Ugens Kurt står foran Kurt’s Kaffebar og tjekker kalenderen. Klokken er lidt i ni, og vi skal mødes til kaffe. Ugens Kurt er født i 1964. Han er Adm. Direktør for Orkla Foods, bor i Trelde, gift med Lone og er far til fire. Ugens Kurt er Carsten Hänel.

Carsten Hänel klinger lokalt med Carlsberg Danmark A/S, Trelde og en masse sport. Han er født i 1964 i Aabenraa, hvilket accenten til dels stadig afslører. Carsten voksede op i Rinkenæs ved Graasten, gik på den tyske skole i Aabenraa, senere det tyske gymnasium, ikke fordi, at han var tysker, men fordi familiens historie gav ham muligheden for dette.

Han er far til fire: Christopher, Julia, Mathias, og Andreas, og med dem har sporten altid fyldt meget, men nu er det familiens båd, der er samlingssted, mere om det senere, for nu rejser vi tilbage til skoletiden i det sønderjyske.

“Sønderjylland er en spændende landsdel, og historien bag min familie går også tilbage til Tyskland, hvor mine oldeforældre kom fra. De bosatte sig i Sønderjylland, da grænsen gik til Kongeåen. I 1920 blev landsdelen dansk igen,” fortæller Carsten Hänel og fortsætter:

“Med min tyske skolegang voksede jeg op som tosproget, og jeg har altid følt, at det var godt, fordi det gav mig en bred kulturel opvækst. Jeg fik sproget, men også kulturen fra det tyske, og det skete samtidig med, at jeg fik tilført alle danske værdier fra mine venner, håndboldklubben og så videre. Jeg havde derfor en dejlig og almindelig barndom med krydderiet fra det tyske mindretal.”

Carsten Hänels far var læge, og moren lægesekretær. Når skolen ikke kaldte, spillede han fodbold om sommeren og håndbold om vinteren. Det var livet, og det gjorde heller ikke noget, at gymnasieårene blev gennemført 20 kilometers pendling væk på Det Tyske Gymnasium i Aabenraa , for eftermiddagene stod igen på hjemstavnstid, hvor man dyrkede det lokale, fortæller Hänel.

Aarhus og verden rundt

“Efter afsluttet studentereksamen flyttede jeg til Aarhus for at læse Cand. Merc. Jeg havde en ide om, at handel var spændende og det trak i mig. Min onkel var grossist i værktøj og reservedele og det var altid spændende at besøge ham, og i min folkeskoletid var jeg også i praktik i hans grossistvirksomhed. Handel var vist bare mig, selvom jeg gik på matematisk/fysisk linje i gymnasiet, og min far nok gerne havde set mig som ingeniør” siger Carsten og uddyber:

“Jeg fandt hurtigt ud af, at det at arbejde med produkter, markedsføring og afsætning var noget der interesserede mig, så jeg sammensatte mit studie, så det matchede det ønske. I min studietid var der dog også tid til andet, blandt andet spillede jeg håndbold for Århus KFMUM. Og efter min bachelor tog jeg en pause, hvor jeg rejste jorden rundt.”

Hvor gik turen hen?

“Turen gik med rygsæk. Jeg har altid godt kunne lide at rejse og havde flere gange været på interrail. Jeg tænkte derfor at inden jeg blev nyuddannet Cand. Merc, ville jeg rejse verden rundt. Dengang var det ikke almindeligt at tage et sabbatår efter gymnasiet, så det var nu, at jeg skulle rejse, kan jeg huske, at jeg tænkte,” siger Carsten og fortæller:

“Jeg rejste et år sammen med min fætter, og det har jeg aldrig fortrudt. Jeg var ude at se verden – og det vil jeg også anbefale unge at gøre i dag. Ikke nødvendigvis rejse jorden rundt, men få nogle oplevelser og erfaringer fra andet end skole og fritidsaktiviteter. Jeg synes det der vigtigt, og jeg lærte rigtig meget – udover, at det var sjovt. Jeg fik faktisk et mere nuanceret syn på det “danske”. Det at vokse op i et trygt samfund, hvor alt er “sikkert”, og så pludselig se en verden, hvor det sociale sikkerhedsnet ikke var givet og familier måtte kæmpe og have flere jobs for at skaffe mad nok til børnene derhjemme.”

Carsten Hänel havde betalt 15.000 kroner for en flybillet, hvor man frit kunne vælge destinationerne, men man måtte kun rejse en vej – og så var det bare af sted. Rejsen gik i første omgang til USA, og sammen med fætteren købte han en bil, som transporterede dem gennem staterne, inden bilen blev solgt i Los Angeles, og turen gik videre til Hawaii, Fiji øerne, New Zealand og Australien.

