Jess Petersen har været en ildsjæl i fredericiansk fodbold igennem mange år. Jess er en af bagmændene bag Fredericia KF, men hvem er personen Jess ellers? Lær i denne udgave af Ugens Kurt Jess bedre at kende.

Jess havde ved en tilfældighed fået ændret i sine arbejdsplaner. Det gjorde det derfor muligt at mødes på Kurt’s Kaffebar klokken 10:00, hvor Jess sad og bladrede en af de landsdækkende aviser igennem, og kender man Jess ret, så har det været på en af sportssiderne at fokus har været.

Efter at have hilst på Jess var det tid til at bestille noget at drikke. Jess’ valg faldt på kakao, mens Ismail nærmest inden jeg havde åbnet munden var begyndt at hælde en sort kop kaffe op til mig. Og Ismail havde helt ret, nogen ting ændrer sig bare aldrig, og det samme gør sig også gældende for Jess, der har fået fodbold ind med barnsben og stadig den dag i dag som 57-årig har noget med fodbold at gøre.

Vi indledte også vores formelle del af vores samtale om barndommen, men i første omgang sprang vi fodbolddelen over, som vi vendte tilbage til, da det er et kapitel for sig selv.

Skolemæssigt gik Jess på Egumvejens Skole i de førte år, og tiden sluttede på Skjoldborgvejens Stole.

“Jeg kan ikke huske så meget fra dengang, men det var dengang man gik i skole om lørdagen,” siger Jes og smiler, mens jeg undrende spurgte om det ikke var irriterende ikke at have fri i hele weekenden.

“Det var kun til middagstid om lørdagen, så det gik lige. Vi havde en hyggetjans om lørdagen med et håndværksfag, så det var ikke fordi det var så slemt at være i skole der,” lød Jess’ svar.

Efter folkeskoletiden kom Jess i lære som elektromekaniker, og det var bestemt ikke noget, som han fortrød efterfølgende.

“Det var fordi, at det var et spændende fag. Jeg var i det, der svarer til brobygning i dag – det hed noget andet dengang – og jeg synes, at det var spændende. Det er en blanding af elektriker, maskin og smedearbejde, så det er lidt forskellige ting blandet sammen,” siger Jess, der ser tilbage på læretiden med glæde:

“Selvom jeg var lærling fik jeg selvstændige projekter, og det var ikke alle steder, at man fik så meget ansvar, så det var jeg glad for. Det var selvfølgelig udfordrende, men det var også lærerrigt, at man stod til ansvar for det man lavede.”

Efter nogle år som svend efter endt læretid blev Jess ansat hos DSB i 1986, hvor han var frem til 2000. Derefter gik turen videre til DB Cargo i Taulov og hvor han stadig er ansat den dag i dag, og hvor Jess kunne se sig selv arbejde indtil tilstedeværelsen som pensionist venter.

“Den ligger lige til højrebenet, jeg er stadig glad for at gå på arbejde derude hver dag, så jeg kan sagtens se mig selv blive der til pensionistalderen,” forklarer Jess.

Fodboldmanden Jess

Efter at have talt om den Jess, der drejer sig mere om den Jess væk fra kridtstregerne, så drejede samtalens sidste del sig ind på sporet af den Jess, som de fleste kender, nemlig ham der har noget med fodbold at gøre.

Det hele startede tilbage for rigtig mange år siden. Jess var fire år gammel, da han snørrede fodboldstøvlerne for første gang og indtil for to år siden spillede han stadig selv.

“Jeg kunne ikke mere med knæet, som har drillet mig siden 1984. Jeg har ikke kunne træne 100 procent igennem pga. det, men for to år siden kunne jeg ikke mere,” siger Jess, der som det højeste som aktiv spiller tørnede ud i Serie 2.

Den Jess, som de fleste og undertegnede kender, er ham fra KFUM Parken. Sådan var det dog ikke i Jess’ aktive karriere som spiller.

“Jeg har spillet i alle klubber i Fredericia. Det har været lidt tilfældigt, hvor jeg spillede. Det har blandt andet haft en indflydelse, hvor vennerne spillede og sådan noget. Jeg har haft en god tid i alle klubber,” slår Jess fast.

Jess som træner

I 1990 indledte Jess sin trænerkarriere. Han blev tilbudt at blive træner for Fredericia KFUMs dameseniorhold i 1990.

“Det var lærerrigt. Du lærer at behandle mennesker på en bestemt måde, og så fandt jeg faktisk min kone på det hold,” griner Jess, inden tonen igen blev seriøs:

“En af grundene til, at det er godt at træne damer er, at de er bange for ikke at præstere. Drengene føler, at de er omkring landsholdet og mener, at de selv ved bedre,” siger Jess.

Jess har ikke trænet nogle A-landsholdsspillere, men mindre kan også gøre det. I sin tid som træner i FC Ungdom har han haft flere spillere, der har drevet det til noget seriøst med fodbolden.

