Henrik Eriksen er ny købmand hos Meny, der åbner i Fredericia medio februar 2019. Vi har mødt den nye købmand til en snak om opvæksten, tiden som selvstændig vinhandler, det nye job hos Meny og den politiske karriere, som Eriksen også har haft.

Vi starter med at ønske den nye købmand tillykke med jobbet. Selve snakken med Henrik Eriksen starter dog i en helt anden boldgade. Vi spoler tiden tilbage til skoletiden, hvor Eriksen gik på Købmagergadeskole.

”Det var en dejlig folkeskole. Vi var en differentieret klasse, men vi var ikke ramt af voldsomt mange nydanskere, som de andre på skolen, var. Det var en fin og homogen klasse, som jeg gik i. Der var de udfordringer, der hører sig til i en klasse, men det var en god klasse. Jeg synes, at det er ærgerligt Købmagergadeskole nu er lukket, og det var en fejl, at det skete,” siger Henrik Eriksen, der mindes specielt én tidligere lærer på skolen:

”Der var Jack Jakobsen. Han er gammel fodboldspiller, og jeg havde ham som gymnastiklærer. Vi talte rigtig meget fodbold, og han var altid efter mig til idræt,” griner Eriksen.

Som ung var Eriksen meget aktiv, og nåede også at spille fodbold på Jyllandsserieniveau. Generelt er han meget sportsinteresseret. Han elsker sport.

”Det har altid været fodbold, og også cykling. Jeg havde den berømte Bjarne Riis Dannebrogstrøje, og det var fedt at følge med dengang. Alt omkring fodbold og sport har altid interesseret mig,” fortæller Henrik og uddyber interessen for sport:

”Der er den her intensitet i sporten. Man skal være dygtig til sine ting, og hvis man vil være den bedste, er det godt sted at gøre det.”

Du har også altid sat høje mål, så på den måde hænger det vel også sammen?

”Jeg har altid sat høje mål. Det gjorde jeg også med fodbold, om end jeg ikke nåede divisionen, jeg nåede til Jyllandsserien, der er den femte højeste række. Men ellers ja, så har jeg en taget en snorlige uddannelse igennem det hele. Handelsskolen, og i lære som salgsassistent i Føtex Vest. Jeg startede i Gothersgade, hvor jeg arbejdede i Føtex, fra jeg gik i 9. klasse. Jeg avancerede ret hurtigt fra at være i varemodtagelsen til at være flaskedreng, og endte i kolonialafdelingen. Jeg blev headhuntet til Føtex på Venusvej. Der endte jeg med at gå fra at være i lære, til at blive salgsleder igennem Dansk Supermarkeds uddannelse. Jeg har på den måde arbejdet mig op til, hvor jeg er i dag,” fortæller Henrik Eriksen.

Hvad skete der i tiden efter Føtex?

”Jeg gik fra Føtex til at være kørende sælger, og prøvede også andre forskellige ting. Fra 2007-09 var jeg hos Sonofon som erhvervskonsulent. Derfra ramte vi krisen, og jeg tog kursus som bartender i London. Herefter arbejdede jeg i nattelivet, og bestyrede blandt andet Fru Nielsens Dansebar. Efterfølgende blev jeg selvstændig vinhandler. Vi (kæresten Gitte og Henrik selv, red.) åbnede HAPS. Siden solgte vi vinhandlen og HAPS, og nu sidder jeg her. Imellem tiden har vi fået Laura, og det var også det der gjorde, at vi solgte vinhandlen og HAPS så vi har tid til at være forældre.”

Eriksens vineventyr

Allerede i læretiden i Føtex tog vininteressen fart for Henrik Eriksen. Her endte Eriksen med at blive udlært i vinafdelingen, og det er der en speciel årsag til.

”Afdelingschefen Tanja skulle på barsel, og så skulle der laves lidt om. Det passede derfor med, at jeg kom i vinafdelingen. Med rollen som Trainee fik jeg salgslederrolle uden, at jeg egentlig var det. Jeg fik at vide, at jeg skulle have vinafdelingen. På det tidspunkt, ved jeg faktisk ikke særlig meget om vin, så jeg siger, at jeg skal smage på det, læse litteratur og på vinskole. Det accepterer ledelsen. Jeg startede fra en prop til den næste prop, og smagte mig igennem. Det gjorde det til en passion. Jeg tror, at jeg er en af de få elever, der kun er udlært i vin, og derfor fik mere viden om det, som gjorde, at jeg kastede mig ud som selvstændig i det,” forklarer Henrik Eriksen.

Hvordan var det at blive selvstændig?

