Kommer man rundt i Fredericias er man ikke i tvivl om hvem Brian Nuppnau er. Brian sidder i kørestol efter en arbejdsulykke, og kæmper for bedre forhold for handicappede, og nu er han sat i stævne på Kurt’s Kaffebar.

Denne udgave af Ugens Kurt er en speciel en af slagsen. Det er den første, der er foregået udenfor på kaffebaren, hvor Brian trofast holder til.

Brian er en af de mange stamkunder på Kurt’s Kaffebar. Han sad allerede klar under baldakinen, da jeg kom og han var omgivet af den sædvanlige flok, der troligt sad og lyttede, da Brian og jeg talte sammen. Efter at have fået skænket en kop kaffe satte jeg mig ud i solen til Brian.

Brian er 55 år gammel, gift med Rikke og har to mindre søskende, Thomas og Lone.

“Jeg er født i Fredericia, men jeg har også boet i Odense, Bogense og Strib, men det meste af min skolegang var i Fredericia,” siger Brian.

Fra 1. og frem til 5. klasse gik Brian på Købmagergade Skole og 5.-9. klasse tog han på Skjoldborgvejens Skole, mens Brian tog sin 10. klasse i Strib, da familien flyttede.

“Jeg husker det som en rigtig fin skolegang, hvor jeg havde gode klassekammerater , og vi hyggede os om eftermiddagen – det var en god tid,” siger Brian.

Fiskeri, sejllads og livet ved havet generelt har altid fyldt meget for Brian. Efter endt skolegang begyndte han at sejle ud i den store verden, og efter det tog han lastbilkørekort og kørte syd på. Efter det startede Brians erhvervskarriere for alvor.

“Jeg startede som sælger ved Emils Catering i Kolding, men så blev de blev opkøbt af BT Catering, hvor jeg var i nogen tid,” fortæller Brian.

Mens Brian var ansat hos BT Catering kom passionen for fisk igen i spil, denne gang i erhvervssammenhæng.

“Jeg blev headhuntet til fiskesalg i Hvide Sande og var på fisketure og med kuttere og fiskede. Jeg fik hele grundturen, og så blev jeg fiskesælger,” siger Brian og kommer ind på interessen for fisk:

“Interessen har altid været der. Jeg har altid hobbyfisket og altid haft interesse for det. Jeg har prøvet alt indenfor fiskeri.”

Hvad er det, der fascinerer dig ved fiskeri?

“Fangsten og alt det hele med det,” svarer Brian prompte.

Brian er en mand fyldt med humor, og under vores samtale kommer den i brug flere gange, og også i denne sammenhæng, hvor vi sad i nærheden af et par af hans venner, som fik denne bemærkning omkring fisk:

“Det er ikke nok, at der sidder et par torsk her på kaffebaren, og så er der selvfølgelig flyvefisk,” siger Brian og bryder ud i latter, inden den seriøse tone kommer igen:

“Fisk har altid været en interesse på hobbyplan eller i erhvervssammenhæng. Det har været i hjertet af mig,” siger Brian.

Arbejdsulykke ændrede alt

Det er ikke nogen hemmelighed, at Brian er blevet en kendt skikkelse, da han sidder i kørestol. Det har han gjort i omkring seks år, da han kom ud for en slem arbejdsulykke, hvor han fik ca. fem tons ned over sig.

“Jeg fik flydespærringer ned over mig. Det er betoner, som bliver kørt op på tromler, og så trykkede min makker på den forkerte knap, og så røg det ned over mig. Jeg blev indlagt, og lå der i halvandet år,” siger Brian og fortsætter.

“Jeg fik fem tons gummi ned over mig. Det former sig, så jeg var helt nede og kysse gulvet, og var helt flad. De fik mig op at stå igen, men så kunne vi se, at det ikke gik og så var det dét,” konstaterer Brian.

Fra at være en hårdtarbejde mand og så til at sidde i kørestol er noget af et spring, og det var ikke en nem omvæltning for Brian.

“Der gik mange frustrationer igennem hovedet på mig. Jeg kunne ikke komme på arbejde mere og jeg havde ikke kontakten til de mennesker jeg var vant til. Det var ikke særlig sjovt. og ens hverdag blev fuldstændig lavet om. Det er alt lige fra toiletbesøg, til når du skal nå noget i det øverste skab. Ingen arme, ingen småkager som man siger,” siger Brian og fortsætter:

“Én ting, som jeg gjorde klar med mig selv var, at selvmedlidenhed kunne jeg ikke bruge til noget, og nogen havde det også værre end mig,” fortæller Brian, der istedet for at sidde derhjemme gik meget op i at komme ud og tale med mennesker og få positive oplevelser.

Havnen og Kurt’s Kaffebar

En af de ting, som har hjulpet Brian videre, og som er en genganger fra tidligere er havet, som Brian har en forkærlighed for.

“Jeg begyndte at komme meget på havnen, og vandet betyder en masse for mig. Det minder mig om fisk, fiskekuttere og det frie liv. Der er natur og man møder altid mennesker, som man kan tale med,” siger Brian.

Et de steder, hvor Brian ellers er hyppigt at finde er på Kurt’s Kaffebar. Det er også et sted, der har fået en speciel plads i Brians hjerte.

“Jeg har fået venner her, og fået mennesker at snakke med,” siger Brian.

Jargonen er noget særligt omkring Brian og vennerne på Kurt’s Kaffebar. Mens Brian nævner vennerne, som betyder meget for ham på Kurt’s, kom de hen og gav Brian hånd.

