Som 17-årig købte han sig ind i sine forældres virksomhed, han har været betonmedarbejder, men efter nogle år i den branche slog han til og blev pølsemand. Drømmen var nær brændt væk for nogle år siden, men efter hårdt arbejde kører det igen. Kom i denne udgave af Ugens Kurt tættere på Tommy Jensen, der ejer Havnegrillen.

Havnegrillen holder traditionen tro lukket for at lade batterierne op til en ny sæson. Lidt gang i biksen er der dog stadig, da Tommy driver lejenpølsemand.dk og pølsevognen i Billund Lufthavn.

Denne torsdag, hvor vi mødtes med Tommy, blev nydt med en af hans døtre, som han tog med på Kurt’s Kaffebar, hvor vi satte ham i den varme stol til en snak om hans liv.

Tommy, der er 40 år, har en kæreste og fem børn. Han er opvokset i Aarhus, men en del af tiden blev brugt på landevejen med hans forældre, der drev en virksomhed, som kørte ud med skadeservice for brand. Som barn var Tommy derfor ofte med sine forældre på arbejde.

“Man tænkte det var fedt med blinkene som alle børn nok også synes. Derfor købte jeg mig også ind i firmaet som 17-årig,” siger Tommy.

Hvordan var skolegangen?

“Det gjaldt om at komme af sted og få skolegangen overstået så man kunne arbejde,” siger Tommy, der hoppede direkte ud på arbejdsmarkedet efter endt Folkeskole og endte med at købe sig ind i forældrenes virksomhed:

“Jeg har altid set lyset i at have egen virksomhed, så alt jeg tjente sparede jeg op. Som 17-årig var tiden til at købe mig ind, og efter at have talt med banken og mine forældre om det, så gjorde jeg det,” siger Tommy.

Tommy var stolt over have købt sig ind, men det ændrede dog ikke rigtigt på noget i hverdagen. Han sparede med forældrene som det altid havde været tilfældet, men efter at Tommy blev far nogle år senere ændrede tingene sig, da tiden ikke var til virksomheden. I stedet blev han ansat i en betonvirksomhed.

“Det var noget af et hop, og en hård industri at komme over i og jeg havde det lidt svært med at skulle igennem mange ledere for at få noget igennem,” siger Tommy, der efter seks år stoppede hos virksomheden:

“Jeg trængte til at være min egen herre, og som så mange andre har man en dum idé om, at hvis man skal prøve noget sjovt, skal man have sin egen pølsevogn. Pludselig var der en ledig,” siger Tommy med henvisning til Havnecaféen, som det hed dengang, da Tommy overtog

“Jeg kom fra en branche, hvor jeg ikke vidste noget om den slags. Jeg var kun vant til selv at komme og spiser pølser og den slags. Ejerne ringede til mig og sagde, at nu var det nu, da de skulle skilles. Jeg fik få dages oplæring og så skulle jeg selv stå med det.”

Dengang, da Tommy overtog pølsevognen, lå værftet stadig i Fredericia, men de mange stamkunder tog ejerskiftet pænt.

“Der var ikke noget med dem overhovedet. Jeg har altid prøvet at drive min forretning på den måde, som jeg gør i dag med den jargon, der hører til i en pølsevogn. Dengang tog folk godt imod det,” siger Tommy, der med overtagelsen af Havnegrillen lavede lidt om:

“Jeg har pillet meget fra. Der blev lavet meget specielle retter før i tiden, men man skal kunne stå inde for det man laver, og vi kunne ikke håndtere den type ordrer, hvis vi skulle gøre det ordentligt,” siger Tommy.

Fra første parket har Tommy kunnet se udviklingen på havnen i Fredericia. Værftet lukkede, og man begyndte at bygge kanaler.

“Der var ramaskrig dengang. Folk sagde, at nu begyndte man at ødelægge byen, men jeg var af en anden holdning og kunne godt se fornuften i det,” siger Tommy og fortsætter

“I dag er det meget turistpræget, hvor man slæntrer forbi og får et break om sommeren. Vi er mere en sæsonbutik nu, og på den måde kan man godt mærke forskellen på nu og dengang, at værftet lå der.”

Brand var tæt på at lukke grillen

Tilbage i august 2015 brændte Havnegrillen på dens daværende placering for enden af Oldenborggade.

“Det var hårdt. Det var tæt på at tage livet af virksomheden, da vi stod og overvejede at lukke den, fordi vi ville få et stort tab på den med forsikringen. Jeg sad derhjemme mange aftener med min kæreste og talte om det var det værd at fortsætte. Lige inden vi besluttede os for at lukke, så synes vi, at det skulle have en chance. Jeg begyndte at arbejde endnu mere end normalt og sagde, at det var det vi ville,” forklarer Tommy.

Har du fortrudt det?

