DR satte i narkoland fokus på morfinen i Fredericia. Flere læsere har gennem den seneste tid henvendt sig til Fredericia AVISEN med stor bekymring omkring kokain. Det er meget let at skaffe kokain for unge i Danmark, og gennem Snapchatgrupper kan folkeskoleelever hurtigt komme i besiddelse af narkotika. Det vækker bekymring hos Peder Tind, formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget.

Snapchat er en populær app blandt unge, hvor de gennem billeder kan kommunikere med hinanden – og her gemmes beskederne ikke, de forsvinder så snart de er blevet åbnet. Det er derfor et meget let sted at koordinere køb og salg af narkotika, for dokumentationen forsvinder med det samme. Det er denne fremgangsmåde som vi på Fredericia AVISEN er blevet gjort opmærksomme på er særligt udbredt i Trekantområdet og Fredericia. Her er ikke kun tale om morfin, men i stedet er der i langt højere grad tale om salg af kokain. 

Det er stærkt bekymrende, at vi har en generation af unge mennesker, der er villige til at risikere deres liv. For de aner jo sket ikke hvad de putter i kroppen for at opnå en rus

Peder Tind, Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Fredericia Byråd

Unge mennesker fortæller til os, at det er billigere at købe kokain og opnå sin rus end hvis man skulle opnå tilsvarende med alkohol, der tidligere har været et go-to for unge der ønskede en rus. Prisen er lav – og tilgængeligheden er højere end nogensinde før. Det samme kunne DR i sidste uge fortælle på deres kanaler. Forældre fortæller, at nogle skoleelever ned til 7.klasse er medlem af disse Snapchat-grupper og offentligt fortæller deres klassekammerater, at de har købt kokain gennem denne platform. “Det er helt forfærdeligt”, lyder det fra Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Peder Tind, der ikke var bekendt med omfanget i Fredericia.

Danmarks Radio kunne d. 13. Januar berette om en analyse fra Center for Rusmiddelforskning, der sætter ord og tal på denne foruroligende udvikling. For det er ikke kun i Fredericia, det er et problem, men også på landsplan. “Man køber det fra gaden, fra lejlighedssælgere eller sender en sms til et bud, som kommer med stoffet inden for en halv time – så behøver man ikke forlade festen, fortæller Thomas Friis Søgaard, lektor ved Center for Rusmiddelforskning til Danmarks Radio. I 2014 var det 1,6 procent af de unge mellem 15 og 25 år, der havde taget kokain inden for den seneste måned. I dag er det tre procent, som svarer til 24.600 unge. Der er altså ikke kun tale om en stigning i antallet af unge der prøver kokain, men også en stigning i folk der indenfor den seneste måned har taget stoffet, hvilket indikerer at de flere gange tager narko.

“Helt overordnet så tager jeg det dybt alvorligt. Hele vores misbrugsproblematik i Fredericia. Det er både morfin, som er kendt, men også andre problematikker. Jeg tager selvfølgelig stærkt afstand til, at det er så nemt at få fat i det. Det er dybt bekymrende”, siger Peder Tind til Fredericia AVISEN.

“Vi ved fra den analyse, der kom sidste år er, at vi har et større problem med morfin end andre kommuner. Jeg agerer ud fra de information og beretninger vi får, der beskriver et problem. Det er også noget af det vi forholder os til, når vi træffer politiske beslutninger, for vi skal træffe dem på et oplyst grundlag”, forklarer Peder Tind, og henviser til en undersøgelse af misbrugsområdet i Fredericia.

Den undersøgelse kan du læse mere om her:

“Så når du beskriver snapchat-grupper, hvor unge har meget let adgang til hårde stoffer tager jeg dyb afstand – og jeg tager der alvorligt”, slår Tind fast.

“Vi har afsat 5 millioner kroner i 2020 til misbrugsområdet. Det er rigtig mange penge, der skal bruges. De 1,4 millioner kroner af dem skal bruges aktivt, og her er det besluttet af 750.000 kroner skal bruges på U-turn, der er vores indsatser på skolerne. Det er både forebyggende og unge der har et misbrugsproblem. Det kommer vi til at skrue ret væsentligt op for. Det betyder at der tilføres midler til at afhjælpe det her problem”, forklarer Peder Tind og fortsætter:

“Det jeg hæfter mig ved i vores anbefaling til Økonomiudvalget er, at man udvider målgruppen. Det er folkeskolen og uddannelserne efter folkeskolen. Det forventer jeg mig rigtig meget af, for vi skal være enormt synlige og fortælle de unge hvor alvorligt det her er – både morfin og narko generelt. Vi skal være stærkt repræsenteret både forebyggende og i behandlingen”.

