgen.

René Grundtvig Jensen husker det selv fra dengang han var værnepligtig. Der er mange indtryk i den første uges tid, som kan være hård for de unge mennesker

“Der bliver travlt, og de bliver trætte. I aften er de færdige klokken 23 og de bliver vækket før klokken 6 imorgen. Der er mange nye indtryk for dem, og når de kommer hjem fredag og har haft arbejdsuge til klokken 21-22 stykker hver dag, så er de trætte,” siger René Grundtvig Jensen og kommer ind på, hvordan det er at modtage et nyt hold værnepligtige:

“Der er altid nye udfordringer. Der er mange forskellige personer, nogen er motiveret, andre er ikke. Kan vi løfte dem, der ikke er motiveret, og få dem til at tage en uddannelse, så har vi nået målet,”

Hvor mange tager en uddannelse af de værnepligtige?

“På sidste hold havde vi et af landets højeste gennemsnit med 70 procent, der havde tilkendegivet, og da der skulle sendes ansøgninger ud, så faldt den til 50 procent og det passer med landsgennemsnittet,” forklarer René Grundtvig Jensen.

René Grundtvig Jensen og hans mandskab gjorde sig klar til at tage imod de værnepligtige. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Kvinders indtog i militæret

Førhen var det nærmest uhørt med kvinder i militærregi, men i dag er omkring 25 procent af de værnepligtige kvinder.

“Der har været væsentlig større søgning for kvinder de seneste par år og på det her hold er omkring 25 procent kvinder og det er meget generelt for landsgennemsnittet,” siger René Grundtvig Jensen og kommer ind på, hvad han mener om, at kvinderne er begyndt at gøre deres indtog:

“Det er rigtig fedt, fordi det giver en anden kemi i delingerne og vi er gode til at fordele. Drengene skal tage sig sammen på flere punkter, og der er pigerne bedre til flere ting end dem. De holder bedre styr på tingene, og de er gode til at holde styr på drengene.”

Tager man hensyn til kvinderne?

“Overhovedet ikke. De bor på samme stuer som drengene og vi blander dem med drengene, så det gør vi ikke. Optagelseskravene er de samme, og den eneste forskel er, at kvinderne har værneret og kan sige op fra dag til dag. Det kan mændene ikke,” siger René Grundtvig Jensen.

De værnepligtige på hold Bruun kan se frem til fire måneders intensiv og afvekslende uddannelse, hvor særligt den første uge som soldat kræver omstillingsparathed. Der er rigtig mange nye ting at forholde sig til, lige fra nye kammerater, til hvorledes man bærer en uniform, til hvordan man laver eksercits og meget mere. Det er lange dage og hovederne er som regel trætte, når man som ung soldat endelig får mulighed for at lægge sig i køjesengen om aftenen.

Uddannelseskompagniet har stor erfaring med gennemførsel af værnepligtsuddannelsen og har tidligere gennemført 11 hold i Haderslev og er grundet Slesvigske Fodregiments genopståelse blevet flyttet til Fredericia.

De værnepligtige på hold Bruun vil ligesom i Haderslev blive en del af Hærens tiltag med fælles indkvartering af mænd og kvinder på samme stuer, et tiltag som har fået stor succes og positiv tilbagemelding.

Værnepligten, også benævnt Hærens Basis Uddannelse (HBU), gennemføres som en fire måneders uddannelse, hvorefter de værnepligtige har mulighed for at skrive kontrakt som konstabelelever og fortsætte med en otte måneders reaktionsstyrke uddannelse (HRU). En HRU kan føre til en fastansættelse i Forsvaret eller uddannelse som sergent ved Hærens Sergentskole i Varde.

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00