Ugens Kurt er født til klokkerne af Sct. Michaelis, holder med og af byens sportshold, elsker sin cykel, er tosset med at være farfar, men har ellers fødderne solidt plantet på Lærkevej, hvor han har sin egen øl-bænk, og slapper af, når ikke arbejdet kalder. Ugens Kurt er Stig Andresen.

Klokken nærmer sig 10.00, det er stilhed før storm i fredagens Fredericia, hvor cafeerne og restauranterne er ved at forberede dagens program. Ind ad døren på Kurt’s Kaffebar kommer Stig Andresen, der hurtigt finder vejen til at bestille en Cafe Latte.

Stig Andresen blev født på Ole Olesensdag – den 2/2 på Sct. Josef til klokkerne af Sct. Michaelis Kirke. Far og mor arbejdede i Gade Olsens Bagerretning, far bagte brødet og mor solgte det. Men i en tid uden tablets og mobiltelefoner, hvad gjorde man så?

”Haha, godt spørgsmål, indleder Stig og fortæller:

”Vi legede på Volden. Jeg boede de første 12 år af mit liv i Dronningensgade, og Volden var nabo. Vi spillede fodbold foran Bülows Kaserne, fiskede ved det gamle soldaterhjem på Østerstrand, hvor vi fangede mange fladfisk, hvis tiden da ikke blev brugt på at lege cowboy og indianer på volden. Vi havde mange legekammerater – det var en fantastisk tid.”

Havde du andre fritidsinteresser?

”Mange. Jeg spillede fodbold og håndbold i Fredericia KFUM. Vi startede med håndbold på Bülows Kaserne, inden Fredericia Hallen så dagens lys. Jeg havde faktisk Anders Dahl-Nielsen som træner, og fodbolden blev spillet i Basses tid (KFUM-legende red.). En lille historie fra fodbold, som jeg husker særdeles godt, var da vores træner fyldte sin Volvo 544 med alle 11 spillere. Vi var overalt i bilen,” siger Stig og griner.

Hvad med skoletiden?

”Uha, jamen, hvad kan jeg sige. Jeg gik på Købmagergadeskole og Treldevejens Skole. Det interesserede mig nok ikke så meget, og da jeg nåede 9.klasse, blev vi enige om, at jeg skulle i lære i stedet,” fortæller Stig.

I 1972 flyttede familien til Honoresvej i Fredericia, og her boede han faktisk indtil han flyttede hjemmefra.

”Som sagt var skolen ikke mig, så jeg startede som arbejdsdreng hos Peter Pedersen i Taulov, inden turen gik videre til byen, hvor jeg blev udlært i 1980. Fra 1981 og frem til 1988 havde jeg forskellige jobs, f.eks. for Dansk Shell, hvor jeg kørte gas i hele Sønderjylland. Jeg var også hos L/H, inden jeg blev alvorligt syg i 1991. Jeg fik stafylokokker.”

Det lyder da ikke godt, hvor længe var du syg?

”Jeg blev faktisk gift i en kørestol med Helle, som jeg havde mødt godt fire år før. Jeg havde Falck til at køre mig op ad kirkegulvet. De kørte mig så hjem kl.00.00 til en sygeseng i stuen, inden jeg skulle retur til sygehuset, hvor jeg lå i fem uger, og så ventede der et helt års genoptræning. I 1992 blev jeg faktisk tilbudt førtidspension, som jeg takkede nej til. I stedet fik jeg revalidering og kunne tage en uddannelse som VVS-tekniker, og jeg fik min autorisation. Der er var ikke meget arbejde at få, så jeg vendte retur til L/H. Vi arbejdede blandt andet med det nye Føtex på Venusvej, herefter arbejdede jeg i Aarhus og så tilbage til Fredericia, inden jeg blev selvstændig i 2001,” siger Stig.

Hvorfor blev du selvstændig?

”Jeg arbejdede nok for meget. Jeg havde faktisk fået et nyt overmontørjob, men så sagde Helle til mig, at med så mange timers arbejde, så kunne jeg lige så godt blive selvstændig. Vi lavede først en to-årig aftale om, at jeg kunne arbejde så mange timer, jeg skulle, den aftale blev forlænget med fem år, og nu taler vi ikke om det længere,” griner Stig.

