Fredericia AVISEN har hver uge en fredericiansk personlighed i den varme stol på Kurt’s Kaffebar. I denne uge er det formanden for Fredericia Lærerkreds, Per Breckling, der i disse tider har særdeles travlt, men havde et hul i kalenderen til at mødes med os.

Per Breckling er en travl mand for tiden. Som formand for Fredericia Lærerkreds i disse konflikttider er der nok at se til for Breckling. Han har også taget sin kæmpe arbejdstaske med, da vi mødes på Kurt’s Kaffebar så han hurtigt kan komme videre i programmet, efter vores snak.

Vores snak skal dog ikke kun handle om den mulige lockout, som Per Breckling er en del af qua sit job. I stedet indleder vi snakken med at komme ind på Brecklings baggrund for at blive lærer.

“Der var et fodboldhold og min mor var dagplejer og passede børn. Det var sjovt at lære børn noget og passede godt til min interesse for børn og samtidig synes jeg, at det er sjovt at lære fra mig. Det var det, der gjorde, at jeg endte i branchen,” siger Breckling, der kommer ind på motivationen ved at være så længe i lærerbranchen:

“For det første ved at man ikke har de samme børn hele tiden og derfor kan flytte mange børn. Det i sig selv er motiverende. Og så er der det at prøve nye ting. Ikke at undervise i det samme.”

Hvilke fag underviste du i?

“Da jeg underviste havde jeg idræt, dansk og samfundsfag – og så havde jeg også lidt matematik,” lyder Pers svar inden jeg hurtigt spørger ind til, hvorfor det netop skulle være de fag:

“Idræt er mere og mere vigtigt, og skabe glæden ved at bevæge sig og være aktiv sammen med andre. Det synes jeg er rigtig spændende at give videre. Det med samfundsfag og dansk – det med at kunne læse en tekst og se ind bag ved og være god til det – det er en vigtig egenskab at have. Når vi nu sidder her – så fakenews osv. – altså at vi kan gennemskue det,” forklarer Per Breckling og fortsætter:

“Der er jo nogen krav man skal kunne i forhold til fagene. Det vigtigst er det man oplever, når man kommer gående ned igennem gågaden, at der er nogen af ens gamle elever, som lige skal fortælle, hvordan det går dem og hvad de laver osv. Så ved man, at man har betydet noget for dem, og man har flyttet dem i den rigtige retning.”

Per Brecklings privatliv

Alle kender Per Breckling som formanden for Fredericia Lærerkreds. Men hvad er han for en person privat? Det spørgsmål stillede jeg ham.

“Privat bor jeg med min kone og vi har fem børn – to af dem er flyttet hjemmefra. Jeg går en del op i fodbold, særligt engelsk fodbold og Arsenal. Jeg ser også FC Fredericia spille på stadion en gang i mellem. Ellers er det hus, have og venner meget af tiden går med,” forklarer Per, der også følger med i, hvordan det går Fredericia Håndboldklub og håber, at de kommer i ligaen.

Med en dåbsattest, der siger 54 år, forventede jeg ikke, at Pers børn er små mere, og ganske rigtigt blev det bekræftet.

“Børnene er jo gamle, så det er i forhold til deres skole, at jeg laver ting med dem. De går på gymnasiet. Den ene er 4.G’er. Så det er en slags vejlederrolle, hvor man gør dem klar til det videre liv. Og med 4.G’er mener jeg det som slangudtryk, hvor man er færdig med 3.G og så arbejder og skal ud at rejse – og det skal han også.”

Så gik den ikke længere uden OK18-snak

Nu er der gået længe nok uden at snakke om det oplagte emne, synes jeg. Det alle taler om – den store konflikt, der skal findes en løsning på inden det ender ud med en lockout.

Hvordan er det at besidde dit job lige nu, i forhold til den her sag?

“Alle har ligepludselig en holdning til det, og alle er ligepludselig opmærksomme på det. Det gør det faktisk mere interessant. Det gør det også spændende, at man kan bidrage til gode løsninger. Det hele bliver lidt mere intenst,” forklarer Per Breckling.

Som bekendt er det ikke første gang, at der er en konflikt. Det skete tilbage i 2013, og det har man lært noget af, fortæller Per Breckling.

“Sidst lærte vi, at overmagten kan blive for stor. Hvis tingene er aftalt på forhånd, har man ikke en chance, hvis man står alene. Dit tror jeg hele fagbevægelsen har lært, at sådan er det, og derfor er vi nødt til at stå sammen. Det synes jeg også vi demonstrerer rigtig godt.”

Hvor trættende er sådan en konflikt som denne?

“Jeg synes ikke, at det er så trættende. Jeg synes i den sidste konflikt vi havde, der var jeg helt vildt imponeret over min medlemmer med, hvor voldsomt de gik ind i det. Selvfølgelig husker jeg godt den fysiske træthed med nærmest at arbejde i døgndrift, men den er vi ikke nået til endnu. Jeg tror ikke det bliver på samme måde som sidst, fordi jeg tror ikke det tager så lang tid. Hvis man lukker landet på den måde, med den varslede lockout, så kommer det ikke til at tage lang tid

Præcis, Danmark går i stå bogstaveligt talt så…

“DSB stopper og så er der ufatteligt mange, der ikke kan komme på arbejde, selvom de ikke er lockoutede.”

Det lader vi blive afslutningsreplikken fra Per Breckling. Både Per og jeg skal videre i vores program, men i næste uge har vi endnu en person i den varme stol på Kurt’s Kaffebar.

Fakta Per Breckling
Civilstatus: Gift
Bosiddende: Fredeicia
Alder: 54 år
Børn: 5
Uddannelse: Uddannet lærer i 1986
Har tidligere arbejdet på Erritsø Centralskole, var med til at starte fælles 10. klasserne op i Fredericia. Har været formand for lærerkredsen i 10 år.