Forside Fredericia Ugens Kurt: Frances O’Donovan-Sadat

Ugens Kurt: Frances O’Donovan-Sadat

DEL
Frances O'Donovan-Sadat
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Frances O’Donovan-Sadat sad i Fredericia Byråd indtil kommunalvalget i november, hvor hun ikke blev genvalgt. Siden da har den 28-årige fredericianer brugt mere tid med familien og ikke mindst blevet færdig med en kandidat i Statskundskab. Bliv i Ugens Kurt klogere på O’Donovans politiske baggrund, hendes politiske forbillede, tiden efter Byrådet og meget mere.

Hvordan går det egentlig med Frances og hvad bruger hun tiden på nu? Det var min første tanke, inden Frances lagde vejen forbi Kurt’s Kaffebar.

Vi starter ud med at snakke om, hvordan Frances O’Donovan-Sadat egentlig blev politisk aktiv.

”Til at starte med var jeg frivillig som rollemodel. Jeg fik mulighed for at komme på skoler og fortælle om udfordringer med anden etnisk baggrund til at indlede en dialog mod fordomme, mobning, uddannelsesvalg og hvad det vil sige at være ung. Jeg fik mulighed for at præsentere udfordringer, som vi skal italesætte. Der fik jeg smag for det. Efterfølgende var jeg med til at drive en klub i Korskærparken. En gruppe unge drenge manglede noget i deres fritid, så den kom op at stå og de fik muligheden for en klub uden voksne. Jeg var talerør i klubben,” siger Frances, der efterfølgende tager en tår af sin Café latte og kommer ind på politiske ting, der står hende nært:

”Jeg kan godt lide at arbejde med flygtninge, så lige nu er jeg netværksfamilie i Dansk Flygtningehjælp og sidder også i Diabetesforeningen, hvor jeg er frivillig. Jeg er også frivillig i Venstre, som jeg stadig er medlem af.”

Allerede som 24-årige blev Frances O’Donovan-Sadat valgt ind i Byrådet. Hun var dog ikke den yngste. Partifællen Nicolaj Wyke og Lasse Strüwing Hansen er begge yngre end hende. Med den unge alder sat op mod rutinerede, ældre politikere var det en oplevelse i sig selv.

”Det var en speciel oplevelse. Det var positivt. Det var betryggende at have de ældre, som kender rutinerne. Det var første gang jeg blev udsat for pressen, og der forhørte jeg mig hos dem, og hørte hvad de ville gøre i den givne situation osv. På den måde var det positivt at have erfaring at trække på,” fortæller Frances.

Hvordan var det ikke at blive genvalgt i november?

”Til at starte med savnede jeg det utrolig meget. Jeg fangede mig i at læse dagsordener til udvalgsmøderne for at tjekke sagerne. Jeg følger også pressen for at se, hvad der foregår. Nu hvor, der er afstand til det, værdsætter jeg det, og jeg havde tid til at afslutte min kandidat ordentlig. Jeg fik afsluttet den på en ordentlig måde, og fik mere tid til frivilligt arbejde,” forklarer O’Donovan.

Selvom Frances O’Donovan-Sadat ikke blev genvalgt til Byrådet har hun stadig mod på mere politik. Om hun stiller op til næste kommunalvalg, har hun endnu ikke taget stilling til.

”Jeg brænder stadig for at gøre en forskel. Jeg vil skabe forandringer, og det skal være via den politiske vej. Jeg er ikke afklaret, om det bliver lige nu og her eller om jeg skal arbejde. Samtidig tænke over tiden med min søn og min mand, men jeg har mod på mere politik. Timingen skal bare være den rette,” udtaler Frances.

Hektisk med valgkamp

Udefra set kan en valgkamp virke hektisk. Frances har selv oplevet det to gange på egen hånd nu, og hun bekræfte, at det er hektisk.

”Det er utroligt hektisk, men også sjovt, hvis man kan holde hovedet koldt. Det går ret stærkt. Der er meget man skal forholde sig, og man lægger selv ambitionsniveauet. Jeg synes det trappede op sidste gang i forhold til første gang,” forklarer hun og kommer ind på, hvordan en typisk dag i valgkampen kan se ud:

”Jeg startede på banegården klokken 5-6, tog til en uddannelsesinstitution, delte flyers, tog hjem, gjorde klar til et vælgerarrangement, tog til gågaden og skiftede placering og så hjem igen, spise, ud igen. Det er meget hektisk. Jeg mistede stemmen to gange under valgkampen, jeg nåede lige at blive rask og syg igen,” siger Frances med et smil på læben og fortæller hvordan det er at møde de fredericianske borgere under en valgkamp:

”Jeg synes, at det er sjovt. Det er vildt fedt og sjovt at møde folk. Der var mange, der ikke ville snakke politik, men ville tale om deres hverdag, men også tale om hvordan de oplever Fredericia. Det behøver ikke altid at handle om politik. Mange ville også bare fortælle om min valgkamp – det var også hyggeligt.”

Frances elsker Fredericia og har fået mere tid til at nyde naturen

Frances har altid boet i Fredericia, og håber at kunne blive boende her altid.

”Jeg elsker den her by. Det er her jeg er født og opvokset. Det er en dejlig kombination af historie, men også om fremgang og nye tider. Jeg håber ikke, at jeg bliver nødt til at flytte, fordi jeg er jobsøgende. Jeg håber, at finde noget her i byen eller noget i en afstand, hvor man kan pendle.”

Tiden efter Byrådet gav Frances mere fokus Statskundskab-studiet, men det har også medført, at hun har fået tid til at nyde blandt andet de forskellige naturområder i Fredericia.

”Jeg får tiden til at gå med at læse bøger, jeg er begyndt at træne også. Det var en ting, jeg ikke havde tid til, før, men det har jeg nu og det er dejligt. Jeg har mere energi og overskud. Jeg elsker at gå på stranden og volden, særligt voldene og specielt i det gode vejr. Vi elsker også at tage i skoven ved Hannerup, hvor der er dådyr,” forklarer O’Donovan.

Fremtiden for Frances O’Donovan-Sadat og det politiske idol

Politisk ved Frances ikke om, hun vil stille op ved næste kommunalvalg endnu. Om hun vil tage det helt store skridt og blive Folketingskandidat, er hun heller ikke afklaret med.

”Engang i fremtiden om mange år, kunne det godt være. Der kan man gøre større forskel på store linjer, men først i fremtiden. Det vil kræve, at jeg er et andet sted i livet. Det vil kræve meget af min tid, og det vil være i København,” forklarer Frances og kommer ind på hvordan det har været at gøre en forskel politisk:

”Det var virkelig fantastisk. Jeg er særlig stolt af Sundhedshuset, hvor man vil kigge tilbage på det, og det er den bedste investering for borgerne Jeg bliver stolt, når det går godt for byen. Også når man er udenbys og kan fortælle om Fredericia, og sige man har været med til at gøre en forskel.”

Politisk har O’Donovan en partifælle, som hun særligt godt kan lide og ser op til på en måde. Samtidig kigger hun også over mod den anden side af Atlanterhavet for at finde en politiker, som har gjort et indtryk på hende.

”Eva Kjer Hansen kan jeg godt lide, hun er meget sin egen person og en stærk kvinde. Jeg er også ret vild med Barack Obama,” lyder ordene fra Frances O’Donovan-Sadat.

Fakta Frances O’Donovan-Sadat
Alder:  28 år
Født i Fredericia
Gift
Har en dreng på tre år
Gik på Fredericia Gymnasium
Har netop afsluttet kandidat i Statskundskab

DEL