En undersøgelse foretaget af den festlige webshop Temashop.dk afslører, hvor i landet danskerne bruger flest penge på festartikler og udklædning. Statistikken bygger på en analyse af 500.000 ordrer hos webshoppen. Ved at sammenligne omsætningen for hvert af landets postnumre med antallet af indbyggere i området, har Temashop.dk kortlagt danskernes festlige indkøbsvaner.

Jyderne er mest festlige

Undersøgelsen viser, at den lille by Oure er meget mere end øde marker og efterskoler. Den sydfynske by stikker nemlig af med titlen som Danmarks festligste by. Derudover røber undersøgelsen, at jyderne generelt er mest festlige. Jyderne bruger nemlig flest penge på udklædning og tilbehør, når de holder fest. Den gennemsnitlige jyde bruger cirka 15% mere end landsgennemsnittet. Modsat står det til på Lolland og Falster. Det er nemlig disse steder i landet, hvor der bruges færrest penge på festligt udstyr. Her bruges der 10% mindre end landsgennemsnittet.


Tjek hvor festlig din by er

Temashop.dk har udviklet et interaktivt Danmarkskort, der viser, hvor meget indbyggerne i de danske byer bruger på festligt udstyr. Kortets farver indikerer, hvor festlig de forskellige danske byer er. Jo mørkere en by er, desto flere penge spenderer indbyggerne på festartikler og udklædning.

Kortet er mørkets over Oure, hvor indbyggerne køber 2,71 gange så meget som landsgennemsnittet. Den nordjyske by Brovst indtager andenpladsen, mens tredjepladsen går til den fynske by Asperup.

Den kedeligste by i Danmark er Harpelunde på Lolland, der med en score på 0,47 kun køber halvt så meget festudstyr som landsgennemsnittet. Det svarer til, at en person fra Harpelunde i gennemsnit bruger cirka 10 kroner på udklædning, imens en person fra Oure bruger 73 kroner. Det betyder også, at når Harpelunde køber 1 kostume, køber Oure 6 kostumer.


Danskerne elsker gys og uhygge

I undersøgelsen har Temashop.dk også set på, hvilke temaer og højtider, der hitter hos danskerne. Det viser sig, at danskerne elsker gys og uhygge. Den mest populære højtid og temafest er nemlig halloween.

”Danskerne har virkelig taget halloween til sig de seneste år, og det er blevet en højtid, hvor hele familien deltager med udklædning og dekoration,” udtaler Daniel Diness Andersen, der er direktør og ejer af Temashop.dk.

Der dog stadig langt til amerikanske tilstande, hvor der årligt bruges 45 milliarder kroner på halloween eller næsten 500 kroner per person ifølge Halloween Industries Associations.

Tjek hvor festlig din by er her: www.temashop.dk/danmarks-festligste-byer