“Som det er nu har jeg ikke fortrudt det, men mens vi var i fasen med at få det op at køre igen var det hårdt for familien. Jeg arbejder fra klokken 08:00 – 22:00 om sommeren, men dengang var det fra 5-6 stykker om morgenen og frem til midnat. Det var hver dag det var sådan, og så kørte jeg til lufthavnen for at tjene penge selv. Det var en hård tid,” siger Tommy og slår fast:

“Det kommer ikke til at ske igen, men det har været en sjov rejse. Da jeg var kommet mig over det, at der ikke var sket pigerne noget, så var det træls, da det var noget man havde arbejdet op i længere tid. Lige på det tidspunkt stod vi med en flytning derhjemme. Da det brændte var der 14 dage til vi skulle flytte.”

Hvordan var det så at få noget nyt?

“Da vi endelig fik det godkendt sammen med Kanalbyen, så var det fedt at se den morgen de kom med bygningen. Det var en milepæl,” siger Tommy, der den dag i dag igen har fået bygget virksomheden op efter nogle hektiske år.

“Vi prøver at følge med tiden hele tiden, men jeg synes det kører med, at vi har travlt om sommeren, hvor folk vil slappe af. Så har vi det lidt mere stille om vinteren. Det bliver spændende at følge udviklingen med de mange krydstogtanløb vi har,” siger han.

Lejenpølsemand.dk og Billund Lufthavn

Ved siden af Havnegrillen driver Tommy lejenpølsemand.dk, hvor han tager ud til forskellige arrangementer.

“Det synes jeg også er sjovt, men det tager meget tid. Man skal opveje hvor forretningen tjener bedst penge, men det er et sjovt bikoncept,” siger Tommy og fortsætter:

“Det er primært Havnegrillen jeg går 100 % op i. Det er vigtigt, at der ikke må mangle varer der og det skal spille.”

Hvornår er det højsæson for at komme ud af huset med pølsevognen?

“Det er mest om sommeren, men vi har arrangementer hele året rundt. Det er sjovt på hver sin måde uanset typen, men det er sjovt med et par 100 og være på hele tiden,” siger Tommy.

Endnu en sidebeskæftigelse for Tommy er pølsevognen i Billund Lufthavn, som han driver på femte år.

“For syv-otte år siden spurgte jeg dem om det var en god idé med en pølsevogn udenfor, men så fik en anden den. For fem år siden kontaktede Steff Houlberg mig, og så talte vi med lufthavnen om det og så overtog jeg den,” siger Tommy, der oplever en lavsæson pt, hvor pølsevognen har åbent fra 09:00 og frem til 23:30. Når det er højsæson har han åbent fra 09:00 og frem til sidste fly er kommet.

Hvordan er det at have en pølsevogn i lufthavnen?

“Det er specielt. Det er lige så hårdt arbejde som på havnen. Når jeg kører fra grillen klokken 22-23 stykker kan jeg risikere, at en ikke har det godt i lufthavnen og jeg derfor skal afløse der. I lufthavnen kan man ikke stå og være halvsløj, da man skal være 100 % på, når der kommer et rykind. Når der kommer et charterfly skal man lave 50 ristede på ingenting, og når det rykind er overstået, så skal man gøre klar til næste hold kommer,” siger Tommy og kommer ind på, hvad folk vil have at spise de forskellige steder:

“I lufthavnen er det den klassiske ristede, men der er heller ikke tid til andet. Problemet i dag er, at man forventer for meget, og det er også derfor jeg ikke udvider konceptet på havnen, da man skal kunne følge med. Det ville være synd for alle parter at udvide og så få dårlige oplevelser ud af det,” forklarer han.

Thaimad skal udvikle Havnegrillen

Tommy spenderer langt det meste af tiden på havnen, hvor grillen hører hjemme, men Tommy kan godt lide den udvikling Fredericia er i.

“Jeg arbejder nærmest altid, men man kan godt se den rivende udvikling byen er i. Da man endelig fik skudt projektet med Kanalbyen igang, så kunne man se tegningerne til noget godt. Det er rigtig godt for byen at have den bydel,” siger Tommy.

Hvad byder fremtiden på for Havnegrillen?

“Nu har vi kørt den sikre stil efter branden, men nu er vi nået til at videreudvikle og det er der hvor vi har Jane inde i billedet med thaimaden. Det skal være med til at udvikle grillen,” siger Tommy.

Med Havnegrillen, lejenpølsemand og pølsevognen i Billund Lufthavn har Tommy nærmest ingen fritid, hvor der er tid til at puste ud med familie, men for øjeblikket nyder han at være hjemme i perioden, hvor grillen har lukket.

“Det er netop grunden til jeg holder lukket. Både jeg og mine piger i grillen skal trække stikket så vi er klar til en ny sæson. Jeg bruger derfor så meget tid som muligt med familien i den her periode, hvor vi plejer at være ude at rejse, men i år er der ikke tid til det,” slutter Ugens Kurt, Tommy Jensen.

https://lecture.dk/event/michael-teschl-6-2-2020/

Skriv et svar