“Der er også blevet bedt om en samlet forebyggelsespakke for 650.000 kroner. Den skal handle om blandt andet, hvordan vi hjælper med øget information – blandt andet til pårørende. Er der noget der er blevet klart for mig, det er at der er mange pårørende der ikke ved hvad de skal gøre, de oplever en afmagt”, lyder det videre fra Tind.

Analysen fra Center for Rusmiddelforskning, bragt i Danmarks Radio, er også nået forbi Peder Tind, der tager sagen meget alvorligt.

“Jeg synes at det bekræfter os i, at det er et problem der er i Fredericia, men også i resten af landet. På den ene side skal vi være realistiske og vide at det er et problem unge skal forholde sig til – og at tro man kan fjerne det helt, det tror jeg ikke på, så vi skal vælge en enormt offensiv forebyggelsesstrategi, der fortæller om hvor alvorligt og farligt det er”, forklarer han.

Det er ikke sejt at tage stoffer. Det er på ingen måde smart. Det er livsfarligt og det er forfærdeligt

Peder Tind, Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Fredericia Byråd

“Vi skal erkende, at det her ikke er sket over natten. Det er en udvikling gennem mange år, hvor unge mennesker er i berøring med det her. Jeg kan godt forestille mig, at det er meget nemmere at koordinere og få fat i stoffer end tidligere med eksempelvis Snapchat. Det er selvfølgelig noget vi skal tale med de unge mennesker omkring. Det skal ikke være noget man skal prøve, for det er livsfarligt. Det er noget vi tager dybt alvorligt”, slår Peder Tind fast.

“Jeg er meget glad for, at forældrene giver udtryk til jer for deres bekymring, og det er netop også derfor informationen til de pårørende er vigtig. At løse så stor en udfordring er noget skolerne, ledelsen, politikerne, politiet og de unge selv har et ansvar. For i vores by skal det her ikke have lov til at være et problem. Det er meget vigtigt”, slutter Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Peder Tind.

https://www.ibc.dk/nyheder/infomoeder-paa-ibc/
Følg
Notikation om
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Brian Magnussen
Brian Magnussen
11 måneder siden

Det er ikke kun Fredericia hvor Kokain er popsmart, Det er det i hele den kultur der kan forbindes med at skulle følge med. Det er gjort til et legalt rusmiddel gennem film og musik og det er sket gennem et par årtier eller tre. Det kan sammenlignes med kulturer hvor anden kriminalitet det giver status, Noget man skal gøre for at vise man er med.
Syd-Amerika der skal man have skudt eller stukket nogen ned for at være en del af en kultur, andre kulturer skal man have voldtaget for at kunne høre til. I denne kultur så er det at køre som en sindssyg i en stor bil og vise det for verden og så at tage en bane kokain.
Lægger ingen mærke til at folk på tv og særligt i live situationer de skal holde munden i gang uanset hvad der kommer ud ? Er der to reportere så taler de ikke engang om et fælles emne men dyrker hver deres uden tid til at lytte og respondere på noget som helst andet end dem selv og kun respondere på den smule de selv lige kan huske de har sagt.

Anonnym
Anonnym
11 måneder siden

Det ville måske hjælpe hvis man indførte en streng straf og at de unge ville få en stor bøde samt anmærkning der altid ville følge dem senere når de skulle have et job
Vi er for blødsødne overfor de unge
De burde tvinges til et samfunds job der gik ud over deres fritid

Lene Borgwardt
Lene Borgwardt
11 måneder siden

Det ville måske hjælpe hvis man indførte en streng straf og at de unge ville få en stor bøde samt anmærkning der altid ville følge dem senere når de skulle have et job
Vi er for blødsødne overfor de unge
De burde tvinges til et samfunds job der gik ud over deres fritid