”Det er den fedeste følelse. Man bestemmer alt selv og du styrer alt selv. De muligheder, der ligger i det, er fedt,” fortæller Eriksen, der igennem tiden har opbygget et stort netværk:

”Det blev også udnyttet, og jeg valgte aktivt til og satte mål. Jeg valgte, hvem der var i mit netværk. Man fastsætter sig nogen mål for det netværk, man vil have og retningen. Man lever afdd segmentering og det gode udvalg,” forklarer han.

Til at starte med var Eriksens Vinhandel en del af Skjold Burne, men siden blev Eriksen sin ”egen” uden at være en del af kæden.

”Det gjorde, at man kunne give personlighed Man kunne købe en palle af, hvad man ville. For eksempel købe 600 flasker af en speciel vin, og sige, at der ikke kommer flere end dem. Det var fedt. Når nogen spurgte efter noget, så havde man næsten altid mulighed for at skaffe det, og jeg gjorde alt for det hver gang,” siger Henrik Eriksen, der solgte vinhandlen i september 2017.

”Da jeg kan ikke få det hele til at gå op i en højere enhed, solgte jeg vinhandlen. Jeg havde en køber, og i forhold til HAPS, som vi også solgte, kunne det ikke lade sig gøre, at vi begge to var selvstændige,” udtaler Eriksen.

Jobbet i Meny

Meget apropos jobbet i Meny. Da Eriksen åbnede vinhandlen, florerede rygterne allerede om, at Meny var på vej til Fredericia.

”Tilbage i 2015 annoncerede man første gang, at der var noget på vej. Jeg tænkte, at det var noget pis, fordi jeg lige havde åbnet vinhandlen, og så Meny som en konkurrent med deres flotte vinsortiment. Der gik så noget tid, før man hørte om det igen. I 2016 hørte jeg noget til det igen. I forbindelse med jeg afhænder vinhandlen, og Meny snart ville åbne, blev det mere konkret. Efter lidt tid lavede de et stillingsopslag, og der søgte jeg igen for at være sikker på, at jeg var med i puljen. Efter samtaler endte jeg så med at få stillingen,” siger Henrik Eriksen, der regner med at få en stab på 40 medarbejdere.

Inden butikken åbner, skal Eriksen dog forberedes på starten i Meny.

”D. 15. november skal jeg i ”lære” og kende konceptet. Fra januar begynder vi nok at gøre butikken klar og medio februar åbner vi.  Der venter hårdt arbejde. Jeg har før prøvet at bygge butik op. Det er en følelse af eufori, og jeg kan ikke vente med at komme i gang. Det er lidt en drengedrøm, der går i opfyldelse for mig,” udtaler Henrik Eriksen.

Eriksen og politik

Har man sagt Henrik Eriksen, har man også sagt politik.

”Det er slut nu,” indskyder Eriksen med det samme, da vi nævner det.

”Det startede i handelsskolen med min gode ven Thomas Banke. Han jagtede mig og overtalte mig til at blive medlem af Venstre Ungdom. Det var egentlig det igen med mulighed for ambitioner. Hurtigt var jeg formand for lokalafdelingen af VU. Jeg kan huske, at jeg markerede mig i lokalpressen med læserbreve, fordi man ville lukke politigården, og jeg var uenig, da der var en stor indbrudsbølge i byen. I mange år var jeg med i bestyrelses- og baggrundsarbejdet, altså inde i motoren bagved. I 2013 var det på tide at stille op, og se hvad det kunne bringe. Jeg manglede så vidt, jeg husker 83 stemmer for en at få en plads i Byrådet.,” siger Henrik Eriksen, der ved seneste kommunalvalg var spidskandidat for Liberal Alliance:

”Jeg havde meldt mig ud af Venstre, og så blev jeg spurgt om jeg ikke ville være spidskandidat for Liberal Alliance, fordi jeg havde de rigtige værdier. Jeg tænkte over det, og meldte retur, at det så fornuftigt ud. Da valget så var overstået, gjorde jeg op med mig selv, at det at være spidskandidat trak for mange tænder ud i en lille organisation. Det var jeg ikke klar til igen med en lille på vej. Jeg tænkte, at vi trak en streg i sandet, og så er det dét. I bund og grund gider jeg ikke engang snakke politik mere, det hænger mig langt ud af halsen,” lyder afslutningsreplikken fra Henrik Eriksen.

Fakta Henrik Eriksen
34 år
Født og opvokset indenfor voldene i Fredericia
Gik i børnehaven ved sygehuset
Gik på Købmagergadeskole
10. klasse i Erritsø
Har en bror
Kærester med Gitte, sammen har de datteren Laura, der er født d. 24. marts 2018

Annonce