I dag runder konflikten i Syrien 10 år, og behovet for hjælp er større end nogensinde. Knap 12.000 syriske børn er blevet dræbt eller såret det seneste årti, hvor kampene har stået på. Det svarer til mere end tre børn om dagen.

”I dag markeres 10-året for konflikten i Syrien. Det er en uhyggelig – men vigtig anledning til at råbe op på vegne af de millioner børn, der lige nu har alvorligt brug for vores hjælp. Dagen må ikke bare passere forbi som en dyster milepæl, mens børn og familier i Syrien fortsat lider. Dagen i dag skal kalde på handling. Deres behov kan ikke vente længere, og det internationale samfund bør gøre alt for at skabe fred i Syrien og mobilisere støtte til børnene – en generation er ved at gå tabt,” siger Karen Hækkerup generalsekretær i UNICEF Danmark.

Et årti med konflikt har haft uoverskuelige konsekvenser for børn og familier i Syrien. Sult og fattigdom er udbredt, millioner af børn går ikke i skole, tusindvis af børn er såret eller har mistet livet, børn helt ned til syvårsalderen er blevet rekrutteret af væbnede grupper og antallet af børn, der viser tegn på psykiske lidelser, er svimlende.

Situationen i det nordlige Syrien er særligt alarmerende. Mange familier har måttet flygte fra voldelige sammenstød flere gange – nogle er flygtet helt op til syv gange i jagten på sikkerhed. De har måttet bo i telte og ødelagte bygninger – ringe beskyttet mod lange vintre med voldsom kulde, sne og blæst.

Også i Syriens nabolande er situationen tilspidset. Samlet er nabolandene vært for 83% af det samlede antal syriske flygtninge globalt. 2,5 millioner af dem er børn. Det lægger enorm belastning på i forvejen ustabile samfund.

”Konflikten i Syrien har altomfattende konsekvenser for de millioner af børn, der er fanget midt i den. Siden konfliktens start er der født omkring seks millioner syriske børn i Syrien og i Syriens nabolande. Det er børn, der ikke kender til en virkelighed uden krig. Det er ufatteligt og sørgeligt, og det kalder både på akut nødhjælp og på langsigtede løsninger – såsom at forhindre børnene i at blive involveret med væbnede grupperinger.”

Sådan siger Karen Hækkerup med henvisning til, at der i og omkring al-Hol lejren i det nordøstlige Syrien er flere tusind børn af mindst 60 forskellige nationaliteter, der er blevet rekrutteret til kampe:

”Voldelige sammenstød mellem forskellige grupperinger er udbredt i al-Hol. Det sætter børns liv i fare og bør understrege det alvorlige behov for at reintegrere de syriske børn i deres lokalmiljøer og sikre hjemsendelse af udenlandske børn til deres hjemlande,” siger generalsekretær i UNICEF Danmark Karen Hækkerup.

Når konflikten i dag runder sit tiende år, beder UNICEF de stridende parter om at afstå fra angreb på børn og civil infrastruktur, herunder skoler, hospitaler, klinikker og vandposter. Det er på tide, at de stridende fronter lægger deres våben og kommer til forhandlingsbordet. Fred og diplomati er den eneste løsning.

Samtidig minder UNICEF det bredere internationale samfund om, at humanitære organisationer har presserende brug for støtte og finansiering. Derfor appellerer UNICEF om 1,4 milliarder dollars til indsatsen i Syrien og nabolandene i 2021.

Derudover opfordrer UNICEF til fornyelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution om bistand på tværs af landegrænser, der muliggør fortsættelse af leveringen af ​​livreddende bistand over Syriens grænser.

Ifølge Karen Hækkerup er der, selvom de er svære at få øje på, også lyspunkter at spore midt i elendigheden:

”På trods af de altoverskyggende udfordringer, hører jeg beretninger om, hvordan de syriske børn insisterer på at blive ved med at lære og tro på en bedre fremtid. Det er rørende og beundringsværdigt! Vi skal og vil fortsat være der for Syriens børn, og vi stoler på, at det internationale samfund vil være generøse med støtten til vores arbejde. For børnenes skyld,” afrunder hun.

For at imødekomme de akutte humanitære behov såvel som de langsigtede, har UNICEF det seneste årti intensiveret indsatsen i Syrien. I 2020 alene har UNICEF – til trods for betydelige udfordringer – ikke mindst forårsaget af COVID-19 pandemien, formået at yde livreddende humanitær hjælp til børn og familier i Syrien og nabolandene:

 • Knap 900.000 børn har modtaget mæslingevaccine
 • Flere end 400.000 børn har modtaget psykosocial støtte
 • Flere end 3.7 millioner børn har fået adgang til uddannelse
 • Flere end 5.4 millioner mennesker har fået adgang til rent drikkevand
 • Flere end 55 millioner mennesker har modtaget sikkerhedsoplysninger og sundhedsforanstaltninger som reaktion på COVID-19

  FAKTA:
 • 90 pct. af børnene i Syrien har brug for humanitær assistance – et skræmmende tal, der er accelereret det seneste år, hvor der er sket en stigning på 20 pct.
 • Sult og fattigdom er udbredt. Det seneste år er den gennemsnitlige pris på fødevarer steget med mere end 230%
 • Flere end en halv million syriske børn under 5 år lider af væksthæmning forårsaget af kronisk fejlernæring
 • Knap 2,45 mio. børn i Syrien og yderligere 750.000 syriske børn bosat i Syriens nabolande går ikke i skole
 • De seneste år er omkring 12.000 børn bekræftet dræbt eller såret
 • Flere end 5700 børn – nogle helt ned til 7-årsalderen – bliver rekrutteret af væbnede grupper
 • De seneste 10 år har der været flere end 1300 angreb på uddannelsesinstitutioner og hospitaler
 • Antallet af børn, der viser tegn på psykiske lidelser, er fordoblet alene i 2020.
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer