Forside Fredericia Vælgermøde med ungt tema: Blev vi klogere?

Vælgermøde med ungt tema: Blev vi klogere?

DEL
Marianne Karlsmose (KD), Jens Jonatan Steen (S), John Rasmussen (LA), David Gulløv (K) og Tobias Jørgensen (V). Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

Fredericia AVISEN afholdt i samarbejde med Ungdommenshus et vælgermøde i sidste uge. Et vælgermøde hvor alle partier med undtagelse af Nye Borgerlige deltog, og hvor de unge satte dagsordenen. Men blev vi klogere efter dette vælgermøde?

Chefredaktør på Fredericia AVISEN, Andreas Dyhrberg Andreassen, og undertegnede er begge det folk nok vil betegne som nørder når det kommer til politik. Vi elsker begge politik, men for det er også et fælles mål at fremme den politiske viden for især de unge vælgere. Der er en markant lavere stemmeprocent hos de yngste vælgere sammenlignet med andre grupper, og det ville vi lave om på med et vælgermøde målrettet de unge.

Alle partier havde meldt deres ankomst, og kun Nye Borgerlige mødte ikke op til debatten. Så det var altså en bred palette der sad i panelet, alt lige fra Enhedslisten til Liberal Alliance. Så chancen for en politisk debat var god – og lad mig sige det med det samme, folketingskandidaterne var i hopla alle mand og kvinder.

Det største spørgsmål var nok i virkeligheden det sidste: Hvem peger I på som landets næste statsminister? Et spørgsmål stillet fra en af Fredericia AVISENs læsere på live-dækningen, men også et spørgsmål der har vendt meget i medierne. Aldrig har der været så mange forskellige bud – og senest ultimatummer. Så lad os starte med svarene fra panelet:

 • Torben Christoffersen (Klaus Riskær Pedersen): Lars Løkke
 • Karina Lorentzen (SF): Mette Frederiksen
 • Nanna Nørholm (Radikale): I udgangspunktet Mette Frederiksen
 • Søren Haastrup (Alternativet): Uffe Elbæk, hvis ikke, så håber jeg personligt på Pernille Skipper
 • Rasmus Vestergaard (Enhedslisten): Os selv, men hvis ikke meningsmålingerne ændrer sig, så er det Mette Frederiksen
 • Susanne Eilersen (DF): Lars Løkke
 • Tobias K. J. Jørgensen (Venstre): Lars Løkke
 • David Gulløv (Konservative): Lars Løkke
 • John Rasmussen (Liberal Alliance): Lars Løkke
 • Jens Jonatan Steen (Socialdemokratiet): Mette Frederiksen
 • Marianne Karlsmose (Kristendemokraterne): Lars Løkke

Blev vi klogere af den liste? Nok ikke meget mere end at Enhedslisten i hvert fald næsten har opgivet deres egne chancer, selvom Søren Haastrup (Å) stadig kan se Skipper sætte sig i landets vigtigste stol. Ellers var der ikke mange overraskelser i ærmet til dette vælgermøde, men det kan da være det ændrer sig. Hvordan mon TV vil forholde sig til de direkte dueller om statsministeriet? DR valgte de to mest populære, men burde alle statsministerkandidater ikke være med? Det kunne da være sjovt at se på, om ikke andet.

Et sted jeg måske var overrasket var på EU-spørgsmålet, direkte fra Fredericia AVISENs politiske redaktør til panelet. Brexit fylder forsiderne dag efter dag, og udsættes gang på gang. Derfor er der selvfølgelig relevant at tage en status: Skal Danmark følge efter Storbritannien ud af EU? Her var ikke mange gode til at svare kort, ja eller nej, faktisk var det kun skolelærer og konservativ folketingskandidat, David Gulløv, der formåede at gøre det kort. Men summa summarum er at ingen her og nu var klar til en dansk folkeafstemning, og ingen ønskede Danmark ud af EU, selvom de alle havde travlt med at påpege, at der selvfølgelig er mange fejl ved EU. Kun Susanne Eilersen fik sat trumf på, at der i hvert fald ikke skal mere EU, men at der også er gode ting ved EU.

Uddannelsespolitik og 2%-besparelser blev ivrigt bragt på bordet af den socialdemokratiske kandidat Jens Jonatan Steen, og idéen om at afskaffe omprioriteringsbidraget landede i god jord stort set hele bordet rundt, der var dog en uenighed om finansieringen heraf – en debat der også endte med at ende i den klassiske skattelettelser vs. velfærd, en debat som Liberal Alliances John Rasmussen lukkede med “Jeg går ind for skattelettelser. Ikke for at gøre de rigeste rigere, men for at skabe vækst og jobs”. Så her blev vi heller ikke meget klogere, ideologierne løb for fuld flor – og det er jo nok også charmen ved politik, at man står fast på sine holdninger.

MEN MEN MEN, der var da et sted, hvor selv en politisk nørd som jeg kunne blive overrasket. Der var engang, hvor der ikke blev talt klima. Så startede debatten i det små, Alternativet blev formet ud fra en klima-ideologi, men stadig var flere partier ikke med på den dille. At kalde det en dille er nok i underkanten, for nu er ALLE, som i ALLE, partierne enige om, at der skal gøres noget ved klimaet. Der er ikke meget Donald Trump og “Klimakrisen er opdigtet” over dansk politik mere, alvoren er måske sunket ind – og ellers så er det måske for at vinde lidt flere stemmer. Alt tyder på, at klimaet er det vigtigste punkt for vælgerne ved dette valg, de sidste års store fokus på flygtninge og indvandrere er tvunget ned på en 2. plads.

Så ja, vi har lært noget – men nej, der er ikke rykket ved kerneværdierne.

Jeg ser frem til flere debatter, flere politiske dialoger og langt mere politik de næste to måneder, hvis altså statsministeren holder helt til sidst mulige dag. Et hurtigt gæt herfra er dog, at danskerne 26. maj skal tage stilling til både Europaparlamentet og Folketinget, selvom to seperater valgkampe giver mere ro i maven hos mig, for hvis en valgkamp giver travlhed, hvad så med to oveni hinanden?

Men vi må vente og se, det er jo kun Statsministeren selv der ved hvornår valget skal stå.

http://bit.ly/LethiFredericia
Skal du med? Så klik her, og få foredrag, MAGNUM-is og bobler med i købet.
DEL