“Vi så meget, og naturen var tryllebindende, magisk og dengang ofte endnu uberørt af turister. New Zealand og Australien var fantastiske lande at rejse rundt i, og det skete i øvrigt via “tommelfingeren” – det skulle man, og det virkede. Desuden var det jo en billig måde at rejse rundt på. Vi rejste derefter til Hong Kong for at få en smag af det tætteste, vi dengang kunne komme på Kina, og deraf opleve det asiatiske. Vi sluttede af med en ferie i Thailand, inden turen gik retur til Kastrup Lufthavn,” fortæller Carsten Hänel.

Hvad havde I med hjem i bagagen?

“Som sagt et andet syn på Danmark og det velfærdssamfund vi har fået opbygget. Jeg kan huske, at jeg efter min hjemkomst var meget optaget af, hvor meget vi brokkede os herhjemme, over noget jeg anså som småting, hvis ellers man havde oplevet hvor tilfredse mennesker i andre lande var, selvom de havde meget mindre. Jeg tror dette siden har præget mig til at se muligheder i livet fremfor begrænsninger” siger Hänel.

Efter hjemturen blev der læst videre, og specialet blev skrevet to år senere med fokus på strategiske varslingssystemer. “Det var meget akademisk og teoretisk,” siger Carsten med et grin og fortsætter:

“Jeg søgte job, og fik det hos Dandy i Vejle, hvor jeg blev trainee hos den store tyggegummifabrik. Jeg startede som sælger. Jeg fik et sæt nøgler til en bil udleveret, og så var det ellers ud på landevejen. De sagde til mig, at jeg kunne teorien, men nu skulle jeg lære praktikken,” fortæller Carsten, imens hans øjne lyser op, for det gav ham noget.

Reklame fra Fredericia Teater

“Det år jeg kørte på landevejen og besøgte alt fra den lille kiosk til Bilka i Vejle lærte jeg salgets ABC, noget jeg generelt har brugt senere i min karriere, selv i dag, når jeg er rundt i de forskellige led. Jeg blev senere udstationeret i Norge for Dandy, hvilket også var lærerigt, da man nu pludselig skulle sælge varer til forbrugere men andre præferencer, selv om nordmænd jo egentlig ikke er så forskellige fra danskere. Da jeg kom hjem, mødte jeg min hustru, Lone, der også arbejdede for Dandy,” fortæller Carsten og fortsætter:

“Vi flyttede i første omgang sammen i Vejle, og begyndte at tænke mere over, hvor vi skulle have vores familie. Lone var fra Bøgeskov i Fredericia, så vi valgte at flytte til hendes hjemegn, og her bor vi endnu. Vi søgte et lille samfund med en sportsplads, en hal og natur. Ja, faktisk det, som vi begge var vokset op i. Vi lagde vægt på det lokale foreningsliv, og for vores børn blev det til meget håndbold i først TGI og senere i FHK, og det blev den måde, vi engagerede os på. I en række år var jeg træner sammen med René Vestergaard og jeg begyndte faktisk selv at spille håndbold igen, så længe benene kunne holde til det…”

Efter syv år hos Dandy i Vejle og en kort periode hos Danisco, lander Carsten Hänel hos KiMs i Søndersø, hvor han først bliver salgsdirektør, og efter fem år avancerer til Adm. Direktør. Han havde 13 år hos den populære chipsfabrik, hvor han solgte masser af snacks til danskerne.

“KiMs er en fin virksomhed, som gennemgik en flot udvikling i de år, hvor jeg var med, og det gør den i øvrigt stadig. KiMs var ejet af Orkla, men fungerede utrolig selvstændigt, og så længe vi skabte resultaterne, hørte vi ikke så meget,” fortæller erhvervsmanden.

“Det var også en dejlig periode i mit liv. Børnene var små, vi var aktive i vores lokalsamfund og Søndersø på Fyn var overkommelig at komme til med tre kvarter hver vej. Og så er det jo fedt at sælge produkter, som gør livet lidt sjovere, når man er sulten for sjov,” siger Carsten og griner.

Carlsberg kalder

En dag ringede Carstens telefon. Han fik et af de tilbud, der er svære at takke nej til.

“JEG HAVDE VÆRET 13 ÅR HOS KIMS, BØRNENE VAR BLEVET STØRRE OG JEG TÆNKTE, AT HVIS DET SKULLE VÆRE, SÅ SKULLE DET VÆRE NU, INDEN JEG RUNDEDE 50 ÅR. JEG BLEV DIREKTØR FOR CARLSBERG DANMARK A/S MED DAGLIG ARBEJDSPLADS PÅ HOVEDKONTORET I VALBY, SELVOM BRYGGERIET LÅ HER I FREDERICIA. JEG FIK DOG OGSÅ ET KONTOR PÅ BRYGGERIET. JEG VAR FEM ÅR HOS CARLSBERG, OG DET VAR MEGET INSPIRERENDE AT FÅ LOV TIL AT ARBEJDE MED PRODUKTER SOM CARLSBERG, TUBORG OG COCA-COLA. CARLSBERG ER EN STOR, KOMPLEKS, GAMMEL OG HISTORISK VIRKSOMHED, HVOR MAN NÆSTEN SKRIDT FOR SKRIDT KAN MÆRKE HISTORIENS VINGESUS VISKE TIL EN,” FORTÆLLER CARSTEN OG FORTSÆTTER:

