Din Tøjmand Sejersen. En butik, der har været i Fredericia i mange år, og er gået igennem to generationer af familien Sejersen. Den nuværende indehaver er Henriette, der har drevet butikken i de seneste 20 år. Bliv i denne udgave af Ugens Kurt klogere på Henriette Sejersen, der fortæller om livet med Din Tøjmand, livet i København, hvor hun fandt sin mand, bankdirektør Christian Jungmark, og meget mere.

Det er en stille og rolig fredag morgen klokken 8:30. Fredericia summer af ro, for en gangs skyld fristes man til at sige. I løbet af samtalen med Henriette Sejersen taler vi blandt andet om udviklingen i bylivet, som er blevet meget aktivt med mange mennesker i gadebilledet.

Den del af snakken glemmer vi dog lige for en stund, og kigger i stedet tilbage på Henriettes barndomsskole, Markholt-Olesens Realskole

”Det var en streng skole. Man skulle stå bag stolene, når læreren kom ind i lokalet. Der var morgensang, hvor man stod i to rækker inden man kom ind,” siger Henriette Sejersen, der fortæller, at man dog ikke havde en drenge- og pigerække.

”Det var der dog ikke, men hvis man ikke stod ordenligt, så fik man et hak,” husker hun.

Har du kunne bruge den lidt strenge skole til noget senere hen i livet?

”Det synes jeg lidt, det er godt, at der er klare linjer for både børn og voksne. Der skal være linjer, som man træder inden for,” forklarer Henriette.

Efter endt tid hos Markholt-Olesens kom Henriette på handelsskolen, og efterfølgende fulgte en læretid, som bød på forskellige udfordringer.

”Jeg kom i lære hos Lotus, der var en modebutik, der hvor The & Idé er i dag. De blev overtaget af Bestseller i min elevtid, og så kom jeg til Aarhus og fortsatte der,” fortæller Henriette og kommer ind på tiden, efter læretiden:

”Jeg var i Aarhus og Bestseller startede mange butikker. Jeg startede butikker i blandt andet Silkeborg og Viborg. Jeg tog rundt og startede butikker op, nogle gange var jeg der bare et par uger. Jeg kom tilbage til Bestseller i Fredericia. Så skulle jeg til København, der skulle ske noget. Jeg havde ikke noget arbejde, så søgte jeg bare og dengang kunne man bare få arbejde derover. Jeg fik arbejde i et storcenter i København og der var jeg i 2,5 år. Der mødte jeg Christian. Han var i banken på hovedgaden og jeg var i centret og når han skulle ind i centret engang imellem og gik han forbi butikken,” siger Henriette og fortsætter:

”Engang da vi i byen og kom hjem dagen efter, lå der en brun kuvert på bordet. Så spurgte han, hvad det var. Det var en ansøgning, fordi jeg ville tilbage til Jylland. Jeg blev der et år mere, men han vidste jeg ville hjem. Vi kunne ikke finde ud af hvad vi skulle, men i november 89, sagde min far, da jeg snakkede med ham, om jeg kunne komme hjem og hjælpe, fordi der var travlt. Så tog jeg hjem. I starten af 1990 købte vi hus i Gårslev, Christian vidste jo godt, at han skulle med. Han synes alt var billigt herover, så vi købte hus i stedet for at leje. Meningen var kun at blive hjemme i en periode, men så blev vi hængende.”

Født med butik i blodet 

Henriette er vokset op med butik. Med forældrenes baggrund i Din Tøjmand Sejersen lå det i kortene, at det skulle gå den vej.

”Det lå i blodet. Det skulle ikke være herretøj, men modetøj. Jeg har altid været meget modeinteresseret. Når det har været en del af ens liv fra barnsben, bliver det en naturlig overgang,” fortæller hun og kommer ind på tiden, hvor hun overtog butikken:

”Jeg overtog butikken i 1998. Mine forældre var gode til at give slip på nogle punkter. Vi har altid arbejdet godt sammen. Vi havde hver vores spidskompetencer.”

Men hvordan kan man være så mange år i samme butik? Det spørgsmål fik Henriette.

”Tingene står ikke stille, der sker en udvikling. De første otte år var med mine forældre. Da jeg overtager, sker der nyt igen. Vi flyttede ind over butikken, fordi vi ikke kunne få det til at hænge sammen med at bo ude i Gårslev. Da børnene var små, var det et must. Så var man altid hjemme. Jeg var mor om morgenen, og så sad de i butikken og lavede lektier. Der var altid mange børn hos os, fordi der altid var nogen hjemme,” siger hun og fortsætter:

”Da børnene blev ældre, begyndte de unge mennesker at hænge ud hos os. Vi bor jo i byen, så det var populært for de unge. Vi havde også altid ekstra sengetøj liggende klar, da det skete, at nogen ville have et sted at sove, hvis de boede ude på landet. Så slap de for at tage derud, men kunne sove hos os i stedet.”

Snakken drejer sig lidt væk fra butikslivet for Henriette. Vi får dog lige vendt, hvor Din Tøjmand er om ti år.

”Din Tøjmand er der stadigvæk. Men hvis vi kigger tilbage og frem, så sker der løbende noget. Der er sket noget de sidste 30 år. Man er nødt til at følge med forandringen, det kan være internet og alt muligt andet. Man skal have fingeren på pulsen og være omstillingsparat” fortæller hun.

Børn i København og New York

Som selvstændig er der ikke meget fritid, men når Henriette Sejersen har fri, står den faktisk også på arbejdesrelaterede ting.

”Det er sgu butik det hele. Det lyder forkert, men det er blevet mit liv,” konstaterer hun inden jeg spørger indtil om der ikke er tid til en tur i teateret eller lignende:

”Jeg har meget glæde af Fredericia generelt med Volden, stranden og teaterlivet. Der går tid med møder og i Din Tøjmand er jeg i vareudvalg og sådan og udvikler egne varer. Det er på en måde min hobby,” fortæller Henriette.

https://fredericiaavisen.dk/annoncering-og-partnerskab/
Skal du være annoncør på Fredericia AVISEN? Kontakt os på 26 20 08 16 eller ad@fredericiaavisen.dk

Christian og Henriette har to voksne børn. Caroline der bor i København, og Frederik, der frister en tilstedeværelse i New York.

”Når vi er derover, er det for at se ham.  Vi har set de ting vi skal se, men det er for at være sammen med ham og Michelle (Frederiks kæreste, red.). VI prøver at mødes med alle børnene. Familien står mig nært, både børn og mand.  Når det andet fylder så meget i ens liv, og samtidig er ens hobby, så er familien vigtig, selvom den er langt væk. Heldigvis har vi dejlige børn og svigerbørn, det betyder meget,” forklarer Henriette.

Kaffen er ved at være drukket, og Henriette skal tilbage til Vendersgade for at gøre Din Tøjmand Sejersen klar til endnu en dejlig dag i Fredericia.

Fakta Henriette Sejersen

52 år
Gift med Christian Jungmark
Har i år 20 års jubilæum som indehaver af Din Tøjmand Sejersen
Handelsskole
2 voksne børn, Caroline bor i København og Frederik bor i New York
Født i Silkeborg, kom til Fredericia som 4-årig