Midt i 8. klasse skal alle elever i folkeskolen vurderes, om de er parate til en ungdomsuddannelse eller ej. Nogle af de elever, der foreløbigt ikke er parate midt i 8. klasse, tager Vejle Kommune og byens fodboldhold, Vejle Boldklub, nu alternative midler i brug, for at gøre parate.

Kommune og fodboldklub er nemlig gået sammen om et projekt, hvor man kobler sportens verden og disciplin med uddannelsesverdenen.

Styrker eleverne fagligt og socialt

”Vi vil gerne lære de unge noget om kultur og disciplin fra sportens verden, og dermed også styrke dem fagligt, personligt og socialt” fortæller Kjeld Petersen, leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Vejle.

Konkret møder eleverne ind hver onsdag og fredag morgen på Vejle Stadion. Efter omklædning, løber eleverne på banen til en omgang træning i en time. Slagets gang styres af projektleder i Vejle Boldklub, Jacob Thychosen, som har hjælp fra Steffen Kielstrup, Bet25 Ligaspiller hos VB:

”Vi vil gerne vise eleverne, at man kan nå sine mål ved en koncentreret og målrettet indsats, men det her er ikke et eliteprojekt. Men vi bruger mange af de samme mekanismer, som gør, at man får succes som sportsudøver på eliteplan. Det handler om at være målrettet, og at vide, at det du gør, har konsekvens for dine muligheder, fortæller Jacob Thychosen.

Tre skoler er med

Hvis en elev ikke møder op, og ikke melder afbud, risikerer eleven at blive sat af projektet.

Efter træningen venter en god morgenmad eleverne. Her kommer 1. holdstruppen forbi og hilser på eleverne. Inden klokken ringer ind til undervisning på skolen kl. 10 får eleverne en madpakke med sig, så der er brændstof til resten af skoledagen.

Indtil videre deltager 11 elever fra NOVA-skolen, Vejle Midtbyskole og Domus i projektet, men det aktuelle hold har plads til et par stykker mere.