“Der er en rigtig god atmosfære her, folk er flinke og rare,” siger Brian og smiler.

Brian tog initiativ til arrangement på havnen

Brian har i sin tid kørestol ved selvsyn oplevet, at det ikke vælter rundt med muligheder for handicappede i Fredericia og det kom bag på ham.

“Det var lidt et chok. Jeg tænkte, at det var for dårligt og det ikke kan passe, og det var ligesom det der var med til at sætte det i gang med havnen, hvor jeg holdt arrangementet Havnen For Alle,” siger Brian.

Brian nævnte det selv, arrangementet Havnen For Alle. Brians oplevelser på egen krop satte gang i det hele.

“Det startede med, at jeg spurgte nogle af drengene her om de ville hjælpe mig. Det ville René Gaardsted og Bo Ibsen, og så arrangerede jeg det og fik en masse sponsorer, hvor særligt Føtex, Jutlander Bank og Super Brugsen på Nymarksvej gav en stor hånd,” siger Brian og fortsætter:

“Jeg sad i vinters og så nuslede jeg lidt med det, og så måtte jeg se, om jeg kunne lavet noget. Jeg gik i gang med at ringe til folk, og snuste lidt til om nogle ville være med på det. Jeg fik ikke nej fra nogen overhovedet, så det var meget overvældende.”

Lige ved siden af os på kaffebaren sad netop René. Han sad og lyttede med og indskød, at idéen til arrangemente var lidt et udspring af en oplevelse sidste sommer.

“Vi var på Østerstrand, hvor drengene slæbte mig på vandet sidste år. Jeg kom ned ad gelænderet, men det var ikke det nemmeste. Jeg kom også ud at bade, og det var fantastisk, men jeg tænkte, at det kunne gøres på en nemmere og bedre måde,” siger Brian, der i den forbindelse tog fat i East Coast Surfers og Get Outdoor, der ligger i C-byen:

“Jeg talte med Martin og Sune fra de to butikker om liften, som vi brugte til Havnen For Alle og den var René med nede at teste. Lars Ejby blev hejst ned, mens René sad i stolen og kunne se, hvor nemt det var at køre med den. Det var noget, der fik følelserne i gang for både handicappede og dem der stod og så på,” siger Brian, som slår fast, at arrangementet bliver gentaget næste år.

Hvor lang tids forberedelser har du brugt på arrangementet Havnen For Alle?

“Der ligger mange timer, vi startede for et halvt år siden og vi ringede rundt til alle mulige. Op til dagen havde vi lavet et kort, hvor de forskellige ting skulle stå henne, og i den forbindelse havde vi været en tur på hele havnen og planlagt det hele,” siger Brian.

Brians interesser

En af de passioner, som Brian dyrker i løbet af sin hverdag er hjemmesiden Handicapsamfundet, og det går godt med den.

“Der er en del, der har lavet indlæg, hvor de synes, at man mangler wc’er og andre ting i byen eller tager aktuelle debatter op som fx Jan Winther med kørestolen. Har man fede oplysninger eller idéer og nogen har startet op, så skal hjemmesiden bruges til det,” siger Brian og kommer ind på et nyt tiltag på hjemmeside:

“Planen er, at hvis man er psykisk syg eller har behov for en kontaktperson, så kan man booke sig ind på en tid.”

Generelt er Brian meget passioneret omkring handicappede og deres sager. En del af hans beskæftigelse i løbet af en dag er også at læse aktuelle emner om det.

“Jeg læser meget debatter og diskussioner med hvad der sker rundt omkring, især omkring handicappede. Det er på alt lige fra hjemmesider, aviser, Facebook og Instagram. Hvis nogen bøvler med noget eller skriver om deres sager, så læser jeg om det,” siger Brian.

Foruden interessen for handicappede har Brian også flere daglige rutiner.

“Jeg tager altid på Kurt’s og så sidder jeg der med den sædvanlige flok, og så er jeg også altid forbi havnen. Det er hyggeligt der,” siger Brian.

Fredericias fremtid for handicappede

Brian har selvsagt ikke været tilfreds med forholdene for handicappede i Fredericia, men med de initativer, der er skabt, mener han, at der er håb for en bedre fremtid.

“Jeg tror faktisk, at med den information som er skabt der kommer til at ske noget,” siger Brian og nævner, hvad der blandt andet er sket i løbet af de seks år, som han har siddet i kørestol:

“Parasport er kommet med lidt tilbud i form af aktivteter til handicappede, men ellers synes jeg ikke, at der er sket mange tiltag.”

Fremtiden ser positiv

Et af de faste punkter for Ugens Kurt er at komme ind på, hvordan man ser på fremtiden og inden Brian og jeg skulle hver til sit fik vi også vendt det.

“Jeg synes, at det ser rigtig positivt ud. Jeg har fantastiske mennesker omkring mig og gode venner,” siger Brian og slutter af med at komme ind på konen Rikke, som han er meget glad for:

“Hun siger altid god vind i sejlene og bakker mig op. Hvis jeg får et nej et sted, så siger hun det er ligemeget og vi finder en anden. Hun er med til at bakke mig op i alt, og det betyder rigtig meget for meget,” slutter Brian.

Den første udgave af Ugens Kurt under åben himmel er nu ovre, og efter at have drukket min kaffe færdig gik turen videre for at jagte flere historier.

http://www.fretri.dk/