Fredericia AVISEN har besøgt Erritsø GIF Rugby, hvor vi har talt med ungdomsformanden Jan “Bubsi” Nielsen, der for seks år siden satte sig et mål for øje om at satse på ungdommen. Det er lykkedes, og nu danner ungdommen grundlaget for klubben.

Et skybrud kunne ikke bringe EGIF Rugbys ungdomsafdeling ud af kurs. En del havde trodset vejret, da Fredericia AVISEN var på besøg i rugbyklubben, som har til huse lidt længere nede af Krosagervej end Erritsø Idrætscenter.

Træningen skulle til at gå i gang, og ungdomsformand og næstformand i EGIF Rugby, Jan “Bubsi” Nielsen, var i færd med at tale med spillere, og efterfølgende satte vi os ind i klubhuset.

Jan “Bubsi” Nielsen. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“Bubsi,” som alle i EGIF Rugby kalder Jan Nielsen, satte sig et mål for øjet for seks år siden. Der var næsten kun fokus på seniordelen i klubben, men det er ikke til at se, men det er i dag ikke til at se, at det tidligere havde været et problem nu er der liv og glade dage blandt ungdommen

“Jeg kunne se, at rekrutteringsgrundlaget på seniorplan ville blive et problem og jeg havde en søn, der var blevet 8-9 år. Han tog fat i mig og sagde, at han gerne ville spille og han mente jeg skulle starte noget op her, da jeg havd været seniortræner i klubben i mange år,” siger “Bubsi” og fortsætter:

“Jeg overvejede det, og tænkte over det. Et par stykker skubbede til mig herude og spurgte også om jeg ikke havde lyst til at starte det op. Det endte med at vi startede op for seks år siden, hvor der var 5-6 spillere til at starte med.”

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Siden da har udviklingen for alvor taget fart. Der er 130 medlemmer i EGIF Rugby, hvoraf de 50 er ungdomsspillere.

“Det betyder alt, at vi er kommet godt med. Ungdommen er det vigtigste i klubben, uden ungdommen har vi ikke nogen klub på sigt,” konstaterer “Bubsi.”

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

EGIF Rugbys bedste seniorhold spiller i 1. division, men det er ikke fordi, at der er fra “Bubsis” side er store målsætniger om, at klubben skal i Super 4 som for et par år siden.

“Det er ikke den afgørende faktor for mig, men for klubben er det vigtigt at blive i 1. division. Den overordnede målsætning er, at vi vil have mange til at spille rugby og få øjnene op for den her sport. Det er mere min drivkræft,” siger han.

Rugby som ekstrem sport er en myte

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

I EGIF Rugby oplever man, at forældrene på forhånd godt kan være lidt skeptiske overfor rugby, der kan virke som en voldsom sport, men når børnene har været med til en træning, er oplevelsen en helt anden.

“Når først man kommer ind i sporten, så er rugby ikke bare er rugby. Der er ekstremt meget socialt i det, så vi siger, at det ikke altid skal dreje sig om rugby, men lige så meget det med at være et hold. Det med foreningskulturen er vigtigt, og man har et ansvar over for ens hold at komme til træning hver gang,” siger Jan, der oplever et frafald, når de unge er blevet 16-17 år:

“Så får de lidt andre interesser og stopper, men sådan er det i alle sportsgrene i den aldersgruppe. Når de bliver lidt ældre igen, så opdager de, at det var en sport, som man var glad for dengang og vi oplever derfor, at de starter op igen.”

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Et af de store issues rugby kæmper med er ryet ud af til. Det ser ekstremt ud, når man ser en to meter høj spiller, der er tætbygget gå ind i en hård nærkamp.

“Den myte har vi det svært med, og så det med at man tramper hinanden på ryggen. Det er ikke tilfældet, og når først forældrene kommer herud med deres børn ser de det sociale og motoriske i det. Børnene kan blive vanvittigt gode til det, fordi de har andre forcer. De passede måske ikke ind på fodbold , basket eller håndboldholdet. Det er sådan noget sport kan, da det favner mangfoldigt. Vi har brug for den lille som er hurtig og ham der er lidt større. På den måde kan vi i rugby noget også for den lidt større,” siger Jan “Bubsi”.

Kæmper mod storbyerne

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Erritsø GIF Rugby havde meget fokus på seniorerne førhen, men med Jans fokus på ungdommen er det det ændret.

“Vi skal have så mange som muligt til at spille rugby, og så vi har ambitioner om, at seniorholdet skal være endnu bedre og stærkere. Vi har taget skridtet videre med træneren vi har ansat. Det skal følge med hele vejen, og det er ikke nok med, at man har satsning på seniorer, man skal have hele paletten med. Derfor gør vi meget i at få flere unge til at spille,” siger Jan.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

For et par år siden var Erritsø GIF Rugby med i det helt fine selskab. Klubben var med i Super4, og det var unikt for en klub af EGIFs størrelse.

“Det var stort. Hvis man kigger på klubberne i dag, som ligger i 1. division, så er det klubber fra Aarhus, Aalborg eller København. Det er de store byer hvor man har større rekrutteringsgrundlag, fordi der kommer en masse udenlandske studerende som har været vant til et højere niveau. Vi kigger på det på en anden måde end de gør, da vi ikke får 15 udlændinge ind,” siger Jan og kommer med et konkret eksempel:

“Frederiksberg, som er dansk mester, har på deres første hold 18 udlændinge og fem danskere på holdet. De slog også det danske landshold i en træningskamp i foråret, så sådan noget er svært at konkurrere med.”

Venskab uden kendskab

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

En af de ting, som Erritsø GIF Rugby særligt slår på, at der skal være plads til alle og at der skal være respekt for ens modstander. Faktisk vil Jan gå så langt som at kalde rugby en slags gentlemen sport.

“Vi lærer børnene, at man skal respekterer modstanderne. Eksempelvis klapper vores U10 modstanderen fra banen, og det er netop gentleman-ånden, at man skal respektere modstanderen og man skal respektere forskelighederne. Venskab uden kendskab er mottoet her i klubben, og det gør vi alt for, at alle skal efterleve, da vi vil sørge for, at ale tager godt imod nye spillere,” siger Jan.

Gas med amerikansk fodbold

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Rugby er en mandesport, og amerikansk fodbold er for tøser. Den tese fik Jan.

“Det er sådan, at man gasser lidt med hinanden. Det er to vidt forskellige spil, og jeg har stor respekt for det de laver, men vi synes, at det er sjovt at gasse dem lidt,” siger Jan med et smil og slutter:

“Man sammenligner heller ikke det danske landshold med et U10-hold fra Fredericia. På samme måde kan man heller ikke sammenligne rugby og amerikansk fodbold, men det er sjovt at have drillerier kørende med dem.”

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Med træningsbaner, som summede af liv, gik turen udenfor og efter at have fulgt dele af træningen på de forkellige hold bliver snakken med Jan bekræftet. Der er virkelig plads til alle, og eksempelvis træner pigerne med drengene.

Det har været fedt og inspirerende at besøge Erritsø GIF Rugby, hvor man kan mærke, at det er en forening, som har plads til alle.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Kunne du tænke dig at få besøg af Fredericia AVISEN til at fortælle historie om jeres sportsforening? Så skriv en mail til pa@fredericiaavisen.dk.

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?