Hvordan var det at blive selvstændig?

”Hårdt, det er faktisk meget mere krævende end mange tror. Der er meget administrativt bøvl, og havde jeg vist de ting, jeg ved i dag, så jeg er faktisk ikke sikker på, at jeg var gået den vej, men til marts er der gået 19 år, og det er jo nok som soldatertiden, at man husker alt det gode, og det hårde bliver glemt. Man er ikke selvstændig, hvis man ikke kan lide det, og vi har da også haft mange gode stunder. Som forretning er Andresen’s VVS i hele Trekankområdet, pt. udfører vi en række projekter i Kolding og Vejle, men naturligvis også mange lokalt her i Fredericia,” fortæller Stig Andresen.

Når Stig ikke arbejder, er det cykelture, familie og vennerne, der kalder. De som kender Stig har mange gange nydt godt af hans altid storgrinende, venlige og imødekommende væremåde. Men hvorfor cykler han så meget?

”Jeg har været aktiv så længe, jeg kan huske. Jeg har i min seniortid har nogle pauser, men ellers husker jeg, at jeg som sagt, siden jeg var syv år har bevæget mig i fritiden. Cyklen kom ind i billede, fordi jeg har to smadrede knæ. Nu må de vente med at blive lavet til jeg går på pension. Jeg spillede i sin tid seniorfodbold i Pjedsted, men når man spillede kamp om mandagen, så havde jeg ondt til om torsdagen. I stedet dyrkede jeg karate, judo og budokan. Det endte med ren karate, men igen måtte jeg stoppe grundet mine elendige knæ. Så kom cyklen ind i billedet, hvor jeg har cyklet Hærvejsløbet, Aarhus – København, Sønderjylland rundt og mange andre ruter flere gange,” lyder det fra Stig, inden vi bestiller en kaffeopfyldning.

Det er lange distancer – hvorfor så lange?

”Sjovt, du spørger. Jeg er nok bedst på de lange distancer med den vægt, jeg har. Jeg er ikke god til de korte. Jeg er et tysk kraftværk, som de siger. Mange sagde også, at jeg kører bedst, hvis jeg havde fået en flaske whisky dagen før – det var en stående vits,” siger Stig med et smil.

”Jeg cykler stadig, men min store passion er mit barnebarn. Jeg havde hørt, at man kunne blive tosset, som bedsteforælder. Sådan kravle under spisebordet, lege gemme i skabet og andre skøre ting, men det er sgu værre end, jeg regnede med. I dag skal vi til sommerhuset i Assens. Jeg kører først derover med mit barnebarn, og så griller vi en and, gør alt klar til de andre kommer. Farfartid er kvalitetstid, så jeg glæder mig,” fortæller Stig.

Du er også aktiv hos flere af byens klubber og foreninger med sponsorater og frivilligt arbejde, hvordan er det?  

”Det er godt. Jeg sidder i bestyrelsen hos FC Fredericia, i Fredericia Håndværkerforening, er formand for Fredericia Installatørforening. Derudover sponsorer vi, som du siger, mange klubber og foreninger i Fredericia, men også i de øvrige byer, vi er aktive i, blandt andet Middelfart Volleyball. Vi har også støttet økonomisk hos i trithlonklubben, så de unge kunne få nye cykler, Fredericia Teaterforening – ja mange ting har vi støttet.”

Hvad giver det jer?

”Jamen først og fremmest, så synes jeg, at det er en pligt at give igen i de byer, man arbejder i. Jeg synes også, at Fredericia Teaters udvikling har været med til at løfte byen. Se alle de cafeer, restauranter og gæster, der rammer vores by. Det betyder noget, men vi skal også åbne øjnene for vores by. Vi behøver ikke køre 100 kilometer væk længere. Vi har det hele i baghaven. Vi gik en tur med nogle venner, og der indså vi faktisk, hvor meget, vi har i vores by. Vi skal bruge vores by noget mere,” siger Stig og fortsætter:

”Jeg er også glad for vores sportshold. Jeg møder mange af de samme mennesker i håndbold og fodbold, og det viser, at vi er mange til at bakke byens hold op. Jeg tror også, at sporten er med til at tiltrække folk til byen, samtidig med, at vi kan profilere byens virksomheder. Det kan jeg godt lide.”