“Min opgave var at gøre forretningen mere profitabel, flytte mærkerne og skabe flere innovationer. Det var en krævende periode, men det lykkedes. Ølmarkedet er og var svært at drive, da det generelle forbrug på de mere traditionelle øl er faldende. Vi fik derfor lanceret en masse specialøl via Jacobsens-brandet, og så udviklede vi Danmarks mest populære alkoholfrie øl – Nordic. Derudover gjorde jeg en del ud af at gøre Carlsberg mere synlig i Fredericia.”

Hvordan?

“Carlsberg er en stor arbejdsplads i Fredericia, men jeg syntes ikke, at jeg kunne mærke det. Vi havde et sponsorat i FC Fredericia, men jeg syntes at vi som betydende arbejdsplads i Fredericia burde støtte det lokale lidt mere. Vi tegnede derfor et sponsorat i Fredericia Håndboldklub, og udvidede samarbejdet med Fredericia Teater. Jeg følte, at det havde vi en forpligtelse til, og jeg er da også glad for, at det er blevet videreført efter min tid.”

Carsten Hänel var også med, da Business Fredericia blev stiftet. “Borgmester Jacob Bjerregaard ringede og spurgte, om jeg ikke ville være med. Det sagde jeg selvfølgelig ja til. Jeg synes, at det var et spændende tiltag, og vi kan jo se nu, hvor godt det er gået, og hvordan byen har rykket sig. Jeg tror, at Business Fredericia sammen med erhvervslivet og kommunen har været en drivkraft. Det var godt tænkt med det sammenspil,” siger Hänel.

Efter Carlsberg Danmark A/S ville Carsten prøvet noget andet. Det blev til et kort intermezzo hos Go Dream.

“Jeg havde lyst til at prøve noget andet. Jeg ville hjælpe mindre virksomheder med at udvikle sig. Go Dream ville prøve at starte en internationalisering, og det skulle være i USA. Så imens indehaverne prøvede kræfter med USA, drev jeg virksomheden i Danmark,” fortæller Carsten.

Igen ringede telefonen, og så var det retur til en stor organisation og virksomhed igen.

“Efter et år blev jeg ringet op af Orkla og spurgt, om jeg ville komme retur til deres Foods Division. Jeg kendte kun Orkla for noget godt, så i dag er jeg igen tilbage i en større organisation, hvor jeg arbejder med en super spændende opgave. Vi har en række af Danmarks stærkeste fødevarebrands og en bred portefølje af produkter. Jeg havde inden arbejdet med snacks, øl og sodavand, så nu var tiden komme til den mere seriøse del af tallerkenen”, fortæller Carsten.

Hvordan er det?

“Det er meget interessant, fordi fødevarer hitter som aldrig før – og på en måde og i en dagsorden, hvor klima, bæredygtighed og måltidsløsninger aldrig har fyldt mere. Opgaven for os er at fange de aktuelle forandringer i forbrugernes madvaner og udvikle produkter og madkoncepter, der er tilpasset fremtidens tallerken, samtidig med, at vi holder fast i de stærke positioner vi har indenfor f.eks. ketchup, marmelade og saftevand,” svarer Carsten.

Når livet ikke byder på arbejde, så har sejler Carsten.

“Vi købte en båd for nogle år siden, da vi som familie besluttede, at vi ville lære at sejle og begynde at opleve Danmark fra vandet. Det blev til en slags fælles projekt og er i dag familiens samlingspunkt – især om sommeren. Vi har altid haft håndbolden sammen, og nu har vi så båden. Børnene er jo efterhånden blevet store, og jeg synes, at det er dejligt at følge dem. Men jeg vil da indrømme, at jeg en gang imellem savner tiden, hvor de var små,” siger far til fire Carsten Hänel og slutter i denne Ugens Kurt:

“Hver periode i livet har sin charme. Tiden går hurtigt, men så længe man gør tingene med åbne øjne og træffer bevidste valg, så bør man ikke fortryde noget. Selvfølgelig begår man fejl og vælger forkert, men man lærer også af dem. Jeg ville sikkert gøre nogle ting anderledes, hvis jeg fik muligheden for dette, men i stedet for at ærgre sig over beslutninger man ikke kan ændre, så kigger jeg hellere på de muligheder der ligger forude. For dem kan man nemlig gøre noget ved.”

https://www.f-i-c.dk/50-aars-jubilaeum