Unges alkoholkultur er under forandring. En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ‘Fuld af liv’ viser, at fire ud af fem 15-25-årige ikke drikker sig fulde hver weekend, og mange undersøgelser dokumenterer, at unge i dag drikker mindre end tidligere.

Når talen falder på unges alkoholvaner, hører vi ofte om vilde drukhistorier, der portrætterer en generation, der drikker sig helt i hegnet hver weekend. Danske unge drikker også mere end unge fra andre europæiske lande, men hvis man tror, at det er normalt, at unge f.eks. drikker sig fulde hver weekend, tager man fejl. Og sammenligner man nutidens ungdomsgeneration med tidligere generationer, har de på flere måder et mere fornuftigt forhold til alkohol. Det glæder Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ‘Fuld af liv’-kampagnen.

– Vi ved, at mange unge tror, at det er normen at drikke meget alkohol, og det kan skabe et indirekte pres til at drikke mere, end man har lyst til. Hvis vi sætter fokus på de positive tendenser og hylder de mange unge, der faktisk godt kan finde ud af at drikke med måde – kan vi forhåbentlig ændre opfattelsen af, at det er normalt at drikke sig fuld hver weekend, siger Peter Dalum.

Ikke nok med, at unge drikker mindre end tidligere; det tyder også på, at unge efterspørger en ny alkoholkultur. Halvdelen af de 15-25-årige angiver i den nye rapport, at alkoholforbruget blandt danske unge er for højt.

Stadig plads til forbedring

Selvom udviklingen går i den rigtige retning, er der stadig plads til forbedring, når det kommer til unges alkoholvaner. 55 pct. af de 15-25-årige angiver i rapporten, at de har oplevet, at en fest er blevet dårligere, fordi en ven har drukket sig for fuld. Og 42 pct. har oplevet, at deres venner/veninder har forsøgt at presse dem til at drikke mere alkohol, end de havde lyst til.

En hyldest til flertallet

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden vil i deres nyeste kampagneindsats fokusere på det store flertal af unge, der er med til at nedsætte alkoholforbruget og ændre den danske alkoholkultur.

– I tidligere indsatser har vi på forskellige måder startet dialogen om alkohol blandt unge ved at vise de mange negative kortsigtede konsekvenser ved at drikke for meget. Nu vil vi i stedet hylde unge, der ikke drikker for meget – for at bakke op om den nye sundere alkoholkultur. Vi håber, at denne hyldest kan inspirere de unge, der stadig drikker for meget, til at drikke mindre, siger Dorte McGugan Pedersen, der er udviklingschef i TrygFonden