“Jeg har haft Christian Ege, da han var junior. Det er imponerende, hvad han har drevet det til. Han har altid haft arbejdshandskerne på, så det er fortjent og et bevis på, at hårdt arbejde godt kan betale sig,” forklarer Jess, der også har haft andre dygtige spillere under vingerne:

“Jeg haft Jeppe Hansen, der altid har været målfarlig og blandt andet har spillet i OB og i Island. Jeg har også haft Simon Smith, der lige som Jeppe har spillet i Island. De to spiller sammen i Kolding i 2. division.”

Eventyret med Fredericia KF

I dag er Jess mere i baggrunden, og er hvad man bedst kan betegne som sportschef i Fredericia KF, som han var med til at få op at stå for tre år siden.

“Jeg havde i mange år set, at de forskellige klubber i byen kun havde et enkelt kvindehold. Enkelte hold døde også grundet mangel på spillere. Der var positive tilkendegivelser for at lavet én samlet klub, så det gjorde vi,” siger Jess og evaluerer på de første år med Fredericia KF:

“Vi er nået langt, og er blevet godt forstærke, og vi er heldige at have nogle gode samarbejdspartnere i form af blandt andet Fredericia Eliteidræt med morgentræning. Fredericia Kommune støtter os også meget, og er med til at støtte vores stadionprojekt, hvor vi et par gange årligt har et event på Monjasa Park, hvor flere af vores hold spiller.”

Var I nået så langt uden samarbejdspartnerne?

“Nej, det var vi ikke. Vi har en hel del sponsorer, som bakker os godt op, og så har vi været heldige at finde dygtige og engagerede trænere. Det er noget af det vigtigste, hvis et projekt skal lykkes,” siger Jess og peger på, at han gerne vil have endnu flere ungdomsspillere til Fredericia KF.

På seniorsiden kører det på skinner for Fredericia KF. Klubbens bedste mandskab ligger nummer et i Jyllandsserien, og spillermængden er generelt stor.

“Vi har 52 spillere i seniorafdelingen, det er der ikke mange, som har i Danmark. De er alle meget træningsivrige, men det sociale er lige så vigtigt for os,” siger Jess.

Pt. er Fredericia KFs bedste kvindemandskab som nævnt i Jyllandsserien. Ambitionen er oprykning i denne sæson, men på sigt er målsætningen endnu større.

“Vi vil rigtig gerne op at lande i 1. division,” lyder svaret fra Jess, som fortæller, hvorfor målsætingen ikke er liga:

“Der er 750.000 kroner til forskel på at spille i de to rækker. Det hele skal hænge sammen, så med mindre vi pludselig får en stor pengetank, så er målsætningen 1. division på sigt,” siger Jess, som håber på, at Fredericia KF er at finde i 1. division om tre år.

“Det er realistisk, hvis vi rykker op til sommer og får lidt forstærkninger. Vi har gode spillere, og vi har pt. flere lovende spillere til prøvetræning, så jeg synes, at det ser godt ud.”

Det er ikke kun på seniorsiden, at Fredericia KF har ambitioner. Det er også i ungdommen, hvor Jess håber at få en klub som Gauerslund med på vognen

“Vi gør meget ud af vores ungdomsafdeling. Det gælder om at have så mange som muligt så vi hele tiden får spillere op nede fra ungdomsrækkerne. Derfor går vi aktivt ind og forsøger at få flere ungdomsspillere til klubben,” siger Jess.

Når den ikke står på arbejde og Fredericia KF

Når den ikke står på Fredericia KF, som bedst kan betegnes som et fritidsprojekt for Jess, ynder han også at se meget fodbold i tv.

I privaten kan tonen godt blive høj, når Barcelona og Real Madrid løber på banen. Sønnen Mads er kæmpe Barcelona-fan, men Jess holder med ærkerivalerne Real Madrid.

“Jeg har altid godt kunne lide Real, de spiller mere direkte imodsætning til Barcelona, der bare flytter bolden rundt,” siger Jess, der også har et andet favorithold i form af FC Midtjylland:

“Jeg er fascineret af, at de producerer deres egne spillere. Det er også noget af det jeg gerne vil med Fredericia KF,” siger Jess, som når det passer ind i krammet, er at finde på Monjasa Park til FC Fredericias hjemmekampe:

“Jeg følger FC meget, jeg er kommet på stadion lige siden Baldersvej, hvor der er sket en kæmpe udvikling,” siger Jess.

Forstående familie har altid bakket op

Jess er meget passioneret omkring Fredericia KF, som han snildt bruger 20-25 timer på i ugen og med en 37 timers arbejdsuge ved siden af er det svært at finde tid til andre aktiviteter.

“Jeg laver nærmest ikke andet end det. Det har jeg ikke tid til, fodbold tager alt min fritid,” siger Jess og slutter:

“Familien har altid bakket mig op omkring fodbolden, og givet mig lov til at bruge meget tid på det. Jeg er meget glad for, at de har været forstående for mig og min passion.”

Fakta Jess Petersen
Er 57 år
Er gift med Lone Overgaard Pedersen, som han har sølvbryllup med næste år
Har to børn, Mads og Didde.
Har altid boet i Fredericia
Er uddannet elektromekaniker
Arbejder hos DB Cargo i Taulov
Er i Fredericia KFs styregruppe
Er bestyrelsesmedlem i Fredericia KFUM

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?