Gennemsnitsalderen i det siddende byråd er høj – også for høj, hvis man spørger to af de yngste kandidater på stemmesedlen. Oliver Overgaard Jessen og Sebastian Frifelt Ordell stiller op for henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre – og begge to vil de gerne opfordre alle unge til at stemme, men også at stemme personligt.

De unge er underrepræsenteret i landets byråd, Fredericia Byråd er ingen undtagelse. Derudover er de unge også for dårlige til at gå til stemmeurnerne når der hvert fjerde er valg til kommunalbestyrelser og regionsråd i det danske land. Det er en skam, mener de to unge kandidater, der begge to peger på, at der mangler en eller flere unge stemmer i byrådet.

Oliver Overgaard Jessen: Det gør en forskel

Han er en ung mand der først flyttede til Odense for at studere, men nu er tilbage i den by der dannede rammerne om hans barndom og ungdom. Nu vil han gøre en forskel for byen – og for byens unge.

– Det er vigtigt at stemme på en ung, fordi det gør en forskel. Jeg synes godt man kan se, at der i mange år ikke har været en ung i byrådet. Byen har været igennem en god udvikling, men de unge er blevet glemt. Det de unge sulter og hungrer efter er et sted man kan samles og hænge ud. Vi har kun Ungdommenshus, det er ret vildt at man kun har det ene tilbud til at omfavne alle unge. Det vil man ikke gøre på andre steder, siger Oliver Overgaard Jessen og fortsætter:

– Jeg synes til dels de unge er blevet glemt. Jeg synes at man med det seneste budget har valgt at gøre lidt, men man har glemt det ungemiljø og den ungekultur der skal til.

Hvad vil det gøre af forskel at stemme på en ung?

– Min unge stemme vil udover et øget fokus på ungdommen i Fredericia også have fokus på flere kulturtilbud til unge. Det kan være, at det bliver en del af campus, det ved jeg ikke. Men det er afgørende, at vi får mere end ét tilbud. Vi er en kommune der skal kunne det, svarer Oliver Overgaard Jessen og fortsætter:

– Jeg kan godt lide idéen om et hus for studerende, hvor man kan mødes efter skole og lave skolearbejde – og at man kan lave gruppearbejde sammen der. Der er brug for mere end 1 ungdomsmiljø i Fredericia. Det er ingen kritik af Ungdommenshus – overhovedet.

Du nævner campus, hvad forestiller du dig med det?

– Jeg tror på, at hvis et campus kan tiltrække flere nye uddannelser til byen, så bliver det en succes. Der er mange gode bud på hvad det kunne være, det kunne eksempelvis være en klimaerhvervsskole der ligger i Fredericia, lærertrainee, pædagogtrainee eller andet, siger Oliver Overgaard Jessen og fortsætter:

– Og så tror jeg ikke, at vi skal være bange for at de unge flytter fra Fredericia. Men vi skal også sørge for, at de unge kommer tilbage igen. Det handler også om hvordan de unge tænker tilbage på deres tid i byen.

Hvis du må sende ét budskab til de unge, hvad skal det være?

– Mit budskab til de unge vælgere er, at de skal sætte sig ind i hvem de egentlig kan støtte op om. Det handler ikke kun om at finde et parti, det handler også om at finde en kandidat der vil løfte de opgaver de unge synes er vigtige for Fredericia. Men vigtigst af alt er at de unge skal stemme, men også at de skal stemme personligt, svarer Oliver Overgaard Jessen.

Sebastian Frifelt Ordell: De ældre er bare ikke samme sted i livet

Ligesom Oliver har Sebastian Frifelt Ordell været ude af kommunen, inden han nu er vendt retur. Det handler for ham om, at de unge skal høres i den politiske debat.

– Jeg synes der er vigtigt at stemme på en ung kandidat, fordi jeg føler der er dem der bedst kan repræsentere de unge i byrådet. De ældre er bare ikke det samme sted i livet som jeg er, siger Sebastian Frifelt Ordell.

– Vi har lidt bedre føling på hvordan de unge oplever kulturen, gymnasielivet og generelt livet i byen, slår han fast.

– Der mangler en der taler de unges sag, selvom det ikke er sikkert de unge selv ved det. Når der bliver talt om campus, så er det vigtigt at de unge også har et talerør. I min valgkamp har jeg meldt ud, at de unge altid kan komme til mig, forklarer Sebastian Frifelt Ordell.

Hvordan mener du der mangler føling med de unges ønsker?

– Jeg synes helt klart, at der har mangler mere studieaktivitet og aktivitet for unge generelt set. Jeg har læst i Kolding og været en del i Vejle, hvor der er mange flere aktiviteter. Der er behov for flere tilbud der kan skabe fællesskab på tværs af de unge uanset uddannelse, siger Sebastian Frifeldt Ordell.

Hvis du må sende ét budskab til de unge, hvad skal det være?

– Først og fremmest er min opfordring at de tager en ven med og stemmer. På EUC er det kun 1/3 der stemmer. Det er vigtigt at flere unge stemmer! Men de skal finde en ser repræsenterer dem – og det synes jeg en ung kandidat kan. Og er man ung og liberal, så synes jeg selv jeg er et god bud på den kandidat, siger Sebastian Frifelt Ordell.