Hvad med dit arbejde – du fylder 60 næste år, hvornår vil du stoppe?

”Uh, det har jeg faktisk ingen planer om. Så længe jeg synes, det er sjovt, så fortsætter jeg. Jeg har mødt mange mennesker, der er holdt som senere har fortrudt. Jeg skal også have fundet en arvtager, inden jeg tænker den vej, så det kan tage mange år endnu. Jeg er også syn- og skønsmand, samt voldgiftsdommer, så jeg skal være aktiv i mit fag mange år endnu, og hele tiden være up-to-date, men det er faktisk kun fedt,” fortæller Stig.

Udover sommerhuset i Assens – hvor slapper I så ellers af?

”Jamen skiture. Jeg vil faktisk hellere en uge på ski end 14 dage i solen,” svarer Stig.

Hvorfor?

”Jamen, ski er fantastisk. Man er aktiv, og man hygger sig godt sammen, når jeg sammenligner med at ligge i solen, hvor mange også hurtigt griber mobilen. Man er fysisk aktiv og får det bare godt. Østrig er vores foretrukne destination, men vi vil gerne af sted med vores barnebarn, så det kan være, at turen går nord på i stedet,” siger VVS-bossen.

Hvis du skal sætte ord på dit Fredericia lige nu, hvad ser du så?

”Først og fremmest, som jeg sagde – en by, der har udviklet sig flot de senere år, særligt i indre by med cafeerne og så videre, men jeg tror, at vi kan få et problem, når vi pt. sælger alt vores gode jord til transportvirksomhederne, fordi de måske sidder på 500.000 m2, men kun har få lokalt ansatte, chaufførerne kommer ude fra – desværre ofte fra Østlandene. Vi har brug for virksomheder, som f.eks. AUDI og A2SEA – flere af den type, fordi har flere medarbejdere lokalt, og mange bosætter sig også i området,” siger Stig og uddyber:

”Jeg vil ikke lyde sur og bitter, for jeg er glad for byens udvikling, men de virksomheder, som bosætter sig i byen, skal også tage ansvar og give byen noget igen, så jeg håber, at jeg tager fejl. Jeg tror også, at f.eks. DLGs flytning til Fredericia bliver fantastisk, fordi de kommer med hele 300 medarbejdere. Det er godt, og jeg er sikker på, at de vil være synlige i Fredericia.”

Stig drikker lidt kaffe og tilføjer:


”Men som jeg siger, så har Fredericia meget at være stolte over, både teater og sportshold sætter byen på landkortet. Der er ikke mange byer, der kan prale af så gode sportshold, slet ikke byer med en størrelse som Fredericia. Vi mangler bare en ting – at tale mere sammen. Børnene leger ikke længere på Volden, som da jeg var barn. Vi fik bekendtskaber for livet og røde kinder. Når jeg ser mange unge i dag, så står de med hver deres mobil, de taler ikke sammen, men de må være gode til at skrive sammen. Jeg tror også, at mange stresser af samme grund. Arbejdet er måske fastlagt, men fritiden drukner i mobilen.”

Stig Andresen har haft mobilen på ”forstyr ikke” under vores interview, og måske derfor, at vi sammen finder plads til den gode samtale, men det var nu ikke hans mission at prædike om mobiler til sidst, men sådan endte det, vi nåede også at vende, at FC Fredericia gerne måtte nappe point mod Hvidore fredag aften.

Og her mandag kl.7.00, hvor Ugens Kurt kommer til sædvanlig tid, så kan vi …. (mere her efter kampen i aften)

https://www.facebook.com/Fredericiavinhandel/
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Brian Magnussen
Brian Magnussen
1 år siden

Han har fuldstændigt ret, det er en kvalifikation i de mange nye virksomheder at man ikke taler Dansk og ikke er organiseret i 3F så man kan forhandle løn og rimelige arbejdesvilkår. Kan nogen overhovedet huske en lønforhandling endnu ? Om 10 år skal vi arbejde 50% mere for at tjene det samme, så tak for jeres fine klodser herude i Fredericia C. Jeg ville nok hellere have beholdt harene og rådyrene. Dette er virkelighedens verden 2019.